
Tastaturile din seria MX de la Logitech au devenit niște hituri prin biroul Zona, iar odată cu venirea lui Tudor în echipa noastră am putut vedea primul troc tastatură/tastatură între colegi. S-a dat un MX Keys, s-a luat o mecanică la schimb; d-astea d-ale casei. Și în timp ce colegii mi se ceartă pe tastaturile rămase prin birou, eu tastez de zor pe noua MX Mechanical, iar astăzi mă simt pregătit să dau și un verdict în ceea ce-o privește.
Logitech MX Mechanical este o combinație fericită între cele două lumi în care activează producătorul elvețian. Pe de-o parte respectă formatul standardizat de modelele din seria MX cu un șasiu minimalist, nuanțe de gri și iluminare albă, dar pe de altă parte împrumută switch-urile mecanice și keycap-urile de pe G915. Și uite așa ne-am ales cu un copil ai cărui părinți vin din două lumi diferite, în care sunt printre cei mai de seamă reprezentanți. Iar ce are de oferit această progenitură este eleganța și versatilitatea unei tastaturi office, cu rezistența și senzația oferită de o mecanică low-profile.
Formatul noii tastaturi este cel standard, sau full-size cum îl numesc unii, cu tastele F1 – F12 și NUMPAD-ul încă pe poziții… cel puțin până la o versiune TKL sau 60%. Pe lângă tastele clasice, rândul de F-uri dublează și ca quick access la diferite chestioare: nivelul de luminozitate al ecranului, lumina de fond a tastaturii, volum, opțiuni de accesibilitate, meniu de emojiuri, screenshot și nu în ultimul rând, controalele multimedia.
O altă chestie specifică a seriei MX este posiblitatea de a conecta tastatura la trei dispozitive diferite. Asta se poate realiza super simplu prin Bluetooth, dongle-ul USB sau direct prin cablu dacă vrei să-ți bați joc de banii plătiți pe o tastatură fără fir. În rest, știți caracteristicile de bază: design simplu, taste cu dublu-sens, silențiozitate și ergonomie de invidiat. Și cam asta este Logitech MX Mechanical la prima vedere doar că, iar aici este un „doar că” destul de mare; doar că tastatura asta se prea poate să fie cea mai șmecheră chestie pe care am testat-o în ultimii ani. Iar dacă credeați că nu o să intru în detalii tehnice, v-ați înșelat amarnic. Așa că dacă vreți să aflați mai multe despre una dintre cele mai șmechere tastaturi pe care mi-am trântit crenvurștii ce-mi servesc ca degete, rămâneți alături de mine în acest review.
Logitech MX Mechanical
Când investești niște bani în echipamente pentru muncă de birou, printre cele mai importante aspecte la care te uiți se numără calitatea construcției. Până la urmă cumperi chestii care vor fi utilizate minim opt ore pe zi, preț de cinci zile pe săptămână. Adică ai nevoie de ceva care să fie eficient, să meargă bine și cel mai important, să țină tată! Iar construcția tastaturii Logitech MX Mechanical o încadrează fix în parametrii ăștia. Carapacea este construită din plastic, iar fața tastaturii este realizată dintr-o foaie de aluminiu. Pe fundul acesteia regăsim două piciorușe de înclinare care oferă o singură orientare. Amandoua sunt dotate cu tălpi de cauciuc, iar în combinație cu banda de cauciuc situată mai în josul tastaturii poți fi sigur că nu o să alunece de pe birou.
În afară de astea, construcția nu ascunde cine știe ce elemente wow. Ai un format open, în care tastele nu sunt încastrate într-un locaș la fel ca la alte tastaturi, iar formatul low-profile al switch-urilor îți permite o întreținere mult mai ușoară a tastaturii. Așa că nu-ți face griji dacă-ți pică frimituri și păr din barbă între taste; bagi mâna în tastatură, o scuturi bine și gata!
Și iată-ne ajunși la switch-uri, că tot le-am lăudat atâta. Logitech oferă trei variante în cazul acestei tastaturi: tactile quiet, linear și clicky. Pentru cei care nu știu despre ce vorbesc eu aici, astea trei variante de switch-uri diferă prin modul în care acționează și îți oferă feedback. Dintre cele listate aici, cele mai silențioase sunt cele tactile. Dacă urăști sunetul de clack-clack pe care-l scot unele tastaturi, clar trebuie să te ferești de switch-urile clicky, iar undeva în zona de mijloc le găsim pe cele liniare.
