Mai țineți minte când Apple făcea telefoane și calculatoare?

Anul trecut am aruncat o privire asupra modului în Apple a cucerit lumea, și cum compania părea să se îndrepte într-o nouă direcție. Nu pentru că ar fi decis într-o bună zi conducerea sa că viitorul nu mai stă doar în hardware, ci pentru că lupii (reprezentați în această metaforă atât de competiție cât și de proprii acționari însetați de sânge după ce valoarea companiei a scăzut sub 1000 de miliarde de dolari) începeau să dea târcoale, iar zidul de telefoane nu oferea protecție.
Neajunsurile pe partea de hardware sunt îndelung documentate în numeroasele probleme pe care le tot are, în special când vine vorba de PC-uri (tastaturi, difuzoare, malware acolo unde nu exista până acum, politicile groaznice pe partea de reparații). Nu sunt absente nici pe partea de telefoane (inovație inexistentă, anularea acelui încărcător wireless fiindcă risca să facă precum un Galaxy Note 7). Așa că săptămâna aceasta am avut parte de o vedere destul de clară a viitorului companiei, cel al serviciilor.
Nu este un viitor chiar atât de străin. Apple și-a construit în primă fază faima în era Steve Jobs II (după ce a fost reangajat în 1997) prin iTunes. Un magazin digital de muzică ce permitea ceva ce era cam dificil de făcut la începutul veacului, cumpărarea de melodii în mod legal, în format digital. Această reușită nu a fost ușoară, industria muzicală considerând orice oferă vreun grad de libertate utilizatorului de rând ar trebui să fie ilegal (vedeți doar ce s-a întâmplat zilele trecute în Parlamentul European pentru un exemplu concret). Dar Apple a reușit să convingă dinozaurii că pot coexista cu civilizația umană. Iar acum, compania încearcă să își întindă influența în domenii noi.
Săptămâna aceasta Apple a dezvăluit patru servicii noi. Apple News Plus, Apple Card, Apple Arcade și Apple TV Plus (cu Apple Channels îngrămădit pe acolo). Fiecare dintre ele țintește un segment de piață diferit, așa că nu este garantat succesul fiecărei inițiative, dar cel puțin una dintre ele ar putea avea un viitor. Iar Apple n-a intrat cu una, cu două în aceste domenii, a depus mult efort și a trântit sume de bani ce probabil fac datoria externă a României să pară o nimica toată. Nicăieri nu s-a văzut asta mai clar decât la Apple TV Plus, serviciul său premium de televiziune care a reușit să aducă la un loc un număr foarte mare de nume celebre de la Hollywood. Nume ce tind să coste foarte mult, lucrând la proiecte ce vor fi exclusive pentru platforma Apple. Puteți să vă dați seama cam despre ce este vorba cu acest trailer. Nu recomand să vă uitați la el de mai mult de două ori, pentru că s-ar putea să vă vină greață.
Cu acest serviciu, compania vrea să se ia la trântă cu Netflix, cu HBO Go, cu Amazon Prime Video, cu Hulu, cu orice alt concurent de pe piață. Însă nu vrea să le excludă complet. Nu are încă aderența pentru așa ceva, așa că se va folosi de noua funcție Channels pentru a le reuni la un loc. Pe partea de presă, însă, serviciul News Plus nu prea are competiție. Dimpotrivă, poate fi chiar văzut ca o lumină salvatoare pentru presa scrisă muribundă… cel puțin în SUA. Cea din Europa a primit recent un cec în alb de la Parlamentul European pe care a scris „să crape internetul ăla care ne-a falimentat”. Ar putea reprezenta pentru reviste și ziare ce a reprezentat iTunes pentru muzică, atât timp cât se va putea înțelege Apple la partea de bani cu diversele publicații care vor participa la acest proiect. Pare destul de probabil că va avea succes la acest capitol, din moment ce nu prea oferă nimeni așa ceva la o astfel de scară. Servicii mai restrânse sunt, fragmentație există fără îndoială, așa că un număr mare de publicații puse într-un singur loc, poate la un preț ce va părea corect pentru cei interesați, are potențial.
