MORE

Mașinile autonome au un nou inamic, laserul!

Recent vă informam că mașinile autonome produse de Google au probleme cu înțelegerea bicicletelor in trafic. O eroare minoră, ce poate fi reparată, dar nu una care poate fi exploatată in scopuri malițioase. Pentru asta ai nevoie de lasere.

Un cercetător al companiei Security Innovation a făcut o descoperire amuzantă, și potențial periculoasă. Sistemul prin care mașinile autonome detectează obiectele din jur se numeste LIDAR, acesta fiind un radar luminos, ce permite scanarea mediului înconjurător în timp real. În esență, mașina poate vedea ce este în jurul său. Astfel, la fel cum un om are probleme atunci când cineva îi bagă un laser în ochi, nici mașinile autonome Google nu sunt tocmai neafectate.

Desigur, procesul este ceva mai complicat decât îndreptarea unui laser in directia mașinii, pentru a vedea cum se loveste de toti parapetii! Ai nevoie de mai multe elemente, atașate la un sistem de calcul modest, posibil un Arduino sau un Raspberry Pi pentru a capia masina Google. Sistemul de calcul se va ocupa cu declanșarea acestor lasere la o anumită frecvență, făcând astfel o mașină să creadă că detecteaza în fața sa un obiect solid.

Un astfel de dispozitiv poate băga în ceață mașinile autonome de la o distanță de 100 de metri, ori dând impresia că ar fi înconjurate de multe obiecte inexistente, sau chiar în mișcare. În esență, acest dispozitiv poate provoca o mașină să se oprească sau să devieze de la traseul său normal.

Desigur, nu toate mașinile autonome sunt vulnerabile la așa ceva. Dacă sistemul LIDAR folosește criptare pentru codarea informațiilor, atunci dispozitivul nu are cum să o afecteze sistemul de detectare a obstacolelor. Cel puțin nu până când cineva găsește o soluție pentru asta.

[Engadget]

Tags

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Related Articles

Back to top button
Close
Close