MORE

Masini electrice, puncte de incarcare si… costuri! Si nu in US, ci in UE. [VIDEO included]

Europeni fiind, mobilitatea ne afectează pe toti în mod direct. In acest moment, statele membre au 5 milioane km de sosele, peste 200.000 km de linii de cale ferată și 41.000 km de căi navigabile interioare. In urmatorii 10 ani, în funcție de proiectele care urmează să fie anunțate in cateva saptamani de către Comisia Europeană, vor fi finalizate cele 9 coridoare de transport care vor traversa Uniunea Europeană de la nord la sud și de la est la vest.

Pana in toamna primele pachete financiare ar trebui sa ajunga deja la statele membre. O tema de mare interes, avand in vedere ca vorbim de cel mai mare buget pe care UE l-a alocat vreodata pentru transport: 11.9 miliarde euro!

Prioritate are transportul feroviar, si asta pentru ca 70% din emisiile de carbon sunt datorate traficului rutier. De aceea, vorbim despre electromobilitate si vehicule inovatoare, de la masini electrice și vehicule utilitare ușoare la vehiculele grele, cum ar fi camionul mobil de realimentare CNG sau autobuzele si camioanele pe hidrogen. Exista masini electrice si tehnologii, dar serviciile si infrastructura de incarcare sunt inca o problema.

La cativa km de Riga, una dintre localitatile de pe malul marii a implementat un proiect care reduce cu 30-40% costurile pentru combustibil. 10 autobuze echipate cu un sistem dual unic – 60% bio-gaz, 40 % diesel rulează pe bio – gaz inca de acum un an.

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button