MORE

Mașinile viitorului: electrice, autonome sau trecem direct la mașini zburătoare?

Este greu să ne imaginăm acum cum vor fi mașinile viitorului, dar un lucru este aproape sigur: creșterea în popularitate a mașinilor electrice și revoluția mașinilor autonome numai pot fi ignorate. În același timp, motoarele diesel sunt acuzate de poluare și încep să fie interzise de parcă benzina ar fi hidrogen. Iar adevărul trist este că electricitatea se produce încă prin metode la fel de poluante.

Recent, mașinile zburătoare au început să apară, atât în SUA, cât și în Europa. Și este logic, pentru că pe străzi și șosele nu mai avem loc. Fie că vorbim de mașini care decolează precum avionul sau soluții similare elicopterului, există deja proiecte, fără să intrăm în zona dronelor.

Trec în revistă mai jos principalele tendințe în domeniu și tragem la final câteva concluzii împreună.

@ Diesel și benzină

Motoarele diesel sunt mai eficiente și mai fiabile decât cele cu benzină și totuși majoritatea oamenilor au mașinile pe benzină. Acesta este doar unul din paradoxurile industriei auto. Legat de emisii, scandalul a început cu Volkswagen, care a trișat la testele de emisii pentru a oferi motoare mai puternice. Vestea s-ar fi soldat doar cu amenzi și o imagine șifonată pentru concernul german, dar în același timp, un studiu a fost foarte mediatizat.

Studiul a fost prezentat de International Agency for Research on Cancer (IARC), parte din Organizația mondială a Sănătății (WHO, World Health Organisation), și spune că emisiile diesel cauzează clar cancer. Substanțele sunt acum carcinogen de grad 1, alături de azbest, benzen, etanol, dar și pudră de talc sau poluarea din aer, dacă este să ne uităm la detalii. Fumatul sau bronzatul la salon fac parte din aceeași categorie.

Parisul a anunțat apoi că va interzice mașinile diesel, apoi Atena sau Madrid, iar statul german a setat ca 2030 anul interzicerii motoarelor cu combustie internă. Știrea asta pleacă de la anunțul Marii Britanii, care a spus că va interzice motoarele cu ardere din 2040. Probabil tehnologia hibridă va mai rezista o perioadă, de acomodare, maxim 10 ani. Dar se pare că revoluția electrică este aici. Ceea ce va duce la o explozie a consumului de electricitate.

@ Mașini electrice

Toți cei din industria auto au considerat Tesla un fel de glumă, probabil au și râs când s-a lansat oficial acest proiect. Cam așa râdeau cei de la Microsoft când s-a lansat iPhone. Doar că Tesla a prins foarte tare și nu neapărat datorită faptului că este o mașină electrică și că reîncărcarea cu energie costă mult mai puțin decât un plin cu benzină sau motorină. Tesla aduce foarte multe lucruri din zona de tehnologie, oferă practic o „interfață optimizată” pentru șofer, iar experiența este foarte bună. Din păcate, mașinile electrice au autonomia limitată și încărcarea durează destul de mult.

Pe viitor am putea însă vedea multe tehnologii noi în zona asta: deja există soluții de reîncărcarea bateriei în mers. Există tehnologie fast-charging, stai jumătate de oră și bei cafea, iar mașina se încarcă destul pentru încă câteva sute de kilometri. Apoi, faci pauză iar, chiar este recomandat să iei pauză de la condus. Pe viitor am putea vedea tehnologii noi pentru baterie, care să crească autonomia. Motoarele sunt deja foarte bune, puternice, mai rapide decât cele clasice. Deocamdată însă nu știm cum reacționează mașinile electrice la impact, există baterii care explodează dacă sunt lovite.

Însă, deja toți marii producători auto au lansat sau prezentat concepte de mașini electrice, este clar că revoluția Tesla a reușit. Mai mult, anul acesta numărul de mașini electrice vândute se dublează, conform estimărilor. Dacă ai priză acasă și la birou, mașina electrică este cea mai bună variantă pentru a merge la muncă. Iar infrastructura pentru drumuri lungi se dezvoltă, poți opri la diverse magazine sau chiar la unele benzinării pentru a încărca mașina electrică.

