Tech&ITȘtiri

SSD-urile de pe noile MacBook-uri M2 sunt mai lente decât cele din generația trecută

Apple a lansat noi modele de MacBook-uri recent, motorizate de noile chipset-uri M2, M2 Pro și M2 Max. Dacă ne uităm doar la aspect, diferențele sunt minime, dar sub capotă lucrurile stau altfel. Noile chipset-uri oferă performanțe mai bune față de generația trecută (așa cum e și normal) dar când ne uităm la SSD-ul cu care aceste laptopuri vin echipate, lucrurile se schimbă.

Conform publicației ArsTechnica, SSD-urile de 512GB (varianta de bază) de pe noile MacBook-uri au doar 2 chip-uri de memorie (256+256) față de laptopurile din generația trecută care au 4 chip-uri (128 x 4).  Poate te gândești că ăsta nu e un lucru rău, până la urmă capacitatea de stocare e aceeași. Și în timp ce asta e adevărat, faptul că există mai puține chip-uri fizice reprezintă o problemă pentru performanță.

SSD-urile funcționează mai rapid atunci când au mai multe locuri de unde să poată să citească informații și unde pot să scrie informații, iar înjumătățirea numărului de chip-uri disponibile a scăzut considerabil atât viteza de scriere, cât și cea de citire. Numeric vorbind, diferența dintre un MacBook M1 și un MacBook M2 este de 20% atunci când vorbim despre scriere și de aproximativ 40% când vine vorba de citire.

M1 M2 Diferență
Scriere 3,951 MB/s 3,154.5 MB/s -20%
Citire 4,900 MB/s 2,973 MB/s -40%

Motivul pentru care Apple a ales să facă rabat la acest capitol este simplu: 2 chip-uri costă mai puțin decât 4. Și deși diferența de viteză între cele două modele este sesizabilă, mai ales dacă le pui unul lângă altul, utilizatorul de zi cu zi nu își va da seama de asta, în special în task-urile obișnuite precum web browsing. Sigur, în editare foto sau video lucrurile ar putea fi puțin diferite, dar e un preț prea mic de plătit pentru Apple, care au ales să facă economie.

De menționat este faptul că (cel puțin până acum) această diferență a fost descoperită doar la varianta de stocare de bază, nu și la versiunile upgradate. Cu toate astea, dacă lucrurile pe care intenționezi să le faci depind mult de viteza SSD-urilor, cred că ai face mai bine să te uiți de două ori înainte să dai 2.000 de euro pe un MacBook M2.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button