Ca o mică paranteză, pentru cei care își doresc o tastatură bună și rezistentă, dar nu supota click-ul de mecanică și nici nu vor cine știe ce feedback tactil, switch-urile liniare sunt cea mai potrivită alegere. Sunt echilibrate, funcționează fix așa cum spune numele, adică în linie dreaptă, iar acțiunea este similară ca și senzație cu cea oferită de tastaturile cu membrană; desigur, cu avantajele de fiabilitate și customizare oferite de tastaturile mecancie. Astea sunt cam cele mai potrivite pentru cei care scriu mult la calculator și lucrează într-un spațiu comun, așa că pentru recenzia de astăzi am ales tastatura cu switch-uri tactile… așa, să mă iubească nefericiții cu care împart camera și gălăgia de la tastatură.
Logitech MX Mechanical cu switch-uri tactile mi se pare cea mai bună combinație atunci când vine vorba despre viteza cu care pot tasta, confort și feeling. Iar senzația de click pe care o simți în momentul în care apeși o tastă se resimte și-n modul în care scrii, întrucât creierul tău înțelege că trebuie să-i dea drumul tastei pe care tocmai a apăsat-o și să-ți ghideze degetele spre următoarea destinație. Și iac-așa, versiunea mecanică a MX Keys reușește să fie mai bună la scris decât sora ei, în ciuda keycap-urilor fără găuri pentru buricele degetelor.
Pentru un plus de diversitate, Logitech au dezvoltat și o versiune TKL a MX Mechanical, dar nu am pus încă mâna și pe aceea. Dar dacă ar fi să mă raportez la cum s-a prezentat MX Keys Mini de anul trecut, nu văd de ce versiunea miniaturală a tastaturii mecanice nu ar fi cel puțin la fel de interesantă.
Aș putea sta toată ziua la povești despre baterie, iar MX Mechanical ar rezista fără nici un fel de problemă. Aș putea sta chiar toată luna și nebunia asta de tastatură tot o să țină. Și trebuie să vă spun: odată ce-ai încărcat complet bateria, pur și simplu o să uiți că trebuie să mai conectezi din an în Paște un Type-C la calculator ca să o încarci. Am vrut să fac un mic calcul, să văd cât ține de fapt jucăria asta, dar în circa cele 30 de zile de când o folosesc, am reușit să o aduc la 25% baterie. Concluzia o trageți singuri de aici.
Logitech MX Master 3S
Dar ce este o lansare de tastatură din seria MX fără un șoarece la pachet? O șansă ratată pentru producător, desigur. Și dacă plăcuța cu butoane m-a lăsat mască și mi-a satisfăcut toate elitismele de geek într-ale tastaturilor, noul Logitech MX Master 3S nu a reușit să mă convingă nici de această dată. Când am pus mâna pe modelul standard al MX Master 3, am fost surprins de calitatea construcției și de utilitatea acestui mouse. Și pot spune că este un model aproape perfect, dar are o singură problemă; și încă una a naibii de mare.
În momentul în care îmi sună telefonul, sau țin mâna puțin mai peste mouse, drăcovenia începe să piardă semnal. Și asta nu este problemă de azi de ieri, ci o tot întâlnesc de la a doua generație de MX Master încoace. Inculpatul principal aici este dongle-ul USB, care pare să sufere cel mai mult de această problemă. Odată schimbată conexiunea pe Bluetooth, brusc merge șoarecu’ așa cum ar trebui. Și nu, nu am PC-ul la trei pereți și două etaje distanță, ci este tot timpul fix pe lângă mouse, iar dacă încearcă să-mi spună cineva că e normal ca un produs atât de scump să aibă probleme de genul, o să-l rog respectuos să-și țină părerea pentru el.
Problema a rămas, design-ul e identic; deci, ce este nou? Paaai, MX Master 3S oferă un click cu până la 90% mai silențios și chiar se simte… ori mai de grabă, NU se simte. Într-un birou comun presupun că este o chestie bine-venită, dar în afară de asta, nu știu ce beneficii ar putea aduce cuiva faptul că un click se aude mai înfundat. Iar asta vine cu un cost, întrucât click-ul în sine se simte mushy, pare că se împotmolește de fiecare dată când apeși butonul.
A două chestiune cu care se laudă Logitech este silențiozitatea rotiței de scroll. Și într-adevăr, este mai silențioasă decât o bormașină, aia este clar, dar comparat unu la unu cu MX Master 3-ul pe care-l avem deja în birou de ceva vreme, rotița de pe 3S este extrem de gălăgioasă, având un sunet metalic agasant. Sau ca să-l citez pe noul nostru coleg, Tudor: „Sună de parcă intră un burghiu în perete.”
