GamingMOREReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

Mărimea contează: ROG Zephyrus S GX701GX: gaming fără compromisuri

Chiar luna asta am avut ocazia să mă joc cu fratele mai mic al familiei, Zephyrus S GX531GX, și care m-a impresionat prin dimensiunile sale ultra-compacte (este cel mai subțire laptop de gaming cu hardware de top de pe piață) și rezultatele sale excelente. Dar vedeți voi, la sfârșitul zilei, oricât de geniu ar fi homo sapiens tehnicus R&Dicus, tot Fizica câștigă bătălia. Când așezi micuțul Zephyrus S ultra slim de 15” alături de  fratele său mai mare de 17”, vei ști fără să apeși pe butonul de start care va fi mai performant, mai rece, mai silențios. Dar după ce le porniți, veți descoperi și alte avantaje la modelul de 17 inch (dar să nu uităm, coroana pentru portabilitate rămâne la GX531GX, evident), pe care vă invit să le descoperiți în articolul de mai jos.

ROG Zephyrus S GX701GX
ROG Zephyrus S GX701GX

Dotări hardware – actorul principal, placa video

Evident, când vezi un laptop ROG Zephyrus S de 17.3” care în funcție de configurație se situează între 2100 și 3200 EUR, știi că sub capotă vine cu cel mai performant motor, că jocurile sunt lăsate să curgă așa cum și-au imaginat dezvoltatorii, fără compromisuri de calitate. Prețurile variază atât de mult deoarece noua serie Zephyrus S are 4 frați, fiind o familie foarte numeroasă: mezinul familiei este Zephyrus S GX701GV, cu NVIDIA GeForce 2060 RTX Laptop, apoi urmează doi frați gemeni, GX701GW, amândoi născuți sub zodiacul NVIDIA GeForce 2070 RTX Laptop (micile diferențe se regăsesc la cantitatea de RAM și spațiul de stocare al SSD-ului) și evident, fratele cel mare, subiectul analizei de astăzi, GX701GX, cu NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q. 

Dar înainte de a trece mai departe, să elucidăm rapid diferența de performanță dintre modelul cu sufixul GX (cu RTX 2080 Max-Q) și cel su sufixul GW (cu NVIDIA GeForce RTX 2070 Laptop).  Primul pas este să analizăm care e diferența dintre o placă video Max-Q și una ”non Max-Q”. În tabelul de mai jos aveți cele mai importante modele, comparate. Diferența de performanță dintre un GPU RTX 2070 Laptop și un RTX 2070 Max-Q poate fi de 20-30%, în favoarea versiunii non Max-Q.  

variantele RTX Max-Q vs versiunile RTX Laptop (non Max-Q)
variantele RTX Max-Q vs versiunile RTX Laptop (non Max-Q)

Acum că am avem informația că un RTX 2070 Laptop este mult peste versiunea cu RTX 2070 Max-Q, se naște întrebarea firească: cât de aproape este RTX 2070 Laptop de modelul imediat superior, adică de RTX 2080 Max-Q? Din păcate, nu am avut posibilitatea să testăm și un GX701GW, cu a sa placă video NVIDIA GeForce 2070 RTX Laptop. Dar, din bazele de date cu teste amănunțite pescuite din Oceanul Internetului  (atenție, nu cele două laptop-uri ROG de care tot voi vorbi astăzi, ci rezultatele diverselor implementări de pe piață), în general, am ajuns la concluzia că o placă video RTX 2070 Laptop este la nivelul unui RTX 2080 Max-Q. În funcție de engine-ul jocului, load-balance-ului CPU/GPU, ba una ba cealaltă iese în față, dar, după ce tragem linie, performanța în general este cam aceeași pentru un RTX 2070 Laptop și un RTX 2080 Max-Q.

În caz de egalitate, cred că Zephyrus S GX701GX cu al său RTX 2080 Max-Q supratactat (voi reveni la capitolul dedicat performanțelor) reprezintă implementarea mai elegantă, din simplul motiv că are un TDP de 100W (default 90W), pe când versiunea 2070 Laptop are 115W TDP. Adică în traducere, GX701GX cu a sa placă grafică RTX 2080 Max-Q va avea temperaturi de funcționare mai mici, va fi mai silențios și cel mai probabil, se va bucura și de o autonomie ușor mai bună.   

ROG Zephyrus S GX701GX vine cu placa video RTX 2080 Max-Q cu frecvențele cele mai mari
ROG Zephyrus S GX701GX vine cu placa video RTX 2080 Max-Q cu frecvențele cele mai mari

Oricum, ca o paranteză la paranteză, placa video de pe GX701GW este un miracol tehnologic în carcasa aia de 1cm (baza laptop-ului, cu capacul deschis), dacă ne gândim că doar cu o mică reducere a frecvențelor de funcționare, varianta dedicată laptop-urilor, RTX 2070 Laptop este cu aprox 5% sub varianta de desktop, la capitolul performanțe. Iar varianta de desktop are TDP de 175W!

