TECH

Mașini electrice? Depășite! Avem acum avion electric!

O companie din Germania a pus bazele și chiar a testat prototipul unui avion electric. Inventatorii își imaginează deja cum ar fi să îl cheme ca pe un Uber.

Lilium, o companie startup apărută în 2015 și care a fost finanțată cu 70 de milioande de dolari în septembrie anul trecut, ne prezintă un prototip al unui avion electric care „va revoluționa felul în care oamenii călătoresc prin și în jurul orașelor lumii”.

Într-un interviu acordat pentru Business Insider, cei de la compania Lilium ne oferă ceva mai multe detalii despre primul avion electric, care se află deja în faza de prototip și a avut prima decolare încă de anul trecut, care de altfel poate fi văzută în videoul de mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=ohig71bwRUE

Denumit Lilium Jet, aparatul de zbor este unul de tip VTOL ( Vertical Take-Off and Landing), ceea ce înseamnă că poate decola de pe loc, fără a avea nevoie de vreun fel de pistă. Lilium Jet folosește două seturi de elice pentru a decola, câte unul pentru fiecare aripă, iar apoi acestea sunt retrase pentru a-i permite să zboare întocmai ca un avion. Astfel ajunge să prindă o viteză de până la 300 km/h, ceea de altfel înseamnă că poate depăși cu lejeritate mașini și elicoptere. În plus, fiind vorba de un motor electric, zgomotul produs este unul surprinzător de mic pentru un aparat cu așa capacități.

Ideea este să „revoluționeze felul în care oamenii călătoresc prin și în jurul orașelor lumii”, a declarat Patrick Nathen, unul dintre cofondatorii companiei Lilium, care de altfel a fost și premiată la sfârșitul anului trecut de Cleantech Group cu titlul de Early Stage Company of the Year pentru inovație.

Richard Youngman, CEO-ul celor de la Cleantech Group, a spus că tehnologia creată de Lilium are potențialul de a „face din visul transportului public cu emisii zero o realitate”, iar rezultatele vorbesc de la sine. Cu posibilitatea de a călători 60 de kilometri în 15 minute și o autonomie de 300 de kilometri, un drum de la București la mare ar fi o nimica toată, asta dacă nu cumva taximetriștii pun de o grevă și ajungem să le interzicem, întocmai ca pe Uber.

Chiar dacă aparatul de zbor este încă în faza de prototip, Lilium speră să testeze zborul cu un pilot la începutul anului viitor, iar publicul să aibă acces la Lilium Jet începând cu anul 2025.

[Business Insider]

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button