Maguay MyWay G1509x: laptop echilibrat pentru editori video și creatori de conținut (review).
Panou premium: OLED 4K, fabricat de Samsung

Deși mi-au trecut multe laptop-uri prin mână, iată, există mereu loc de câte o premieră. Maguay MyWay G1509x este primul laptop al companiei autohtone pe care îl testez aici, la Zona.
Pentru cineva old-school și cu memorie de elefant, ca mine de exemplu, compania Maguay și sistemele lor sunt ca și o legendă autohtonă. O parte a istoriei IT locale. Dacă ați prins revistele CHIP, PC Magazine și altele, dacă ați crescut cu ele, precum autorul acestui material, atunci știți foarte bine, pe lângă binecunoscutele servere, ce îndeletniciri au avut prin anii 2000-2015 inginerii și tehnicienii de la Maguay: PowerStation, GrafikPower, OfficePower, sisteme cu nume pompoase, dar care pur și simplu rupeau topurile revistelor, și cucereau nu doar inimile redactorilor, dar și alegerea cititorilor. Pentru că sistemele Maguay erau un standard când vine vorba de asamblare și rigurozitate.
Ei bine, vremurile se schimbă, cerințele se schimbă, carcasele mari și povestea lor rămâne o amintire frumoasă, sub forma unor diplome, statuete, sau sub forma unei pagini impresionante de istorie, iar locul lor este luat de sisteme portabile și foarte puternice, configurații alese, precum și cel de față, să facă față exigențelor jucătorilor sau creatorilor de conținut.
Design: Maguay MyWay G1509x – laptop de gaming sau destinat creatorilor de conținut?
Aparențele pot fi înșelătoare. MyWay 1509x o fi arătând pe dinafară precum un laptop de gaming veritabil, dar nu îți ia decât 30 de secunde să îți dai seama cât de mult te-ai înșelat. Adică până întri în sistemul de operare și ochii au partea de primul orgasm. Dar despre asta mai târziu. Să mă întorc la design.
În primul rând, este un laptop bine făcut. Solid. Nu e subțire, din contră. Și culmea, nu îi este rușine deloc să se afișeze în public cu formele sale mai ….rubensiene – aproape 3 cm grosime, the classic way, cum s-ar spune, și 2,4 kg – un heavyweight champion al clasei de 15,6”, dacă ne luăm după standardele laptop-urilor din 2020.
Capacul și zona din jurul tastaturii și zona palmrest-ului sunt metalice, nu de tip brushed aluminium cum am mai întâlnit la diverse modele de gaming de la ASUS, ACER sau MSI, ci mai degrabă spre un aliaj (precum pe bază de aluminiu și magneziu): capacul mai lucios, iar palmrestul mai mat, pe care degetele nu vor lăsa urme – exact cum îmi place.
Tastatura
Fantele de evacuare de pe spate, cu elemente colorate, de design, ne spun că avem un laptop de gaming. Lucru confirmat și de tastatura iluminată (iluminare non per-key, se iluminează toată tastatura în aceeași culoare, culoare ce poate fi personalizată din aplicația Control Center 3.0.
Tastatura ca și feeling dar și design îmi aduce cel mai mult aminte de tstaturile SteelSeries de pe laptop-urile MSI, însă acolo parcă erau un pic mai clicky, feedback-ul era un pic mai plăcut, mai cauciucat.
În rest, îmi place iluminarea tastelor, un pic răzbat luminile de sub taste, dacă nu vă aflați la înălțimea/poziția potrivită și corectă. Dar odată ce veți lua o poziție corectă din punct de vedere ergonomic, iluminarea va deveni plăcută și uniformă. Singura mea plângere este că nu se poate alege chiar orice culoare – am numărat 14 culori și nuanțe diferite, dar mi-ar fi plăcut și o iluminare simplă, albă – ca pe un laptop office.
Nu e RGB, aici au mai pierdut din target câțiva gameri pasionați de Crăciun tot anul.
Legat de tastatură, aș mai adăuga, că deși tastele sunt ideale pentru tastat, dar și pentru gaming, având o cursă lungă (peste 2mm, chiar spre 3) și necesitând ceva forță de declanșare, mi-a fost totuși destul de greu să mă familiarizez cu tastatura, rata de greșeli de tastare fiind destul de mare în primele zile. De ce?
Adăugând și zona de numpad, tastatura este un pic cam aglomerată, tastele direcționale amestecându-se pe lângă Shift și tasta Enter prelungește perioada de acomodare. Dar nu văd în asta o problemă pe perioadă lungă – totul este o chestiunea de obișnuință.
