
Încă de la invenția sa, mouse-ul a devenit o componentă vitală într-un setup. Și ce era pe vremuri o chestie cu butoane ce se lega la PC printr-un cablu, acum a devenit un mic sistem care servește ca accesoriu important pentru pasionații de gaming și nu numai. Dar toată nebunia asta n-ar fi fost posibilă fără câțiva reprezentanți de seamă, care de-a lungul istoriei și-au pus amprenta pe industria asta a pasionaților de jocuri, de calculatoare și de tehnologie, în general. Logitech G502 este unul dintre cele mai bune exemple, iar mouse-ul producătorului elvețian este considerat de mulți ca fiind cel mai bun din lume.
Printre acești mulți, mă număr și eu, care l-am folosit în ultimii șapte ani aproape exclusiv, sub mai multe forme de-ale sale. Ce a început cu Logitech G502 cel vechi, de acum opt ani, a continuat cu versiunea Hero cu fir. Ambii șoareci m-au servit fără probleme în condiții foarte dure de utilizare, în care nervii mei din Counter-Strike: Global Offensive s-au vărsat adesea asupra lor.
După mulți ani cu fire pe birou, am făcut pasul și am pus mâna pe G502 Lightspeed. Acest șoarec m-a servit cu drag și spor din 2019, când a apărut, până când am început să dezvolt pasiunea asta nebună pentru moușii super ușori, iar odată cu lansarea lui G Pro Superlight de la Logitech, l-am scos la pensie. Dar asta nu înseamnă că nu am unul în casă pentru orice eventualitate. Și astăzi, la trei ani după ce ultima versiune de G502 a luat piața cu asalt, am pus mâna pe Logitech G502 X și ale sale variații.
Ce este Logitech G502? Ce noutăți aduce X-ul?
Pentru a înțelege ce este Logitech G502 X și ce reprezintă el, trebuie întâi să știm povestea din spatele originalului. Anunțat la PAX East în 2014, povestea acestui mouse a început cu Logitech G502 Proteus Core. La vremea aceea oferea o formă cu totul ieșită din comun pentru un mouse de gaming, o mulțime de butoane programabile dispuse extrem de interesant pe laterala stânga, o rotiță de scroll foarte avansată care știe să deruleze și pe axa verticală, dar și pe axa orizontală și poate fi rotită în voie fără un blocator. Mai adaugi și faptul că îți puteai modifica greutatea mouse-ului prin intermediul greutăților incluse și te-ai ales cu un model foarte avansat pentru perioada aceea.
Începutul a fost destul de tare, iar G502 deja câștigă inimile gamerilor de peste tot, iar la scurt timp după lansarea originală am făcut cunoștință cu G502 Proteus Spectrum care introducea și iluminare RGB. Însă niciuna dintre versiunile de până atunci, ori care au urmat, nu a oferit îmbunătățiri substanțiale; doar mici modificări care aveau ca scop să-i regleze o parte din neajunsuri.
Asta s-a schimbat odată cu lansarea unui senzor revoluționar de la Logitech, iar mai apoi, cu lansarea lui G502 Hero. Numele este același cu al senzorului despre care vorbeam și introduce prima mare schimbare. Pân’ la urmă, senzorul face mouse-ul. Iar noul Hero era o chestie foarte interesantă și rămâne la fel chiar și-n prezent. Succesul acestuia se datorează unui proces de dezvoltare care a durat nu mai puțin de trei ani.
Logitech se poate lăuda însă cu senzorul său, întrucât mulți gameri profesioniști îl recomandă peste modele de top de la PixArt sau alți producători. Senzorul Hero oferă zero accelerație, o viteză maximă de tracking de peste 400 IPS și foarte important, un consum foarte mic. Asta a dus mai departe și la apariția tehnologiei de conectivitate fără fir, Lightspeed. Și-odată cu ea, a apărut și Logitech G502 Lightspeed. Ăsta din urmă a fost un best-seller aproape instant; până la urmă, 502-ul rămăsese fără fir. Producătorul a văzut o oportunitate, a lansat produsul, restul e istorie. Și ăsta a fost ultimul update serios pentru G502 ca produs. Bine, asta până acum.
