PCRSS PaginaDeMediaȘtiri ITTECH

Mai putin de 6% dintre toate procesoarele Ryzen 9 3900X pot atinge frecventele Boost cu care se lauda

Nu doar Intel o da in bara cu procesoarele in ultima vreme

Deja nu mai este un secret ca majoritatea noilor procesoare AMD Ryzen din seria 3000 nu pot atinge frecventele cu care sunt marketate, dar un studiu recent ne arata ca Ryzen 9 3900X este cel mai rau dintre acestea, cu mai putin de 6% dintre aceste chip-uri fiind in stare sa atinga frecventa de 4.6Ghz cu care se lauda.

Celebrul overclocker si CPU guru, De8auer, a sustinut o scurta investigatie publica, rugand peste 3000 de persoane care detin un Ryzen din generatia a treia sa ruleze Cinebench si sa ii trimita rezultatele din care reies frecventele atinse. Aceste rezultate au fost, dupa spusele acestuia „mult mai slabe decat s-ar fi asteptat.”

Generatia a treia de Ryzen de la AMD a fost un succes imens insa; procesoarele pe 7nm ofera performanta multi-core neasteptat de buna pentru suma ceruta si face recomandarea unui procesor Intel la un pret asemanator aproape imposibila. Dar nu ar fi o lansare AMD daca ceva nu ar merge rau, astfel este destul de clar ca frecventele in Boost cu care AMD se lauda inaintea lansarii sunt mult peste puterea majoritatii procesoarelor de pe rafturi pana in acest moment.

Cel mai rau rezultat insa il are Ryzen 9 3900X care la cele 12 nuclee ale sale trebuia sa atinga frecvente de 4.6Ghz in boost, iar AMD a sustinut cu tarie inaintea lansarii ca cel mai scump procesor din seria pe 7nm va fi in acelasi timp si cel mai bun in jocuri datorita frecventei foarte mari.

Din 685 de rezultate valide obtinute insa de De8auer, mai putin de 6% dintre noile procesoare au fost capabile sa atinga frecventa de 4.6Ghz in boost pe un singur nucleu. Majoritatea sunt sub acest nivel, „gen, jos de tot”, spune De8auer. „Chiar daca rezultatul este 4.55Ghz spre exemplu, asta este boost-ul maxim, ceva la care oricum ajungi pentru o secunda, dupa care coboara si mai mult.”

Intre timp, Ryzen 7 3700X cu al sau TDP de 65W vede o medie de 15% de procesoare care pot atinge 4.4Ghz, in timp ce 25% dintre Ryzen 7 3800X-urilew de 95W reusesc sa atinga 4.5Ghz. Insa De8auer spune despre 3800X ca este un procesor inutil pe care nu l-ar recomanda nimanui. „Inutil” ar putea fi un termen rau, dar nici eu nu as recomanda acest procesor, realist vorbind.

Am in PC-ul personal un AMD Ryzen 3600X, iar in timp ce nici exemplarul meu nu atinge viteza de 4.4Ghz, am reusit sa calmez voltajul care pe auto imi atingea 1.45v si sa-l cobor la 1.2v in timp ce toate cele 6 nuclee ale procesorului functioneaza la frecventa de 4.2Ghz setata din BIOS, deci pot spune ca am obtinut un OC decent fara sa bibilesc foarte mult. Oricum ar fi, in continuare sunt convins ca am facut alegerea buna cu acest procesor si stiu ca Intel nu puteau sa imi ofere acelasi nivel de performanta la banii astia.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button