ReviewsPCRSS PaginaDeMedia

Logitech MX Keys, MX Master 3, MX Vertical, MX Anywhere 2s ROUND-UP!

Cat de bune sunt?

Da, zilele astea am testat intensiv Logitech MX Master 3, MX Keys, MX Vertical si MX Anywhere 2s, cea mai noua tastatura si cei mai noi mausi wireless ai acestui producator. Stiam de fiecare dintre aceste periferice, pe unele le si aveam, dar nu am mai facut niciodata un astfel de round-up.

Mereu mi-au plăcut tastaturile low-profile. Am avut mai multe modele de-a lungul timpului, și m-am bucurat să văd că marii producători au alocat resurse constante în a dezvolta aceste produse, chiar dacă fac parte dintr-o nișă.

Ca o paranteză, această pasiune a mea m-a făcut să-mi doresc mereu o tastatură low-profile și pentru gaming, una mecanică de această dată, nu rubber-dome, clasică. Sunt foarte multe modele pe piață, însă cele mai noi ce merită menționate sunt Cooler Master TKL SK630 și evident, nava amiral Logitech G915. Din păcate modelul Logitech este mult prea mare pentru mine, dar poate elvețienii vor decide sa produca să producă si un astfel de model și poate renunță cu ocazia asta și la coloana de taste macro din stânga, inutile pentru mine.

Dar închid paranteza de gaming și vă povestesc despre niste produse non-gaming. Mă rog, unele dintre ele pot fi folosite și la gaming (dar ar fi păcat de bijuteria asta Rubber Dome!), dar pentru gaming Logitech are deja produse legendare – precum tastatura PRO/X Ten Key Less (ideală pe birouri mai mici) sau mouse-ul ultra-premiat, pe bună dreptate, G502.

Logitech MX Keys – construcție premium, robustă

Logitech MX Keys este o tastatură robustă, elegantă, care va atrage tocmai prin simplitatea sa, privirile prietenilor sau partenerilor voștri.

Când o ridici de pe masă, prima surpriză: este extrem de grea! Are aproape 1kg (810g mai exact). Construcția este premium: tastele sunt integrate într-o placă solidă, groasă de aluminiu.

Deci nu vă așteptați să vedeți zone care flambează, să scârțâie, să pocnească, sau taste cu o traiectorie / cursă ”ezitantă”, care să se clatine – în niciun caz.

Poate vă întrebați de ce o tot compar cu tastaturile de notebook. Foarte simplu: deoarece senzația pe care ți-o dă în timpul utilizării este că tastezi la un notebook. Unul mare și solid :).

În primul rând, este foarte silențioasă, mai silențioasă decât multe tastaturi de laptop, cu mult peste cele de desktop. Tastele au o cursă relativ scurtă, de 1,8mm, și oferă un feedback tactil. Nu este necesară totuși o forță mare pentru a activa un clic – se vede clar că MX Keys a fost gândită pentru cei care scriu foarte mult.

Tastele sunt concave, ceea ce conferă o senzație foarte plăcută la tastat, buricul degetelor se lipește parcă de taste. Nici nu mai e cazul să o spun, viteza de tastare este una foarte mare.

Am văzut că unii utilizatori s-au plâns de lipsa piciorușelor reglabile, pentru un unghi mai mare- mie personal, mi-a plăcut exact așa cum e – nu e cazul să înclinăm inutil o tastatură low-profile, părerea mea. Păreri și păreri.

Din cutia produsului testat astăzi lipsește Palm Restul din spumă cu memorie, din ce am înțeles, foarte plăcut și la fel de premium. Costă 20 EUR separat, dar nu cred că-l veți găsi separat la noi. Există și versiunea MX Keys Plus – pachet ce conține si acest palm rest. Oricum, fiind un low profile, nu m-a deranjat atât de tare lipsa Palm Restului. Sper să nu fie un virus luat de la Apple, pe viitor să ne ia bani producătorii și pentru adaptorul wireless sau pentru cablul de alimentare 🙂

În schimb mă deranjează faptul că după ce schimbi modul F-Keys cu Media Keys (tastele de iluminare… a tastelor, luminozitatea ecranului, tastele media playback, etc), nu apare nicio luminiță, nu se aprinde niciun LED status, să știi în ce mod ești. Adevărul este că în momentul schimbării apare pe ecran inonița aferentă modului, dar odată ce dispare, mai știi peste câteva minute în ce mod ești?