Logitech G502 X este următorul pas și aduce câteva modificări foarte importante. Cea mai importantă mi se pare greutatea; G502 are un design vechi și bun, însă mouse-ul ca și concept a evoluat și a trecut printr-o revoluție atunci când vorbim despre greutate. Iar la peste 110 grame, vechile versiuni nu prea au avut appeal la noul val de gameri. Însă versiunea X a reușit ceea mie nu îmi iese mai deloc și a dat jos din burtă, iar acum are o greutate de numai 89 de grame. În plus, senzorul Hero a primit un update la cea mai nouă versiune cu un DPI de 25.000. Și cireașa de pe tort este introducerea switch-urilor opto-mecanice, LIGHTFORCE. Adică am făcut trecerea de la Windows 10 la 11. Nice!
Diferențele dintre X-uri
Ok, specificații ca specificații, dar un lucru care s-a schimbat destul de mult în legătură cu Logitech G502 X este designul. Până acum, mouse-ul ăsta a arătat la fel (cu mici variații), însă noul model nu îl recunoșți instant când te uiți la el. Deși forma de bază a rămas tot aia, forma ascuțită și dură din capăt a fost înlocuită cu o margine egală, finisată frumos. Asta îi ia puțin din agresivitate și face noul G502 X să arate mai minimalist așa, mai modern.
Ergonomia a rămas în continuare un punct forte al mouse-ului și producătorul și-a dat silința să aducă niște retușuri și în acest aspect. Unde G502-ul vechi se simțea foarte bine-n mână, avea o mică problemă legată de click-ul stânga. Pentru un om cu mâini la fel de mari ca ale mele, butoanele de lângă click erau efectiv inutilizabile și pe lângă asta le mai și atingeam din greșeală. Problema asta a fost rezolvată acum și click-ul are un șanț pe care să-ți fixezi degetul. Bine, asta ține mult și de grip, întrucât un om cu mâna mare o să țină mouse-ul în poziția claw de cele mai multe ori.
După care coborâm la suportul pentru degetul mare. Unora le place, alții îl detestă; eu sunt pe la mijloc. Nu pot să zic că este ceva fără de care n-aș putea trăi, dar nu m-a deranjat niciodată. Ce nu-mi place însă la G502 X este faptul că bucata de cauciuc pentru grip de pe laterala stânga a mouse-ului nu mai are modelul ăla geometric și pe noua versiune pare mult mai generic.
O chestie despre care vreau să vorbesc neapărat este calitatea construcției. Înțeleg nevoia de a face un mouse mai ușor, dar Logitech s-a apropiat periculos de aproape de o zonă nu prea premium de produse. G502 X nu se mai simte la fel de bine închegat, ci îți dă puțin impresia că s-a făcut undeva un rabat la calitate. Și cred că este vorba fix despre materiale. Până și scroll-ul metalic a fost înlocuit cu unul de plastic pentru a mai scădea câteva grame din greutatea totală. Și bamboozle, că doar ăsta cu fir e sub 100 de grame. Modelul Lightspeed are vreo 102, în timp ce modelul Plus cântărește 106 grame. Adică foarte grele după standardele de astăzi, în care G Pro Superlight vine pe la 63g.
Măcar greutatea asta este susținută în sfârșit pe niște piciorușe serioase, din teflon. Dacă G502 Lightspeed mai avea probleme pe anumite suprafețe, noul model ar trebui să fie mai alunecos ca niciodată. Clar nu se compară cu nebunii ca G Pro Superlight-ul care vine cu teflon pe mai bine din jumătatea suprafeței de pe talpă, însă este o îmbunătățire bine-venită față de versiunile anterioare de G502.
Altă noutate o găsim la butonul Sniper. Acesta merge scos din soclul lui, rotit în funcție de cât de mare ai mâna și chiar înlocuit. Trebuie doar s-agăți butonul, îl tragi din poziția lui, iar cu ajutorul celor două piciorușe și a unui magnet micuț îl poți fixa la loc într-una dintre cele două poziții. Iar dacă nu-ți place sau nu îți trebuie, ai un capac în cutie care acoperă gaura aia cu o bucată de cauciuc și alungește puțin zona grippy a mouse-ului.