@ Mașini autonome

Tot cei de la Tesla au deschis direcția asta și se pare că toată industria i-a urmat. Ei au făcut o tehnologie similară cu cea existentă de Cruise Control, problema lor a fost că au prezentat-o ca fiind autonomă, iar singurele accidente cunoscute au fost tocmai pentru că șoferii erau convinși că tehnologia se descurcă singură și nu erau deloc atenți la condus. Există mai multe grade pentru tehnologia autonomă, primul fiind cel în care mașina intervine doar când șoferul pare să fi adormit sau să fie inconștient, doi și trei când mașina preia diverse funcții, precum păstrarea benzii de rulare și frânarea, abia la nivelul patru tehnologia permite șoferului să ia mâinile de pe volan. Iar nivelul cinci de autonomie va permite pe viitor ca mașinile să conducă singure. Deocamdată, testele n-au fost suficient de sigure.

Google este implicat în proiect, iar faptul că au Maps și Waze ajută foarte tare. Au optimizat senzorii de pe mașini, procesoarele de date, camerele video, cu toate astea, factorii necunoscuți din trafic pot veni practic de oriunde. Iar reacția depinde de fracțiuni de secundă. Google Waymo se cheamă mașina autonomă fără șofer, este în teste. Uber au testele lor, dar și marile companii auto au planurile lor. Sunt convins că marile orașe vor trece la trafic automatizat din cauza aglomerației. Nu există acum nicio alternativă pentru momentul în care zeci de milioane de locuitori din oraș vor să iasă cu mașina dimineață spre muncă. Oricâte benzi ar fi, ambuteiajele vor continua.

@ Mașini zburătoare

Problemele de pe stradă și avansul tehnologiei i-au făcut pe oameni să viseze la mașina zburătoare. Cei de la Airbus au prezentat un concept de mașină personală zburătoare, care va fi gata „pînă la finalul acestui an”. Mașina Airbus este și zburătoare, dar și autonomă în același timp. Te așezi și zbori pînă la destinație, nu ai nevoie de autostrăzi, poduri, tunele.

GyroDrive, realizată de un inginer din Cehia, este prima mașină zburătoare autorizată să circule și pe stradă și în aer – de fapt, tehnic vorbind, un elicopter care se poate conduce pe șosea. Preț de vreo 60.000 de euro.

AeroMobil este un proiect din Slovacia. Mașina are o viteză pe drum de pînă la 150 km/h, iar în aer poate merge cu 100km/h. Dar problema ei este că zboară la doar vreo 10 metri deasupra solului. Iar prețul pentru AeroMobil ar fi de circa 1,5 milioane de euro.

Cred că mai e mult pînă să fie capabile să ocolească automat orice obstacol. Pînă ce autoritățile vor stabili condițiile zbor, permisele de zbor, traseele pe unde se poate zbura. Pînă se vor mapa toate obstacolele de care te poți lovi, pînă va fi introdusă tehnologie să evite accidentele dintre aceste vehicule noi, metode sigure cum să aterizeze în caz de urgență pe pilot automat. Problemele pe care

le au acum dronele, le vor avea mașinile zburătoare pe viitor.

@ Concluzii

Tehnologia avansează de la an la an și nu trebuie să uităm avansul masiv în putere de procesare, în tehnologii Cloud, Big Data și de asemenea avansul Inteligenței Artificiale. Este foarte posibil ca un computer să analizeze mai rapid toate opțiunile și să ia decizii pe care niciun om nu le putea lua pentru a salva situațiile dificile. E posibil să vedem pe viitor diverse tehnologii noi de transport. N-am vorbit azi despre Hyperloop și despre următoarea generație de avioane supersonice. Dar sunt convins că industria auto, ca orice altă industrie, nu va dispărea, ci se va transforma în timp.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button