MX Keys: Iluminare / autonomie

Mi-a plăcut că avem taste iluminate, de exemplu pe Microsoft Surface, una dintre principalele concurente, nu există iluminare și asta este un mare minus pentru mine. Mai ales în sufragerie, seara, dacă tastatura este legată de un laptop sau un mediacenter și trebuie să tastați pe întuneric, nu e distractiv deloc.

Și spre deosebire de tastaturile de laptop, cu 1-3 nivele de iluminare, Logitech MX Keys dispune de 7 nivele de iluminare. Evident, acest aspect îi scade autonomia, de la 5 luni cât ne spune producătorul că rezistă tastatura fără iluminare, la 10 zile cu iluminare. Adică o scădere a autonomiei de 10-15 ori!

Evident, dacă folosiți iluminarea doar pe întuneric, seara, MX Keys va rezista eroic mai mult de 10 zile, alături de PC-ul/notebook-ul vostru. Și mai are o funcție foarte deșteaptă tastatura: are senzor de proximitate, când vă apropiați degetele de tastatură, iluminarea se va activa, dacă plecați de lângă tastatură, în câteva secunde iluminarea se va stinge. Extrem de eficient, extrem de elegant.

Am văzut și clienți nemulțumiți de stingerea tastelor după trei secunde, că ar fi vrut să existe posibilitatea să rămână aprinse – dar hei, este o tastatură wireless, cu baterie limitată. Bluetooth-ul integrat folosește foarte puțin curent, însă beculețele…

Tastatura are și un buton de ON/OFF, însă oricum tastatura intră în sleep când nu este utilizata – în schimb comutatorul trebuie pus pe OFF la transport/manipulare.

Încărcarea se face printr-un port USB Type-C, cu ajutorul cablului lung, de 130cm, inclus în pachetul tastaturii.

Și dacă tot am amintit pachetul – voi aminti pe fugă si receiver-ul Unifying, dar despre el, mai pe larg, și despre magiile pe care le poate face vă voi povesti în cadrul paragrefelor următoare, dedicate celui mai nou mouse construit și gândit pentru creatorii de conținut, MX Master 3.

Logitech MX Master 3: mouse gândit pentru productivitate – pentru creatori și nu numai!

Logitech MX Master 3 este cel mai mai avansat mouse al seriei, și nu trebuie să-l cred pe producător pe cuvânt când afirmă acest lucru.

”Roata reinventată” – spune producătorul. Păi credeți-mă, de 14 ani tot cu sloganul ăsta marșează producătorul – da, știu, câteodată am memorie de elefant, și da, chiar m-am jucat cu MX Revolution în 2006, adică acum 14 ani! Era primul mouse cu Free Spin, o idee simplă dar pe care Logitech a perfecționat-o în mai mult de o decadă.

Iată, the masterpiece: Logitech MX Master 3, cu rotiță MagSpeed, cu electro-magneți.

Electro-magneți? Sună a SF. Ce înseamnă asta?

Adică sistemul mecanic al rotiței a fost înclocuit cu unul magnetic:

  • pentru o viteză mai mare (90% mai rapid în modul free-spin decât o rotiță fără electro-magneți).
  • pentru o acuratețe îmbunătățită semnificativ (cu 87% mai precis decât Master 2S, cu Smooth Scrolling activat din aplicația Logitech Options) .

Trecerea de la modul Free Speening la modul Ratchet Scroll (adică linie cu linie, modul precis) se poate face fie apăsând pe butonul wheel Mode Shift, aflat imediat sub rotiță, către utilizator, sau, ”dându-i un bobârnac” rotiței de scroll, moment în care paginile vor fugi cu o viteză nebună sub ochii voștri: 1000 de linii per/secundă, ne spune Logitech. N-am numărat, așa că…îi cred pe cuvânt.

Dar partea frumoasă pentru creatori acum vine. Nu, nu din partea senzorului precis (care și la MX Master 2S era unul optic, cu 4000 dpi și care mergea pe orice suprafață, inclusiv masă cu blat de sticlă).

Upgrade-ul vine undeva unde nu vă așteptați: Thumb Wheel-ul, rotița care deși era prezentă și la varianta anterioară, primește o integrare binemeritată în diverse aplicații, precum Photoshop (redimensionarea tool-urilor precum brush, etc), Premiere PRO (navigare pe orizontală în Timeline, etc), suita Office, browsere (trecerea de la un Tab la altul, Zoom in-out, etc), Final Cut, și altele.

Mouse pentru creatori. Dacă tot v-am povestiti de laptop-uri pentru creatori, de ce și nu mouși, corect?