Touchpad
Touchpad-ul este foarte sensibil și precis, aici o mare bilă soluției integrate. Suprafața sa este foarte alunecoasă, foarte fină. Nu permite clic stânga/dreapta, dar butoanele de sub touchpad compensează acest minus, și pe deasupra, sunt și foarte silențioase și moi.
Ecranul
Dacă până acuma laptop-ul transpiră gaming prin toți porii săi (vedeți în imaginile de mai jos, carcasa desenată, și detaliile de pe fantele de evacuare aflate pe latura spate al laptop-ului), ei bine, când pornești laptop-ul și vezi un OLED marca Samsung în față, îți dai seama că nu gamerii sunt primii vizați cu această configurație.
Deși, să nu mă înțelegeți greșit, jocurile vor merge ca și unse, placa video 1660 Ti se descurcă de minune, DAR specificațiile monitorului nu sunt pentru gaming.
În primul rând, avem un panou cu refresh de 60Hz. Acum știu că marea majoritate a gamerilor încă neglijează prezența unui panou de 120/144Hz (minim) și se concentrează pe o placă video cât mai puternică. Greșeală fatală. Nimic nu se compară cu un ecran de 120/144Hz cu G-Sync sau FreeSync sau pur și simplu, unul foarte rapid, chiar și fără tehnologiile NVIDIA/AMD.
Apoi, panoul are o rezoluție uriașă 3840 x 2160 (UHD). niciun joc nu arată la fel de bine decât pe un ecran setat în rezoluția sa nativă. Și acolo este clar că micuțul, dar ambițiosul GTX 1660 Ti este cam scos din cărți.
Și atunci, care e smecheria cu acest ecran? Păi să vă spun: este un OLED marca Samsung, ce a mai fost integrat și în alte modele high-end de pe piață, în vârfurile de gamă de la Razer, Dell, ASUS, etc. Un panou pretențios, dar care îți sparge retina, literalmente (vedeți luminozitatea maximă în imaginea din dreapta, din testul ce analizează uniformitatea iluminării).
Nu exagerez, să știți: pur și simplu nu poți sta cu luminozitatea la maxim, te doboară lumina puternică a LED-urile organice: SpyderX-ul nostru a măsurat valori chiar și peste 600cd/m2, cele mai mari de până acuma măsurate de noi!
Negrul e negru, așta stim că este cel mai mare avantaj al OLED-ului, deci contrastul este practic infinit (deși de la aplicație la aplicație, ne poate afișa 0.01 sau 0.03 black luminance).
Gamut-ul este identic cu alte OLED-uri măsurate – 96% Adobe RGB, 97% DCI-P3. Adică ideale în zona de editare video.
Uniformitatea culorilor și a luminozității se prezintă exemplar, în schimb Color Accuracy este călcâiul lui Ahile al acestui panou, nereușind să intre în liga panourilor cu Delta E mai mic de 1-1,5.
Panoul OLED este protejat de un strat de sticlă, evident, ceea ce conferă culori parcă și mai vii, dacă mai este posibil acest lucru, însă efectul secundar este ecranul lucios, deranjant în anumite condiții de lumină ambientală.
Maguay MyWay G1509x: Performanțe
Cel mai nou laptop Maguay MyWay din gama G, analizat astăzi are un sistem de răcire de bine pus la punct și care a ajutat foarte mult configurația să-și atingă maximul de potențail, mai ales în jocuri.
De exemplu, în Metro Exodus, după o jumătate de oră de joc intens cu totul la high, pe Full HD, procesorul Intel Core i7-9750H nu a depășit 80-83C, iar placa video NVIDIA GTX 1660 Ti 70C.
Evident, Blender este altă mâncare de pește, testul suprem pentru orice laptop – aici da, procesorul a aruncat prosopul după câteva minute în care TDP-ul a sărit spre 100W și temperatura a ajuns între 90-95C, moment în care s-a pus o frână de BIOS și se vede cum graficele au revenit la normal, adică spre 70C, evident, plata s-a făcut în MegaHerți, adică procesorul a suferit o scădere de frecvență de 1100 MHz, de la 4200 la 3100 MHz.
Mai jos saltul uriaș al TDP-ului, în Full-Load, după care throttling-ul reglează și voltajul procesorului:
Și cum se traduce acest throttling în evoluția temperaturii: procesorul îbcepe voinic randarea scenei în Blender, pînă ajunge repede la 90C plus, după care scade la 70C:
Revenind însă la jocuri, Maguay MyWay G1509x a avut performanțe foarte bune, luandu-se la trântă cu laptop-uri cu RTX 2060, ba chiar și RTX 2070.
