MORE

Lumina este viitorul. Circuitele fotonice sunt posibile

Viitorul va fi foarte stralucitor pentru designerii de procesoare si circuite, pentru ca vor fi bazate pe lumina!

Cativa cercetatori de la Harvard au reusit sa creeze un nou tip de meta-material capabil sa manipuleze lumina la o scara de cativa nanometri. Materialul este compus dintr-o serie de coloane de siliciu care sunt inserate intr-un polimer invelit cu un start foarte subtire cu aur.

Acest material foarte complex are o proprietate foarte interesanta, prezinta zero refractie. Lumina care trece prin material nu este distorsionata in vreun fel, insemnand ca lumina poate acum sa inlocuiasca lejer impulsurile electrice pentru transmisia de date. E ca si cum ar fi fost inserata fibra optica intr-un procesor, in loc de cupru.

Lumina calatoreste prin material la viteza sa maxima, iar viteza fazelor, cea la care calatoresc punctele maxime ale lungimii de unda, va fi in esenta infinita, pentru ca unda va fi mai mult sau mai putin o linie dreapta.

Aplicatii pentru acest material sunt numeroase, in special pentru procesoarele cuantice. La fel ca majoritatea descoperirilor recente din domeniul tehnologic, nu ar trebui sa va astepati sa vedeti implementari practice pentru circuite fotonice. Poate prin 2030, sau la doua zile dupa ce va fi lansat Half-Life 3, in functie de care eveniment se intampla mai tarziu.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button