PC

Lucruri pe care sa le faci imediat dupa instalarea Windows 10

Widnows, acest OS minunat care ne mananca zilele, ne scoate peri albi, ne ofera notificari si balonase la tot pasul si nu in ultimul rand ne ofera DirectX si posibilitatea unica de a fi spionat de propiul calculator mai recent.

Ce sa mai, Windows face parte din viata noastra, la fel cum si bateria de la chiuveta sau vasul de WC. Vrei nu vrei, esti obligat sa dai nas in nas cu el si sa ii intelegi si preintampini capriciile. Si sunt multe daca este sa stam bine sa ne gandim. Crash-uri random, ba nu vede hardul extern, ba nu merge programul cum trebuie, totul este o problema constanta.

Pentru a preintampina multe dintre aceste neplaceri, am ales sa punem cap la cap o lista care sa te ajute sa iti optimizezi sistemul de operare imediat dupa instalare. Fara programe aditionale, fara sa stai sa cauti prin registri, doar cativa pasi simpli pe care toata lumea ii poate urmari pentru a scapa de eventuale neplaceri ulterioare.

Windows 10 a fost gratis dar tot nu vezi date de la mine

Dupa ce Windows-ul a fost instalat, munca ta nu este gata, utilizatorul fiind sfatuit sa acceseze panoul Setings, apoi Privacy, dezactivand toate switch-urile indicate de mai jos. O data ce ai facut asta, tinem sa mentionam inca odata faptul ca asistenta Cortanei, dupa dezactivarea acestor functii nu va mai functiona in totalitate. 567891011

 

Urmatorul tab vizat este cel intitulat Update & Security. Cu toate ca switch-urile indicate mai jos pot parea importante, acestea pot trimite informatii catre serverele Microsoft fara stirea ta, asa ca dezactivarea lor este indicata. 12

 

Datele personale sunt facute sa ramana in PC! 

Dupa instalarea sistemului de operare, cel mai probabil o sa ai un sistem aproape chel, cu o serie de informatii pe o alta partitie. Prima si probabil cel mai important pas este sa inchizi Wi-Fi Sharing-ul care este din start activ in Windows 10. IN principiu, inca de la prima instalare, Windows 10 este setat sa imparta conexiunea ta la net via Wi-Fi. Nu numai ca te expune la un eventual atac, dar din pacate nimeni nu vrea sa isi imparta cu vecinul de palier sau casa internetul, drept urmare:

Pentru a dezactiva aceasta optiune trebuie sa deschideti Settings din Star Menu, accesati Change Wi-Fi settings, apoi apasati pe Manage Wi-Fi settings si debifati For networks I select, share them with, Connect to suggested open hotspots si Connect to networks shared by my contacts.

Action Center-ul este prietenul tau! Cred?!

Cu toate ca multa lume omite aceasta interpretare a celor de la Microsoft a Notification Center-ului Apple, Windows face o treaba destul de buna in a indica utilizatorului daca mai are sau nu de facut ceva. Fie un update, fie ceva stiri, toate notificarile fiind in acelasi loc. Pentru a configura Action Center-ul, trebuie sa deschizi Setings, apoi System group, urmat de un click pe Notifications and actions, iar in capul listeri o sa gasesti Quick Actions. 

ATENTIE: Action Center-ul ofera dreptul la publicare in notificari oricarei aplicatii instalate, asa ca pasii de mai sus sunt imperativi pentru a nu avea notification center-ul spamat constant de fel si fel de mesaje. Pentru a putea filtra aceste mesaje deschideti Action Center-ul din taskbar extrema drepta si apoi apasati pe All Setings, apoi apasati pe System apoi Notifications & actions, astfel putand sa iti customizezi experienta, fiind mai putin enervanta.

RESTART-UL NU ESTE PRIETENUL TAU INDIFERENT CE ITI SPUNE!

Restartarea sistemului este un mod simplu de a indeparta un freeze sau o eventuala eroare. Totusi, sunt si moment in care risti sa alterezi niste registrii in Windows, moment in care te gasesti la 3 dimineata, cautand un prieten me mess pentru a imprumuta un stick cu Windows. Hai sa fim seriosi, toti am fost acolo, toti am trecut prin asta, toti am injurat. Sunt momente in care functioneaza, eventual cand iti ingheata sistemul si speri ca nu ti-a „belit” sistemul de operare. Aici lucrurile sunt complicate, pentru ca nu poti sa iti dai seama ce este sub capota programului si nici ce procese urmeaza sa intreprinda dupa restart. In concluzie, greu de controlat.

Unde ai control totusi este la capitolul restart-uri automate si update-uri de software, care de cele mai multe ori te pun in fata faptului implinit si ecranului de restart.

Cel mai simplu este sa pui stavila restart-urilor automate dupa update-uri software, asa stai si tu linistit si nu te mai stresezi ca ti-ai pierdut munca sau teza de doctorat si esti obligat sa o copiezi de pe net. Pentru a indeparta aceste momente exasperante, tot ceea ce trebuie sa faci este sa accesezi Settings, Advanced update si apoi selectati Advanced Windows Update options. De aici, accestati meniul de sus si alegeti Notify to schedule restart. Astfel primesti si tu ca tot omul notificari inainte de restart si nu te trezesti in fata unui logo de Windows. 

May the Force of Cortana not be with you!

Cortana nu este un Dracu, ba chiar ne place. Ce nu ne place este faptul ca dupa o perioada iti poate sugera anumite lucruri pe care nu le doresti, plus, foloseste locatia ta pentru a te „ajuta” mai eficient. Acest pas ramane la laltitudinea userului, tot

usi, dupa cum am spus, este indicat sa dezactivezi aceasta functie. 13

 

Pentru a dezactiva telemetria, tot ceea ce trebuie sa faci este sa deschizi un Command Prompt cu drepturi de administrare, facand mouse dreapta pe butonul Start sau apasand simultan tasta Win si tasta X.

14

Odata ce ai facut asta, introdu urmatoarea comanda:

sc delete DiagTrack sc delete dmwappushservice echo „” > C:\ProgramData\Microsoft\Diagnosis\ETLLogs\AutoLogger\AutoLogger-Diagtrack-Listener.etl reg add „HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\DataCollection” /v AllowTelemetry /t REG_DWORD /d 0 /f15

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

9 comentarii

  1. Inca un bou cu diploma care crede ca le stie pe toate, daca sti chestile acestea, desi ma indoiesc … taci in pana corbului si treci mai departe….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button