De exemplu, a depășit în jocuri LENOVO Legion Y540-17IRH testat nu de mult, ce avea o placă video RTX 2060 și proces i5-9300H, și a fost foarte aproape, undeva între 7-10% de un MSI GE65 Raider, ce avea un RTX 2060 și i7-9750H.
SSD-ul din laptop este nava amiral Samsung 970 PRO, care ne-a arătat încă odată, dacă mai era nevoie că este rege pe modele ”vechi” adică pe PCI-e 3.0.
Autonomie
Nu am înțeles de ce în specificații cei de la Maguay promit 420 min. Cred că e un typo, au vrut să spună 240 min. Serios. 4 ore a ținut în PCMark 10 batteryMark Modern Office bateria, setat pe power saving în aplicația dedicată Control Center 3.0 cât și în power management-ul din sistemul de operare.
Evident, sistemul s-a închis când mai era o rezervă de 20% în baterie, însă chiar și așa, fără Wi-Fi activat, Bluetooth dezactivat, ecranul setat la 80 cd/m2 *deobicei ne place să-l setăm la 100cd/m2 pentru teste mere vs mere, însă următoarea treaptă sărea la 120cd/m2, nu există trepte mai fine și astfel, am preferat setarea de 80cd/m2).
Deci aș zice că bateria este una de cursă medie, nici foarte slab, dar nici nu e pe toată ziua, mă rog, nu e ca și cum v-am spus un secret, procesorul fiind unul de standard voltage, nu are cum să se concureze cu cele din clasa U, ultra low Voltage.
Conectică
Conectica laptop-ului Maguay MyWay G1509x este foarte bună, mi-a plăcut că s-au așezat conectorii pe toate laturile laptop-ului, rar vezi așa ceva din păcate, în zilele noastre.
În față se regăsește un slot pentru carduri de memorie SD, foarte utilă pentru editorii foto-video.
Pe partea stângă sunt jack-urile audio și un port USB 3.1 Type-A, pe partea laterală dreaptă un port USB 3.0 Type-A și unul Type-C cu opțiunea de ThunderBolt 3, iar în spate, între cele două guri de evacuare avem portul de rețea, cel HDMI 2.0, un port miniDP, un port TypeC cu DP, și în final, încă un port USB 3-.1 Type-A. și evident, portul de alimentare.
Maguay MyWay 1509x: Zgomot, căldură, sistem de răcire
Aș începe prin a menționa că laptop-ul vine cu un sistem de răcire foarte bine pus la punct (sursa pozelor de mai jos: Eurocom, dintr-un barebone similar).
Multe heat-pipe-uri, suprafețe generoase din cupru. Evident, era loc și de mai bine, dar oricum, sistemul este peste 80-90% din sistemele pe care le-am văzut într-un laptop de 15”.
Patru guri de evacuare, fante de admisii sufiecient de mari pe burta laptop-ului – sistemul de răcire generos, într-un șasiu ma gros, mai matur: toate aceste elemente dau roade.
Ce este foarte important, laptop-ul nu depășeste 40C la suprafață, în zona tastaturi,, nici după o oră de jucat Metro intensiv, asta dacă ținem toate setările de performanță și ventilatoarele pe auto, adică zgomotul va fi 48-50dB, adică la limita bunuliu simâ, spun eu. Se poate și mai rău, 53-55dB, la multe laptop-uri de gaming. Cum am mai văzut, nu le poți avea pe toate – și performanță, și liniște.
Ce mi-a plăcut foarte mult, în Control Center este că aveți un profil în Fan Speed Settings unde puteți personaliza pe un grafic exact cum ați dori să se comporte ventilatoarele, când și la ce temperaturi să accelereze sau din contră, să toarcă mai ușor.
Concluzie
Deși ecranul Samsung UHD OLED 60Hz nu e pentru gaming, jocurile, precum și filmele și practic orice pui pe ecran, arată incredibil de bine, nu doar datorită culorilor și nivelului de negru legendar OLED, dar și al luminozotății incredil de mari. Însă tocmai acest ecran mă face să recomand acest laptop designerilor, creatorilor de conținut, mai ales în deplasare, când nu aveți acces la monitoare super calibrate, etc.
Prețul lui Maguay MyWay G1509x este în jur de 9000 Lei.
Poate vi se pare mare, dar credeți-mă, în segmentul acesta, unde veți căuta laptop-uri cu ecrane pretențioase, de aici încep prețurile.
Și carcasa Clevo PB50? Un pont: acest barebone, în jurul căruia au configurat cei de la Maguay acest laptop, este foarte bine gândit, dovadă că și alți pretențioși, precum canadienii de la Eurocom l-au ales pt diverse configurații ale lor, și asta spune multe – cei de la Eurocom mereu au ieșit în evidență prin laptop-urile super-performante pe care le creează.