Senzorul este o noutate pe MX Master 3S, iar upgrade-ul este măricel aici. De la 4.000 DPI cât are modelul standard, cel cu S în coadă vine cu un senzor care urcă până la 8.000 DPI. Iar diferențele se cam opresc p-aici; iar asta este bine, pentru că moușii din seria MX Master și-au făcut un renume pentru modul în care merg pe aproape orice suprafață fără nici un fel de problemă. Pupitrul din clădirea corporației pentru care lucrezi vine dotat cu un birou minimalist din sticlă și tablă?! Absolut oribil, dar știi sigur că mouse-ul va funcționa fără probleme și fără mousepad.
La fel ca și în cazul tastaturii MX Mechanical, bateria din noul MX Master 3S ține foarte-foarte mult. Le-am încărcat pe amandoua odată ce le-am primit și la 30 de zile distanță încă nu trebuie să le reîncarc. Și să vezi fază, că și ăsta tot la 25% baterie se situează în momentul în care scriu acest review.
Serie diferită de produse, software dedicat
Deși Logitech ne-a făcut destul bine retoric cu aplicația G Hub dedicată perifericelor de gaming, producătorul a simțit nevoia să separe puțin taberele astea două. Astfel, tot ce include MX în nume funcționează alături de software-ul Logi Options+. Comparativ cu G Hub-ul care adesea este plin de probleme și mi-a făcut capul calendar nu doar o dată, pare că măcar softul dedicat perifericelor profesionale este optimizat bine și chiar detectează cum trebuie produsele conectate.
În cazul tastaturii, îți permite să schimbi modul în care funcționează tastele de funcții, poți să vezi și cele trei dispozitive la care este conectată tastatura și modul de conexiune și cam atât. Dar nici că ți-ar trebui mai mult. În cazul lui MX Master 3S, ai ceva mai multe opțiuni. Poți alege ce comenzi să activeze fiecare buton, controlezi modul de funcționare al rotiței de scroll și ai control aproape complet asupra parametrilor mouse-ului.
Tot din Logi Options+ poți să configurezi și funcția Flow, care îți permite să conectezi MX Master 3S la două sisteme (să spunem un PC și un laptop) și te lasă să tragi efectiv fișiere de pe unul pe celălalt, de parcă ar fi două ecrane legate la aceeași mașinărie. Chestia asta este extrem de utilă pentru cei care lucrează pe mai multe sisteme concomitent, întrucât te scapă de o durere de cap numită stick USB sau cablu.
Ce mi-ar fi plăcut în schimb să văd, ar fi fost un dongle universal de conectare al perifericelor. Având și tastatură și mouse wireless, am pierdut automat două USB-uri de pe PC. Și știu că pot fi conectate prin Bluetooth, dar dacă am posibilitatea de a le conecta via dongle pentru o latență cât mai mică, de ce să nu o fac? Și aici un receptor universal ar fi fost o binecuvântare, mai ales că prostiile astea mici sunt FOARTE ușor de pierdut, mai ales într-un birou în care se mai întâmplă să îți mai folosească colegii sistemul atunci când au nevoie de el. Ori să-ți fure mouse-ul de pe birou când rămân fără baterie la al lor 😀
Halatul, cât costă halatul?!
Ei, dragii moșului, a venit vremea să discutăm despre cât costă jucăriile astea. Scurt pe doi: tastatura e 700 de lei, mouse-ul costă vreo 500 de lei. Tastatura merită fără doar și poate, mouse-ul este discutabil din cauza problemelor de conexiune. Și înainte de a-mi spune că știți voi tastaturi office la 35 de lei care „spală pe jos cu prostia asta overpriced” și că mouse-ul wireless chinezesc din Dragonul Roșu are cea mai mică șansă să fie la fel de util ca ăsta, vă spun eu părerea mea despre prețuri. Vrei calitate, vrei baterie care ține mult, vrei produse care se mențin în stare optimă și peste doi-trei ani? Atunci pregătește-te să scoți sume inconfortabile din buzunar.
Logitech MX Mechanical și MX Master 3S nu sunt produse pentru oricine și este complet în regulă. Individual, sunt două periferice extrem de bune care îți vor îmbunătăți workflow-ul destul de mult, dar împreună completează un set care nu doar că arată bine, dar funcționează bine și elimină din peisaj ăia doi metri de cablu de fiecare. Ai mai multe dispozitive? Worry not, apeși un buton și le-ai mutat de pe laptop pe PC. Vrei să muți o poză de pe un dispozitiv pe altul? Ești acoperit și aici. Și iată că a mai trecut o zi, am mai bifat niște jucării de pe lista „de testat” și cred că m-am îndrăgostit de încă o tastatură.