Închizând toate parantezele, mai menționez că placa video NVIDIA GeForce RTX 2080 Max-Q știe să calculeze hardware și efectele Ray Tracing în timp real în jocurile voastre preferate, evident, în cele care știu să se folosească de noua tehnologie.

Dotări hardware – CPU, Memorii, SSD

Ca și la fratele mai mic, de 15”, întâlnim același procesor reușit Intel Core i7-8750H cu șase nuclee și 12 fire de execuție, cu frecvență maximă de 4.1GHz (de la 2,2GHz, care este frecvența de bază). Memoria RAM are o capacitate de 24GB de tip DDR4 la 2666MHz (dacă v-a dat cu virgulă, 8GB sunt lipiți de placa de bază, 16GB pe slot-ul obișnuit). Pe partea de stocare avem un SSD NVME Samsung de 1TB, PM981 care pur și simplu a zburat în teste.

SSD-ul Samsung PM981 de 1TB vă garantează viteze fără egal.
SSD-ul Samsung PM981 de 1TB vă garantează viteze fără egal.

Așadar, cu astfel de componente, nu doar gamerii se vor bucura, ci și cei ce vor să folosească laptop-ul pentru editare foto sau video, fără nici cea mai mică problemă la export.

SSD-ul Samsung PM981 de 1TB - sub lupă.
SSD-ul Samsung PM981 de 1TB – sub lupă.

Design ultra slim

După cum puteți vedea în imaginile de mai jos, și acest Zephyrus S face parte din categoria laptop-urilor de gaming ultrasubțiri. Și, chiar dacă vine cu componente de top, ce necesită iscusință pentru a fi răcite corespunzător, inginerii tehnicus de la ASUS au reușit să păstreze o carcasă la dimensiuni normale, am putea spune, în comparație cu alte laptopuri de 17,3 inci.

Super laptop de gaming, super subțire, super portabil: cu capacul închis, laptop-ul măsoară 18.7 mm grosime. Greutate: 2,6kg.
Super laptop de gaming, super subțire, super portabil: cu capacul închis, laptop-ul măsoară 18.7 mm grosime. Greutate: 2,6kg.

Conform producătorului, este cel mai compact laptop de gaming de 17 inci. Trecând peste această afirmație pompoasă, am reținut două lucruri, totuși, foarte importante, GX701 este cu 40% mai subțire și cu 23% mai mic decât un model clasic de 17 inci. Unde se traduc aceste cifre în lumea reală? Foarte simplu, laptop-ul încape în rucsacul meu de 15 inci, ceea ce nu pot spune despre nici un alt laptop de 17”.

Încape într-un rucsac de 15”.
Încape într-un rucsac de 15”.

Nu mai e niciun secret – cunoaștem deja rețeta ASUS de micșorare, de la modelele anterioare: se taie la maxim marginea ecranului, în cazul de față până la 6.9mm marginile laterale și cel sus (adio webcam, e un accesoriu ce se regăsește vândut separat). Și, ca și la celelalte modele Zephyrus S, un rol important în compactizarea sistemului este combo-ul 2-în-1 touchpad/numpad. Apăsând butonul cu iconițele touchpad/calculator puteți trece instant de la modul touchpad clasic la un numpad nou, regândit, dar fără butoane fizice, numerele și simbolurile apărând cu roșu, pe același touchpad.

Tastatura/touchpad

Deși la prima vedere tastatura este identică cu cea de pe Zephyrus S GX531GX, sunt mici-mari diferențe. Astfel, spre deosebire de fratele mic, pe GX701GX tastele au o cursă mai lungă, de 1,4mm (vs 1,2mm), feeling-ul de tastat este diferit. Nu mai bine sau mai rău, doar diferit un pic, în rest există același ”bump” bine definit, plăcut, înainte ca tasta să pornească spre punctul de declanșare.

Tastatură iluminată per tastă. În dreapta, touchpad/numpad unic, marca ROG.
Tastatură iluminată per tastă. În dreapta, touchpad/numpad unic, marca ROG.

 Iluminarea este la fel de frumoasă, dar aici intervine o altă noutate față de GX531: iluminarea se face per tastă, nu doar pe regiuni. Puteți să vă iluminați tastele cum doriți.

Deasupra tastaturii am dat de un buton pentru volum, sub formă de scroll, așa cum puteți găsi de exemplu pe tastaturile de gaming de desktop. O idee foarte bună, de altfel.