Dezvăluirea serviciului Arcade a venit ca o surpriză, din moment ce Apple n-a arătat prea mult interes pentru jocuri în ultima vreme. La fel ca la serviciul său de conținut video, compania a luat abordarea de-a arunca cu bani în toate direcțiile și de a vedea ce iese. Iar ce a ieșit pare a fi recrutarea câtorva minți legendare ale industriei, precum Will Wright, pentru a crea jocuri noi, gândite pentru ecosistemul MacOS/iOS/TV. Sigur, trailer-ul de mai sus este plin cu declarații tipice de genul „până la Apple nu se putea așa ceva, eram forțați de industrie să facem doar jocuri cu împușcături, până să ne salveze Tim Cook toate jocurile erau făcute pentru brute neintelectuale care cutreieră pustietățile și se hrănesc cu primii născuți ai celor puri” pe care le vezi în fiecare zi de marți venind de la anumiți dezvoltatori indie care n-au fost în stare să vândă un joc pe cont propriu. Dar, în același timp, în acel trailer am văzut primele imagini din Beyond a Steel Sky. Un joc de aventură pe care lumea îl așteaptă de 25 de ani a fost prezentat pentru prima dată în materialul de promovare al unui nou serviciu de jocuri la abonament. Asta transmite un mesaj foarte clar, este vorba de ceva foarte serios, sau măcar ceva pe care Apple este pregătit să dea foarte mulți bani. Bani care nu se vor duce pe dezvoltarea a ceva cu grafică super-sofisticată, din moment ce jocurile respective vor trebui să ruleze pe sisteme mobile și acele cutii de televiziune. Și din moment ce este un serviciu de download, nu de streaming, nu are dezavantajele lui Google Stadia… și nici avantajele sale. Arcade ar putea deveni refugiul jocurilor acelea de o jumătate de oră, a căror dezvoltatori au fost foarte revoltați de polițele de returnare introduse de fiecare magazin de jocuri. Chiar s-ar potrivi bine, din moment ce unele dintre ele chiar pot fi experiențe plăcute, însă nu atât de minunate încât să dai 10 dolari pe ele individual. Dar să le ai pe oricare dintre ele, plus o sumedenie de jocuri serioase, precum Beyond a Steel Sky, contra unei singure taxe lunare, ar avea șanse de ceva succes. Tot trebuie să subliniez faptul că Apple are bani, o grămadă de bani, așa că poate să finanțeze și să susțină pe cât de mult va dori dezvoltatorii aceștia. Îi poate lua de mici, îi poate crește și poate profita la maxim de pe succesul lor potențial. Este o strategie pe termen lung. Toate anunțurile companiei sunt strategii a căror succes se va vedea pe termen lung.
Iar nicăieri nu se vede asta mai bine ca la Apple Card. Un card de credit creat în colaborare cu o mare bancă din SUA (lăsăm puțin la o parte implicațiile împărțirii datelor financiare ale utilizatorului cu una din entitățile responsabile pentru distrugerea economiei globale din ultimul deceniu și ceva). Un card ce nu vine cu tot soiul de comisioane ascunse, nu vine cu surprize la pachet, ci doar cu lucruri menite să mărească transparența și să vină în ajutorul utilizatorului pentru a vedea exact pe ce a dat banii, când, cum, și ce dobândă are de plătit la împrumuturi. Aici Apple și-a dezvăluit marea sa speranță pe termen lung, de a face o tranziție serioasă de la o companie ce vinde produse, la una ce facilitează servicii. Pe segmentul bancar, compania are un potențial foarte mare din moment ce întrunește deja un criteriu foarte important, cel de a avea o grămadă incalculabilă de bani îndesată pe undeva prin țări cu populații mai mici ca numărul de cuvinte al acestui articol. Aici ar putea fi viitorul celor de la Apple, dacă pe partea de hardware nu va mai reuși să mulțumească acționarii, iar celelalte servicii nu se vor ridica la nivelul așteptărilor.
Și dacă vi se pare ciudat că un producător de telefoane ar avea servicii bancare, nu uitați că Samsung are propria compania de asigurări, are cel puțin un spital, are o ofertă foarte diversificată de servicii. Desigur, Samsung se ocupa din start cu mai mult de calculatoare și telefoane, dar nu e de parcă ar fi ceva care să îi împiedice pe cei de la Apple să le calce pe urme. Iar pe viitor, când nu vor mai trebui să facă un parteneriat cu o bancă pentru Apple Card(pe termen lung, poate chiar foarte lung în funcție de câți bani va investi în lobbying pentru legislație nouă), ar putea avea frâu liber pentru a-și extinde serviciile.
Ce am văzut săptămâna aceasta a fost plantarea unor semințe ale căror roade le vom vedea abia peste câțiva ani, când fie Apple va domina pe câteva dintre aceste sectoare, fie va cheltuit mai mulți bani câteva cisterne de bani pe o încercare de a se diversifica fără succes. Pare improbabil că nu va avea succes. Vorbim totuși de compania care încă are cel mai bun marketing de pe planetă. Dacă Electronic „Satana încarnat până să apară Epic Games, pentru publicul general” Arts a reușit să convingă oameni să se aboneze la Origin Access, Apple nu are cum să eșueze. Serviciile sunt mult mai simple ca hardware-ul. La servicii nu are cum să apară piețe independente de reparații pe care trebuie să le zdrobești. La servicii poți pur și simplu să cumperi competiția atunci când răsare o amenințare. La servicii, un munte de bani și promovarea intensă a propriilor soluții reprezintă cheia succesului. Desigur, dacă serviciile în sine nu sunt groaznice, cu siguranță nu va strica.