
Copyright este un termen nebulos cu diferite implicații legale care se schimbă de la o țară la alta, dar în general legislația urmărită de cam toată lumea este cea din SUA. De ce? Pentru că lucrările publicate pe internet sunt în general puse pe servicii din SUA și pentru că o mega-corporație semi-malefică din SUA poate să ordone extrădarea ta în SUA dacă îi încalci copyright-ul fără ca tu să fi pășit vreodată pe ale sale meleaguri. Ca să nu mai zic de trademark, dar situația devine și mai nebuloasă atunci.
De aceea este bine să vedem că de săptămâna viitoare va expira copyright-ul pentru un număr mare de opere publicate în anul 1923. Ar fi expirat mai devreme, dar prin 1998 Disney și-a băgat coada în legislație să se asigure că va avea răgaz câteva decenii în plus să mulgă domeniu public fără consecințe.
Multe lucrări scrise publicate în anul 1923 și chiar filme, vor intra în domeniul public și vor putea fi folosite în orice fel de oricine, fără licențiere, fără nevoia de a cere aprobarea de la fantoma creatorilor, sau de a da explicații la Youtube. Nu intră aici melodii înregistrate în 1923 în SUA, din motive ce țin de mai mult copyright.
Dar veți găsi în domeniul public de pe 1 ianuarie 2019 lucruri precum filmul lui Charlie Chaplin The Pilgrim, celebra producție The Ten Commandments a studioului Paramount, numeroase desene animate cu Motanul Felix, cartea Bambi (nu filmul) și numeroase altele. O listă completă puteți găsi pe Wikipedia, în cazul în care sunteți curioși.
Acum, probabil vă întrebați cum se face că lucrări din 1923 abia acum intră în domeniul public. Eh, vedeți voi, industria de mass-media la nivel mondial, și în special cea din SUA, militează pentru extinderea copyright-ului la „pe veci minus o zi”, așa că a tot fost extinsă limita de la 20 de ani, la 50 de ani, la viața autorului plus 70 de ani, și tot așa. Aceste drepturi de autor nu au fost extinse doar pentru a beneficia familia creatorului unei opere, dar în mare parte pentru a beneficia marile mega-corporații semi-malefice nemuritoare, în special Disney, care sunt perfect OK cu ideea de a jumuli domeniul public de povești, transformând variantele sale în cele cunoscute de publicul larg prin marketing non-stop și profitând de pe urma lor pentru un secol. Dar când vine vorba de trecerea lui Mickey Mouse în domeniul public, mult noroc. Primul desen în care șoarecele și-a făcut apariția va intra în domeniul public în 2024 (dacă nu va fi extins la viața autorului+100 de ani), dar personajul în sine are un trademark pus pe el, ceea ce înseamnă că nu prea poate fi folosit de nimeni.
Este clar că avem nevoie severă de ceva reformă planetară în ceea ce privește copyright, dar tot ce primi în ultima vreme merge în direcția opusă progresului, cu filtre de internet și alte gogomănii care servesc doar la a seca și mai mult domeniul public.