PC

Review Maguay GamePower X99

Astazi acoperim un PC desktop proiectat pentru o anumita clasa de utilizator. Sistemul este produs de Maguay, sub denumirea de GamePower X99, este configurabil in functie de necesitati, si – partea relevanta – este construit pe platforma Intel X99, cu procesoare Broadwell-E intr-un proces de fabricatie de 14nm.

Configuratia acestui sistem primita in teste incepe de la suma de 1620 de dolari americani + TVA si timbru verde, dar in aceasta suma, Maguay va ofera procesorul i7-5820K cu sase nuclee, un cip Haswell – impreuna cu racire pe aer, o placa de baza ASUS X99-WS/IPMI, o placa video Radeon R9 390X, un HDD de 1TB, 8GB de memorie DDR4, si o sursa de 700W.

Maguay GamePower X99 06

Configuratiile mai interesante incep insa de la sume mai ridicate, 266 de dolari in plus aducand procesorul Broadwell i7-6850K. Saltul la cel mai puternic procesor din gama consumer, i7-6950X cu 10 nuclee in schimb, va solicita un bonus de peste 1400$, aducand costul sistemului la circa 3100$ – si asta fara a lua in calcul optiuni suplimentare pentru stocare, racire sau placa video.

Am fost curiosi sa vedem cat ar costa versiunea de top a acestui sistem conform configuratorului – o suma de 3833$ + TVA si timbru verde va vor aduce procesorul cu zece nuclee, racire pe lichid din partea Zalman, o placa GeForce GTX 1080, un SSD de 256GB si un HDD hibrid de 2TB (cu 8GB de cache), 64GB de memorie DDR4 si o sursa de 750W.

Asadar, vorbim de un sistem ultra-high-end.

In configuratia de test Maguay au echipat sistemul cu un SSD Intel 750 NVM Express, o alegere perfecta pentru a ilustra destinatia acestui sistem. Pus simplu, sistemele moderne ce folosesc multiple placi video si SSD-uri de mare viteza au cam ajuns la limita vitezelor posibile de transfer. Un procesor i7-6700K ofera numai 16 benzi PCI Express de generatia 3, care sunt imediat umplute de doua placi video in SLI sau CrossFire (in configuratie X8 + X8).

Pentru un utilizator entuziast care necesita multa putere de procesare si cateva SSD-uri de mare viteza, problema latimii de banda disponibile devine imediat evidenta. Daca i7-6700K ofera 16 benzi, i7-5820K ofera 28 de benzi, ei bine, i7-6850K ofera pana la 40 de benzi PCI Express 3.0, disponibile in diferite aranjamente – placa de baza oferita de Maguay permitand utilizarea unei legaturi PCI Express 3.0 x8 pe fiecare slot, simultan, impreuna cu procesorul i7-6850K.

Asadar, esti grafician 3D sau editor de imagine si ai nevoie sa efectuezi randari de mare viteza, iar o matrice de 4 SSD-uri NVME e exact ceea ce ai nevoie? Ai noroc!

Alternativ, poti folosi o configuratie SLI/CrossFire cu doua placi si sa-ti ramana disponibile 12 benzi pentru trei asemenea SSD-uri, sau o configuratie SLI/CrossFire cu tre placi si sa te multumesti cu stocarea pe SATA.

Care ar fi diferenta? Ei bine, viteza maxima teoretica pe o conexiune SATA 3 este in jurul valorii de 500MB/s. Sa spunem simplu ca SSD-ul Intel 750 de 400GB oferit de Maguay in configuratia de test ofera viteze de pana la… „doar” 2,2GB/s citire si 900MB/s scriere.

 Maguay GamePower X99 09

Carcasa aleasa pentru acest sistem este pe masura.

Spatiul disponibil pentru sursa este suficient cat sa acomodeze chiar si cele mai mari optiuni de sursa sau placa de baza, precum si spatiu amplu pentru managementul cablurilor sau utilizarea de ventilatoare suplimentare. Vorbind de managementul cablurilor, carcasa este astfel gandita incat toate cablurile sa fie trase prin spatele placii de baza, lasand un maxim de spatiu disponibil.

In spatele carcasei, pentru a preveni lovituri accidentale la mufe, exista un spatiu suplimentar intre mufele placii de baza si al componentelor si spatele efectiv al carcasei. Va puteti asigura asadar ca orice cabluri veti folosi vor beneficia de propria lor iesire, minimizand incurcaturile de fire. Patru hard-disk-uri au locul lor aparte intr-un lacas deasupra zonei placii de baza.

Asadar, cu GamePower X99, Maguay ofera un sistem de exceptie.

Poate denumirea acestuia nu este cel mai potrivit aleasa, intrucat ni se pare mai probabil ca eventualul client al acestui sistem sa il achizitioneze in principal pentru munca, nu doar pentru jocuri, cel putin pe piata romaneasca. Dar pentru un jucator dispus sa puna banii la bataie pentru performanta de top – Gamepower X99, este exact ce se cere.

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button