Micuța baterie de 500mAh ține 70 de zile conform producătorului, dar cel mai important, într-un minut de quick-charge veți primi 3 ore de autonomie, asta este impresionant. Așa nu vă mai doare capul că rămâneți fără baterie. No more stress.

Apropo de stress – este un mouse destul de greu – 141g, noroc cu cele 3 paduri de teflon că alunecă bine pe mousepad, că nu e de ridicat :). Deși pad-urile pe MX Master 2S erau dublu la suprafață…și mai cărnoase…

Eu l-am folosit și în modul Palm Grip dar și Claw Grip, forma mouse-ului permite ambele moduri fără nicio problemă.

Degetul mare are un rol important la acest mouse, chiar prea mare după părerea mea: pentru a apăsa butonul Gesture aflat la baza suprafeței unde se odihnește degetul mare, e nevoie de un deget puternic, dus la sală și antrenat temeinic. Serios, Logitech, păi la un mouse ne vorbiți de ergonomie și la altul mă puneți să fac Yoga avansat? Nu, acest Gesture Button nu e pentru mine…

Și acum să mă întorc la Flow, magia oferită de Logitech.

Unifying Receiver: Magie într-un mini-receptor USB.

Pentru a vă explica simplu ce anume face cu adevărat special această tastatură, am făcut următorul setup: am conectat tastatura Logitech MX Keys la laptop-ul meu prin Bluetooth. Pairing-ul durează extrem de puțin: apeși lung pe unul din cele trei taste speciale ”Easy Switch” (rândul aflat deasupra tastelor Insert/Home/Page UP) și notebook-ul detectează tastatura și se face pairing-ul. Identic, aceiași pași pentru mouse.

Pasul doi este să pornesc PC-ul de pe birou, să introduc dongle-ul Unifying într-un port USB, deoarece PC-ul o fi el deștept, dar placa mea de bază nu are și Bluetooth, așa că PC-ul devine Master-ul setup-ului.

Din aplicația Logitech Options se adaugă Unifying Receiver-ul, apoi aplicația caută device-urile. Repornesc tastatura din butornul ON/OFF și în câteva secunde tastatura se conectează la PC. La fel, din nou, pentru mouse.

Atât pentru tastatură, cât și pentru mouse, trecerea de la Notebook la PC (sau un alt Notebook) se face prin apăsarea tastelor Easy Switch 1 și 2. Poți lucra până la trei device-uri cu un singur kit tastatură + mouse, instant.

Dacă până aici încă nu ați văzut nimic magic, parțial aveți dreptate.

Magia acuma vine: modul de lucru ”Flow”.

Flow: cea mai rapidă modalitate de a lucra cu două calculatoare (Copy/Paste la două click-uri distanță)

După ce se instalează pe toate (două/trei) stații de lucru Logitech Options, în fereastra mouse-ului apare în dreapta sus opțiunea Flow.

Dacă o activați, aplicația locală Logitech Options caută PC-urile din proximitate, ce fac parte din aceeași rețea, și face sincronizarea cu acestea. Foarte important, aveți posibilitatea de a link-ui mouse și tastatura, adică în momentul în care vă plimbați de pe un calculator pe altul cu mouse-ul, tastatura devine automat activă pe desktop-ul respectiv, fără să mai fie nevoie de apăsarea tastelor Easy Switch.

Și așa începe orice poveste: credeți-mă, când dai Copy pe un fișier aflat pe primul desktop/calculator, treci cursorul pur și simplu dintr-un ecran pe altul, ca și cum ai avea Dual Display, click dreapta și Paste pe al doilea PC, și când vezi că fișierul este copiat pe al doilea calculator, trebuie să ai tatăl tuturor poker face-urilor să nu zâmbești larg :).

Dacă asta nu e vrăjitorie…:) Să fim serioși. De fapt Logitech folosește resursele rețelei în spate, foarte elegant și eficient, simplificând fantastic lucrul cu mai multe calculatoare. Dar modul unic prin care o face…

Mi-a plăcut că pot conecta tastatura și mouse-ul la 3 dispozitive diferite, de la PC la Mac și la Android (da, m-am conectat și la telefon, și cu tastatura, și cu mouse-ul, navigarea pe telefon nu fost atât de fun de mult 🙂 ).

Logitech MX Vertical

Un luncru e clar din start: Logitech MX Vertical nu este un mouse obișnuit.

Era să spun că nu e pentru oricine. Deși parțial, această observație este adevărată: deși producătorul spune că a fost pre-testat, în etapa de design, de foarte mulți indivizi, probabil nu erau și persoane mici de statură, precum soția mea. Care are mâini mici, foarte mici. Și când i-am dat mouse-ul, să-și spună și ea părerea despre acest mouse ciudat, feedback-ul a venit rapid și foarte succint: NU. Nu ce? Nu, poate fi apucat, o palmă mai micuță nu se poate mula în jurul mouse-ului, așa cum MX Vertical a fost gândit.