Display de 17.3”, Full HD, G-Sync, 144Hz

Mi-a plăcut foarte mult combinația 17” FullHD cu 144Hz G-Sync. Nu sunt adeptul ecranelor 4K pe laptop-uri de 17.3” și care, în momentul în care vrei să te joci în rezoluție nativă, constați că ai un framerate sub orice critică, indiferent de placa video (v-am auzit, în rezoluție alta decât cea nativă să vă jucați voi!).

Ecran cu margini subțiri, screen-to-body ratio 81%
Ecran cu margini subțiri, screen-to-body ratio 81%

Ecranul de tip IPS cu timp de răspuns de 3ms este precalibrat din fabrică, validare Pantone, 100% SRGB (deci bun și pentru editări foto-video) și vine cu o luminozitate bună (în media luminozității laptop-urilor de gaming, valoare ce se învârte aprox pe la 270-280cd/m2).    

Performanțe – RTX 2080 Max-Q este soluția elegantă!

Dacă la capitolul ergonomie GX701GX se prezintă exact ca și fratele mai mic, GX531GX, nu la fel se întâmplă la capitolul performanțe, temperaturi și zgomot emis de ventilatoare.

Un RTX 2080 Max-Q poate să bată un alt RTX 2080 Max-Q? Da, pentru că are frecvențe ridicate, peste media pieței.
Un RTX 2080 Max-Q poate să bată un alt RTX 2080 Max-Q? Da, pentru că are frecvențe ridicate, peste media pieței.

În primul rând, avem un procesor grafic supra-tactat, spre deosebire de modelul din GX531GX și ceata de competitori din piață: majoritatea chipset-urilor RTX 2080 Max-Q au frecvența GPU-ului între 735 MHz și 1095 MHz (boost). Modelul de față pleacă de la 990 MHz și ajunge la Boost frequency de 1230 MHz, la care se adaugă încă 100 MHz pe modul maxim de funcționare (Turbo).  

Așa se explică diferența notabilă în anumite jocuri între ”același” GeForce RTX 2080 Max-Q de pe GX531GX și modelul de față.

Și în jocuri se simte frecvența crescută a cipului grafic RTX 2080 Max-Q implementat pe Zephyrus S GX701GX.
Și în jocuri se simte frecvența crescută a cipului grafic RTX 2080 Max-Q implementat pe Zephyrus S GX701GX.

Zgomot și temperaturi

Următorul aspect asupra căruia mă voi opri este zgomotul. Mă bucur că am apucat să testez cele două modele high-end din seria ROG în ordinea cronologică mic (GX531 la începutul lunii martie) -> mare (GX701 la mijlocul lunii martie), deoarece am putut să apreciez mai bine cât de silențios este modelul de 17,3”. Dacă modul Silent de această dată chiar este Silent (sub 35dB conform producătorului – urechile mele fiind de acord), modul Balanced se manifestă până în 40dB iar modul Turbo până în 50dB. Vă pot spune că în modul Turbo laptop-ul nu a fost atât de gălăgios precum ultimele două laptop-uri de gaming cu care m-am jucat, așa că nu exclud folosirea acestui mod mai puternic.  

În orice caz, este de apreciat că nu am văzut temperaturi mai mari de 70-72C la acest GPU cu adevărat supra-tactat, care este cu totul și cu totul altă mâncare de pește față de modelele 2080 Max-Q ce se mișcă în reluare la 735 MHz (precum Acer Triton 500, ROG GX531GX, MSI GS75GS – ce-i drept, unele din exemplele de față având șasiuri de 15”, este evidentă limitarea).

Temperaturi sub control: placa grafică nu a trecut de 72C, procesorul de 90C.
Temperaturi sub control: placa grafică nu a trecut de 72C, procesorul de 90C.

Nici procesorul Intel Core i7-8750H nu a reușit să depășească 90C, asta grație sistemului de răcire lăudabil, marca ROG: ROG Active Aerodynamic System (AAS).

În momentul în care ridicați capacul (lead-ul) laptop-ului, balamaua angrenează un sistem ce deschide capacul de pe fundul laptop-ului pentru a permite laptop-ului o aerisire cu 32% mai eficient decât sistemul obișnuit. Fanta mi s-au părut că se deschide mai mult decât la mai micuțul GX531GX, și având în vedere că avem un șasiu mai mare, este undeva și posibil, și normal. Ca și la fratele mai mic de 15”, și aici aerul fierbinte este eliminat din carcasă prin 4 guri de evacuare (două în spate, două în lateral)

În spate, sistemul de răcire lăudabil, marca ROG: ROG Active Aerodynamic System (AAS). Ca la stomatolog: Spuneți AAA!
În spate, sistemul de răcire lăudabil, marca ROG: ROG Active Aerodynamic System (AAS). Ca la stomatolog: Spuneți AAA!

