Tech&ITPC

Loongson, un producător chinez de procesoare, vrea să se ia la trântă cu AMD Zen 3

AMD domnește aproape incontestabil pe piața procesoarelor, dar lumea, sau, în cazul de față, China este mare, și este inevitabil ca în cele din urmă un alt producător să ceară un duel pe acest domeniu. Aici, Loongson este numele care promite să lanseze până în 2023 procesoare la fel de puternice ca cele Zen 3 de la AMD. Este vorba despre niște chip-uri next-gen care se bazează pe tehnologiile proprietare deja folosite pe versiunile actuale ale procesoarelor Loongson, iar producătorul vrea să se folosească în continuare de soluțiile in-house.

Anul trecut, Loongson își anunțase seria de procesoare quad-core 3A5000, care folosește microarhitectura chinezească GS464V pe 64 de biți. Line-up-ul oferea suport pentru memorie dual-channel DDR4-3200, un modul principal de criptare, două unități vectoriale per nucleu pe 256 de biți și patru unități logice. Aceste procesoare sunt capabile și să funcționeze cu patru controllere HyperTransport 3.0 SMP. Asta înseamnă că mai multe procesoare 3A5000 pot funcționa simultan într-un singur sistem.

Loongson 6000 vs AMD Zen 3

După 3A5000, Loongson a prezentat noua familie de procesoare 3C5000 care pot include până la 16 nuclee și care folosesc de asemenea și arhitectura proprietară LoonArch. Producătorul are în plan un upgrade pentru aceaastă serie, pregătind pentru lansare o variantă cu 32 de nuclee, bazată pe arhitectura 3D5000. Această variantă va fi bazată pe o soluție multi-chiplet, adică CPU-ul va fi compus din două plăcuțe 3C5000.

Dar în timpul acestui anunț, Loongson a mai venit cu o veste supriză. Dezvoltatorii vor lansa în viitor următoarea generație e procesoare din seria 6000. Acestea vor beneficia de o microarhitectură complet nouă și vor fi la fel de performante ca chip-urile Zen 3 de la AMD. Este o declarație curajoasă, dar pentru a o putea lua în serios, este necesar să se știe cum se prezintă situația cu actualele procesoare Loongson. 3A5000 este destul de potent și competitiv când vine vorba despre rezultatele single-core împotriva unor diferite modele de chip-uri ARM pe 7nm și a unui Intel Core i7-10700.

Producătorul chinez a prezentat și o simulare a performanței viitoarelor procesoare 6000. Acestea oferă un boost de performanță fixă de până la 30% și o creștere a performanței în FPU (floating point units) cu 60% comparativ cu seria 5000 deja existentă. Dar să revenim la situația actuală. Testele au pus față în față un procesor 3A5000 quad-core cu frecvența de 25.GHz și un Core i7-10700 cu opt nuclee la 2.9GHz.

Informațiile arată că modelul Loongson s-a descurcat onorabil în testele single-thread, ajungând foarte aproape de performanța lui Comet Lake, dar pierzând semnificativ pe partea de multi-thread. Chiar și așa, nivelul ăsta de performanță este decent, în condițiile în care vorbim despre un procesor domestic, in-house. În plus, costurile de producție ale acestor chip-uri vor fi destul de avantajoase pentru China și pentru situațiile în care procesoarele vor fi utilizate.

În ceea ce privește seria 6000, Loongson nu a specificat ce arhitectură sau frecvențe vor fi utilizate, dar a lăsat să se înțeleagă că procesoarele sale iau în colimator seriile AMD Ryzen și EPYC bazate pe Zen 3, păstrând în același timp același proces de fabricație ca modelele actuale.

Loongson 6000 vs AMD Zen 3

Bun, dar de ce fix Zen 3 în 2023? Păi, pentru că este un pas deosebit important pentru industria domestică din China. Dacă se va ajunge la procesoare care egalează AMD Zen 3 în performanță, acela va fi un semn clar că piața chinezească se apropie de nivelurile de performanță a procesoarelor moderne. Unde mai pui că AMD ne-a asigurat că AM4 nu va dispărea din perisaj pre curând, deci Zen 3 este aici să rămână. Cât despre Loongson, aceștia pregătesc pentru lansare primele procesoare 3C6000 pe 16 nuclee pe la începutul lui 2023. La mijlocul lui 2023 vor apărea și variantele 32-core. La final, anul 2024 va fi destinat debutului seriei 7000, adică procesoarele cu 64 de nuclee.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button