Am văzut materialele de prezentare, cum producătorul a făcut numeroase teste cu diverși senzori plasați pe antebraț, încheieturi și mână, pentru a vedea în ce anume poziție obosesc cel mai puțin mâinile noastre, care este poziția ideală pentru scăderea tensiunii musculare, reducerea presiunii în încheieturile mâinii.

Și cică au găsit acest unghi, să-i zicem alfa, de 57° (grade), unghi la care presiunea exercită asupra înceheturilor este minimă, în timp ce degetul mare stă confortabil, în zona desenată special acestuia. În dreptul degetului mare au fost poziționate și butoanele înainte/înapoi, pe care, deși chiar puse în dreptul degetului mare, mi-a fost greu să le apăs fără să fac clic pe butoanele stânga/dreapta, pe cealaltă parte a mouse-ului vertical. Pentru că vedeți voi, aceste butoane sunt opuse pe orizontală, involuntar, când vrei să ții contră, apeși un buton. Poate cu multă practică aș reuși să mă controlez mai bine. 🙂

Dar revenind la forma mouse-ului și a unghiului Alfa – nu sunt doctor, habar n-am de chestii din astea, nu-i pot nici contrazice, dar nici confirma că e mai bine așa. Cert este că pe tastatură mâinile stau cu palmele la orizontală / acum ce va urma, tastaturi rupte în două, puse cele două părți pe verticală, sub formă de triunghi sau de trunchi de piramidă, să tastăm precum lăutarii la acordeon?

Oricum, nu vreau să sun obtuz – am încercat mouse-ul câteva zile și m-am descurcat – mai încet decat cu un mouse pe orizontală, însă parcă mișcările au fost mai controlate, nu știu, poate și pentru că aveam viteză de delpasare mai mică…

Eu zic că dacă aveti ocazia, testați un astfel de mouse, eu sunt deschis la nou, când vine vorba de ergonomie – așa sunt și birourile reglabile la care poți lucra în picioare – din ce în ce mai mulți abordează ideea pentru a lucra într-o poziție mai corectă pentru coloană.

Mouse-ul moștenește tehnologia Flow, ca orice mouse Logitech 2020, însă pierde la partea de integrare în aplicații preum e MX Master 3. Asta e, nu oricine e la nivel de Master, after all?

Avantajul acestui mouse este că pe lână bluetooth, sau Receiver-ul Unifying mai poate fi folosit și pe cablu (cel USB-USB-C inclus în pachet, pentru încărcare), însă având o autonomie de până la 4 luni și funcție de quick-charge ce permite 3 ore de autonomie cu o încărcare de doar 1 minut, mă îndoiesc că veți mai apela la fire…

(bătrânul) Logitech MX Anywhere 2S

Da, pe micuțul și venerabilul de acum Logitech MX Anywhere 2S l-am pus aici, în ciorba asta, pentru că e condimentat cu aceleași ingrediente, ca și modelele mai noi, și mă refer în mod direct la tehnologia Flow.

Probabil în câteva luni Logitech va înlocui și acest model cu un MX Anywhere 3, (cu siguranță vom scăpa de portul mini-USB si vom primi Type-C) – poate un scroll electromagnetic?

Însă până una alta, dacă îl găsiți la o reducere, chiar și când va apărea noul model, 2S nu vă va lăsa cu buzele umflate – are senzor optic bun, de 4000 dpi, autonomie de 70 zile, în 3 minute baterie pentru toată ziua – deci bătrânelul ăsta încă se ține bine, aleargă la maraton! :). Este ideal la dimensiunile sale în călătoriile de afaceri, și nu numai. Merge oricând și la birou (pentru mâini mai mici, sau maniaci ai claw grip-ului).

În încheiere

Nu v-am prezentat periferice RGB, luminițe nebunii, dar un lucru este clar: Logitech a făcut mereu periferice bune, de calitate. Nu câștigă mereu la capitolul design, oricât ar da-o ei cu slefuitul în lemn de n artiști, dar să recunoaștem – cine nu a avut un Logitech sau nu visează la unul?

Și da, Logitech reinventează roata, de peste 10 ani și o face extraordinar. Și când mai adaugi și lucruri de finețe, precum tehnologia Flow, trebuie să admiți – nu ai cum să refuzi așa un pachet! 🙂

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button