Business

Maxim istoric de 364 de dolari pentru acțiunile Berkshire, compania lui Warren Buffett

Compania lui Warren Buffett – Berkshire Hathaway (BRK-B), a atins ieri maximul istoric după prezentarea rezultatelor financiare pentru trimestrul al doilea și a salvat piața, care a revenit pe plus ieri după o săptămână de scăderi. Cotația maximă a acțiunilor clasa B a fost de 364,63 de dolari, depășind maximul intraday dar și închiderea maximă anterioară din data de 29 martie 2022.

Pare un pic ciudat cum compania prezintă rezultatele financiare vineri după închiderea pieței sau sâmbătă dimineața însă explicația rațională este prezentată de Buffett în scrisoare pentru investitori din 2018: investitorii și analiștii au la dispoziție întreg weekendul pentru a analiza rezultatele respective și nu pot fi influențați de anumite articole mai mult sau mai puțin favorabile prezentate în mass-media. Ceea ce este corect.

Iar rezultatele au fost excelente, profitul operațional după taxe a crescut cu 6% la 10 miliarde de dolari, cel mai mare rezultat trimestrial raportat vreodată de companie în timp ce profitul net a totalizat 35,9 miliarde de dolari față de pierderea de 43,6 miliarde de dolari înregistrat în trimestrul al doilea al anului trecut pe seama creșterii cotațiilor companiilor din portofoliu. Cum acțiunile Apple (AAPL) reprezintă aproximativ jumătate din portofoliul companiei, creșterea de 17% a acestora în trimestrul doi a dus la obținerea acestui profit.

În acest trimestru, Buffett a fost un vânzător net de acțiuni, vânzările din portofoliu depășind cumpărările cu 8 miliarde de dolari, asta după ce și în primul trimestru vânzările nete au fost de 10 miliarde de dolari. Compania a ajuns astfel la 147 de miliarde de dolari în cash și echivalent (titluri de stat americane cu maturități de maxim un an de zile mai ales), fiind una dintre companiile cu cei mai mulți bani la dispoziție.

Răscumpărările de acțiuni, o măsură considerată de Buffett benefică pentru acționari, s-au ridicat la 1,4 miliarde de dolari, în creștere de la valoare de 1 miliard de dolari din aceeași perioadă a lui 2022 – când prețul era la maxim, dar în scădere pronunțată de la cele 4,4 miliarde de dolari din primul trimestru al anului – atunci cotația era cu 20-25% mai jos decât acum. Analiștii sunt atenți la aceste răscumpărări ca o indicație a faptului dacă Buffett consideră că acțiunile sunt ieftine sau nu.

Așa cum menționam la început, acțiunile BRK-A au atins maximul istoric în sesiunea de ieri, dar nu cred că mai este loc de creștere momentan. Piața dă semne de nervozitate, petrolul crește și asta înseamnă inflație, august este o lună slabă din punct de vedere al volumelor și probabil avem ceva marcări de profituri după toate creșterile din ultima perioadă, septembrie e cea mai slabă lună pentru acțiuni. Să așteptăm mai jos cotațiile, zic.

Adrian Barbu

Eram student acu vreo douăzeci și ceva de ani și mă gândeam cum să fac bani mulți fără bătaie multă de cap (ceva legal totuși, nu vă gândiți la prostii...). Așa că m-am apucat să investesc la bursă, tocmai ce se apăruse bursa în Romania în iarna lui 1995. Și cum, evident, norocul începătorului a fost de partea mea, am zis că gata, asta vreau să fac în viața! Ulterior, din investitor am devenit și broker/trader în cadrul a două bănci importante din România, unde am ajutat clienți să tranzacționeze la bursă. Când nu citesc știri despre companii sau cărți din domeniu, fotbalul îmi produce cel mai mult stress...

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button