Întoarcem șoarecu’ pe dos și aruncăm o privire la talpa acestuia. Logitech G502 este recunoscut pentru faptul că îi poți adaugă greutăți direct sub talpa care este acoperită de un capac magnetic. Ei bine, în cazul versiunii cu X în coadă, partea asta a dispărut. Nu mai poți adăuga greutăți extra acum, întrucât producătorul a vrut să scoată un model cât mai ușor, iar includerea de greutăți adiționale nu ar fi avut sens. Așa că aviz pasionaților de șoareci grei, întrucât Logitech G502 X nu mai oferă opțiunea de a-l îngrășa ca pe porc.
Și dacă vă întrebați care este diferența între cele trei versiuni ale lui G502 X, este destul de simplu. Ăla fără niciun nume extra, este cel cu fir. Îl ai pe cel cu tehnologia wireless Lightspeed, adică cel pe care l-am tot folosit eu, iar versiunea Plus este practic același mouse, dar cu o bară RGB inclusă. Iar ăsta este singurul care are iluminare, întrucât modelul pe fir și cel wireless fără plus, nu mai prezintă urmă de vomă RGB. Am văzut asta și pe Logitech G Pro Superlight, un mouse pe care-l folosesc zilnic și la care nici nu-mi mai dau seama că nu are iluminare.
În final, ultima mare schimbare pe care o aduce Logitech G502 X o regăsim doar pe modelele Wireless și Plus. Portul microUSB a fost în sfârșit înlocuit cu un soclu Type-C, că să scăpăm în sfârșit de prostia aia de cablu vechi pe care nu l-am suportat niciodată. În cutia mouse-ului regăsim un cablu Type-C, în cazul modelului testat de mine, de culoare albă, destul de lung, dar care nu a primit și un înveliș textil, fiind acoperit cu un cauciuc moale.
Experiența de utilizare
Logitech G502 a fost atât de mult timp unul dintre șoarecii mei preferați grație versatilității sale. Poți să-l folosești la orice, de la gaming, la editare video, ori la sarcini d-astea de necesită multe click-uri precum cartografierea. Și oricui i-l vei da, indiferent de grip-ul pe care-l utilizează, va putea folosi un G502. Pentru mine, asta a fost un mare plus întrucât am mâna destul de mare și grip fingertip. Adică țin șoarecu’ sub mână fără să-l ating, așa că tot contactul îl fac cu vârfurile degetelor. Aparent, ăsta este cel mai puțin folosit mod de control și vreau să-mi spuneți în comentarii: ce fel de grip folosiți?
Revenim și băgăm noul Logitech G502 X în gaming. Ca de obicei, titlul preferat de testat performanța unui mouse rămâne Counter-Strike: Global Offensive. Îl joc de-atât de mult timp că am cam învățat tot ce are de oferit și știu ce vreau de la un mouse atunci când dau câteva runde de CS. Am jucat o perioadă destul de bună cu G502, așa că sunt familiar, iar ăia șapte ani de utilizare m-au înzestrat cu un muscle memory de care nu voi scăpa.
Cum am pus ghearele pe Logitech G502 X, mâna mi s-a așezat natural, știind cam ce formă avea modelul precedent. Și în ciuda faptului că G502 Lightspeed are 102 grame, datorită formei și picioarelor de teflon foarte alunecoase de sub el, nu s-a simțit chiar așa greu. Și spun asta din perspectiva omului cu Superlight de 63 de grame. Click-urile se simt mai bine, întrucât noile switch-uri chiar fac oleacă de diferență, iar așezarea diferită a butoanelor a făcut mai ușoară apăsarea.
Rotița de scroll se simte bine, deși nu mai este metalică, iar funcțiile de infinite scrolling și derulare pe axa orizontală mi-au lipsit de când am făcut trecerea la G Pro. Cel puțin la birou, mi-a revenit imediat reflexul de a împinge scroll-ul cu degetul arătător în direcția în care vreau să derulez imaginea, iar scroll-ul ăsta care se duce de nebun este la fel de util pe cât mi-l aminesc. Și din nou, cred că ăsta este motivul pentru care G502 s-a impus în scena asta tech. Am un tovarăș care lucrează ca graphic designer; folosește un G502 la muncă. Îl avem pe Matei în spatele camerei care în mare parte se joacă și editează video; folosește, desigur, un G502. Eu mă auto-declar mare gamer și pasionat de FPS-uri competitive; șapte ani de G502, iar după ce l-am văzut pe ăsta nou, o să mă gândesc serios dacă chiar mă deranjează greutatea în plus față de G Pro Superlight-ul pe care-l butonez acum.