Concluzia este una: Zephyrus S GX701GX este mai rece, mai performant decât multe alte modele actuale ce implementează același RTX 2080 Max-Q. Cu siguranță este cel mai cel din România, căci depre modele precum Razer Blade 15 sau Alienware M17 nu ne place să ne dăm cu părerea dacă (încă) nu se vând pe meleagurile autohtone.       

Conectivitate

La partea de conectică lucrurile stau aproape identic ca și la fratele mai  mic: se pot conecta încă două monitoare externe cu rezoluție 4K la 60Hz (prin porturile USB3.1 Gen2 Type-C cu DisplayPort 1.4 respectiv portul HDMI 2.0). Apoi, ca și pe GX531, și aici întâlnim încă un port USB 3.1 Gen1 Type-C, un port USB 3.1 Gen2 Type-A. Singura diferență minusculă este înlocuirea a două porturi USB 2.0 cu două porturi USB3.1 Gen1 Type-A.

Laterala din stânga. De la stânga la dreapta: fanta de evacuare a aerului fierbinte, alimentarea, portul HDMI 2.0b, portul USB 3.1 Gen 2 Type A, portul USB 3.1 Gen 2 Type C cu DisplayPort 1.4, jack audio 3.5mm
Laterala din stânga. De la stânga la dreapta: fanta de evacuare a aerului fierbinte, alimentarea, portul HDMI 2.0b, portul USB 3.1 Gen 2 Type A, portul USB 3.1 Gen 2 Type C cu DisplayPort 1.4, jack audio 3.5mm
Laterala din dreapta. De la stânga la dreapta: două porturi USB 3.1 Gen 1 Type A, portul USB 3.1 Gen 1 Type C, fantele pt evacuarea aerului fierbinte, Kensington Lock.
Laterala din dreapta. De la stânga la dreapta: două porturi USB 3.1 Gen 1 Type A, portul USB 3.1 Gen 1 Type C, fantele pt evacuarea aerului fierbinte, Kensington Lock.

Legat de porturi, merită menționat cu titlul de ”nu se știe niciodată când e util” tehnologia USB Power Delivery – ce vă permite să vă încărcați bateria laptop-ului dintr-o baterie externă portabilă, de exemplu cu ZenPower PRO PD (din păcate încă nu l-am văzut disponibil la noi),  dacă nu aveți încărcătorul la îndemână.

Și că tot veni vorba de încărcător: pe lângă încărcătorul standard de 230W de 600g, pentru și mai multă mobilitate, puteți opta pentru un încărcător mai micuț, de 65W. Evident, acesta este potrivit doar când faceți muncă office sau navigare, nu pentru sesiuni de gaming, ce implică consum de curent serios.  

Sunet

Spuneam la începutul articolului că pe lângă sistemul de răcire mai generos, spațiu mai mare pentru baterie există și alte avantaje la un laptop de 17” față de unul de 15”. Iată, a venit momentul să mai adăugăm un avantaj: dimensiunile mai generoase ale carcasei le-a permis designerilor și inginerilor de la R&D-ul ROG să construiască un sistem audio superior celui întâlnit pe GX531, deoarece în stânga și în dreapta tastaturii a rămas suficient spațiu ce putea fi fructificat. Și a fost. Sunetul a fost plăcut, volum mare, experiența multimedia a fost peste medie.

Baterie

Având o baterie mai mare decât Gx531GX, de 76Wh, și cu ajutorul tehnologiei NVIDIA Optimus, fratele mai mare al familiei mi-a satisfăcut cerințele de minimum browsing pe net: cu ecranul la 60-70% și WiFi-ul pornit am reușit să navighez, să scriu, să urmăresc materiale video timp de 3 ore și 20 de minute până s-a stins.

Concluzie

Dacă sunteți în căutarea celui mai bun laptop de gaming de pe piața noastră (în traducere doriți garanție 2 ani și nu vreo garanție internațională dubioasă), doriți performanțe dar și o portabilitate decentă (3,3kg cu tot cu încărcător și dimensiuni pentru care e suficient un rucsac de 15”), nu vă supără nici tastatura ciudat poziționată, marcă a familiei ROG Zephyrus S, și mai ales, vă ajută și financiarul familiei (configurațiile pornesc de la 10000 Lei cu RTX 2060, 15500 Lei fiind bestia prezentată de noi astăzi), atunci Zephyrus S GX701GX este The Perfect Dream Machine.

ROG Zephyrus S GX701GX: o bijuterie de laptop, și la propriu, și la figurat.
ROG Zephyrus S GX701GX: o bijuterie de laptop, și la propriu, și la figurat.

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button