FilmeRSS PaginaDeMedia

Uniunea Sovietică a lansat un film inspirat de Lord of the Rings în 1991

Lord of the Rings este o serie de filme creată de Peter Jackson și inspirată de cărțile cu același nume ale lui J.R.R. Tolkien. Dar pun pariu că nu prea mulți dintre voi știați că undeva în 1991, pe vremea Uniunii Sovietice, un canal numit Leningrad Television transmitea pe micile ecrane un film inspirat de aceleași cărți, dar cu o denumire cu totul diferită: Khraniteli.

Filmul a fost difuzat o singură dată la televizor, pentru că spre finalul anului 1991 oamenii din Uniunea Sovietică erau destul de ocupați cu alte chestiuni despre care mai citim în cărțile de istorie. Descoperirea a fost făcută de angajații 5TV, adică succesorul spiritual al Leningrad Television când au făcut curat în arhivă. Adaptarea rusească a lui Lord of the Rings a fost mai apoi încărcată pe YouTube și s-a bucurat de un succes foarte mare, însumând peste 800.000 de vizualizări într-o singură săptămână.

Lord of the Rings așa cum nu l-ai mai văzut până acum

Dacă sunteți ca mine și ați aflat de Lord of the Rings datorită filmelor, este o șansă să nu știți că acestea au fost inspirate din cărți. Astfel, povestea este mult mai veche decât ați crede, prima carte fiind publicată în 1954, la câțiva ani distanță după Hobbit care a apărut în 1937. Din păcate, în perioada Uniunii Sovietice accesul la orice materiale din vest era mult mai greu, astfel cărțile lui J.R.R. Tolkien au fost traduse în alfabetul chirilic cu o întârziere de câțiva ani. Spre exemplu, prima carte Lord of the Rings a fost tradusă abia în 1966, cu o întârziere de „numai” 12 ani de la momentul publicării.

Khraniteli, în comparație cu filmele Lord of the Rings, include și câteva elemente pe care Peter Jackson le-a exclus din adaptările sale. Un exemplu este personajul Tom Bombadil care a fost tăiat din varianta în engleză pentru că nu ajută la evoluția poveștii. Și se poate ca filmul rusesc să fi avut un succes mare, mai ales dacă luăm în calcul și popularitatea seriei americane în Rusia. The Fellowship of the Ring a generat 7 milioane de dolari, The Two Towers a strâns 8.8 milioane, iar The Return of the King a fost cel mai popular cu încasări de peste 12 milioane de dolari, aceste sume fiind generate doar de publicul rus.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button