Componenta software este ca de obicei, Logitech G Hub. Chiar dacă mulți o laudă pentru interfața aerisită și curățenia generală din soft, eu am o relație pasiv-agresivă cu programul ăsta. Adică folosesc periferice Logitech și acasă, dar și la birou, iar treaba asta nu e de-o zi-două, ci durează de ani buni. Și cred că-s în măsură să dau puțin cu softul de pământ, mai ales atunci când pornește și nu găsește perifericele. Ori atunci când pornește dar sliderele și butoanele din interfață nu fac nimic. Ori momentele în care refuză să pornească all-together și stai ca prostul și te uiți la o animație care cică încarcă ceva.
Știu și că nu sunt singurul care a întâmpinat probleme cu el, dar decât Synapse-ul ăla de la Razer, prefer oricând G Hub și problemuțele lui. Mai ales că în ultimele versiuni a primit un refresh al interfeței și parcă, dar parcă, nu mai e atât de nătâng. Citește din prima perifericele conectate, merge cam de fiecare dată; poate că în sfârșit a fost reparat de către băieții deștepți de la Logitech.
Ah, mi-am amintit; avem printre voi oameni care spun că nu vor să audă de periferice wireless pentru că au lag și se descarcă repede? Vreau să vă spun că Logitech G502 X Lightspeed și Plus, oricât de fără fir ar fi ele, nu prezintă nici măcar o urmă de input lag, iar bateria… ăsta e un subiect sensibil. Ok, sensibil în sensul în care nu am avut destul timp cât să descarc complet mouse-ul. L-am primit la test sigilat, cu 50% baterie. Îl folosesc de câteva zile și încă se încăpățânează să aibă baterie rămasă, iar cu o capacitate mai mare decât în cazul lui G Pro Superlight, pot estima că o încărcare ar putea ține lejer o săptămână normală de utilizare. Deci stați făr’ de grijă că ăsta nu vă lasă ca BMW-ul în drum. Se mai încarcă și repejor cu Type-C-ul ăla, deci puncte bonus aici.
Concluzie
Bun, deci să recapitulăm. Noua mini-serie Logitech G502 X vine în trei variații: simplu, Lightspeed și Plus. Cel simplu este cu cablu și cântărește 89 de grame. Nu vine cu RGB sau alte chestii în plus. Versiunea Lightspeed este același lucru, dar fără cablu și cu o greutate ceva mai mare la 102 grame, iar versiunea Plus mai adaugă încă 4 grame la ecuație, dar include o bară de iluminare RGB. Diferențele între cele trei versiuni nu sunt foarte mari, iar în esență, fiecare oferă un set de îmbunătățiri însemnate față de vechiul G502.
Fiind un… trei produse noi, momentan nu-s disponibile în România decât prin intermediul site-ului oficial. Dar haideți să aruncăm o privire și la prețuri, pentru că aici se întâmplă ceva destul de curios. Avem Logitech G502 X la 80 de euro, adică în jur de 400 de lei. După care, versiunea Lightspeed vine la un preț măricel, de 140 de euro ori vreo 730 de lei. Iar modelul Plus, care amintiți-vă, nu oferă decât iluminare RGB extra, este cu 20 de euro mai scump, cu un preț recomandat de 160 de euro. Deci, cu 100 de lei în plus față de versiunea RGB pentru… luminițe. Acum vă dați seama că vreau să îmi spuneți în comentarii dacă iluminarea RGB este atât de importantă încât să merite 100 de lei extra.
Dar indiferent de versiunea aleasă, Logitech G502 X este o reîmprospătare; o odă adusă unuia dintre cei mai buni mouși din istorie, care a reușit să dăinuiască mai mult decât modelele legendare ale competiției și pentru mine, rămâne cel mai tare șoarec de gaming care a fost lansat vreodată. Dar vreau s-aud și părerea voastră: credeți că G502 este cel mai tare mouse din istorie? Iar dacă nu, care credeți voi că este cel mai bun pretendent pentru titulatura asta?