ReviewsGamingPCTECH

Căștile Logitech G PRO X 2 Lightspeed duc moștenirea familiei mai departe (review)

Ah, căștile de gaming, o categorie de produse cu o ofertă atât de bogată, însă cu o problemă foarte mare. Este greu să alegi un model anume și este cu atât mai greu să știi care sunt bune și care nu. Așa că mulți clienți aleg în funcție de recomandările magazinelor, iar un producător omni-prezent în această piață este Logitech. Și pe bună dreptate, producatorul elvețian fiind un nume extrem de respectat în comunitatea de gaming și nu numai.

Așa că m-am entuziasmat să văd că cele mai bune căști de la Logitech au primit un refresh, iar astăzi vreau să vă vorbesc despre Logitech G PRO X 2 Lightspeed. Ce au nou și mai important, dacă merită cumpărate. Dar până atunci, vreau să discutăm puțin despre specificațiile de bază, pentru că ne ajută să creăm un baseline pe baza căruia să discutăm.

Specificații tehnice

Difuzoare Grafen 50mm
Magnet Neodymium
Frecvență de răspuns 20 Hz – 20 kHz
Impedanță 38 Ohms
Sensitivitate 87.8 dB
Materiale
Suporți căști Aluminiu
Headband Oțel
Banda de cap și cupe Piele ecologica și spumă cu memorie
Cupe adiționale Material textil și spumă cu memorie
Microfon
Mod de captare a sunetului Cardioid (Unidirecțional)
Tip microfon Electret condenser
Dimensiune 6mm
Frecvență de răspuns 100 Hz – 10 kHz
Tehnologie wireless
Durata de viață a bateriei Până la 50 de ore
Acoperire wireless Până la 30 de metri
Tipul conexiunii Lightspeed 2.4GHz
Bluetooth
Dimensiuni și greutate
Dimensiuni 176 x 95 x 189 mm
Greutate 345 grame
Lungime cablu 1.8 metri

La prima vedere căștile au rămas neschimbate în mare parte. Iar asta mi se pare de fapt o chestie bună, pentru că vechile G PRO X-uri chiar se-auzeau bine. În special pentru niște căști de gaming, care istoric s-au dovedit a fi mai slăbuțe decât modele Hi-Fi din aceeași categorie de preț. Dar haideți să vedem și ce s-a schimbat între timp.

Primul lucru pe care-l văd diferit comparativ cu vechiul model este tipul difuzoarelor. În cazul modelului Logitech G PRO X 2 Lightspeed, avem niște difuzoare de 50mm pe bază de grafen. Acest material este de circa 200 de ori mai puternic decât oțelul pe bază de carbon pe care-l găsim în mod normal în astfel de componente și oferă și câteva avantaje pe partea de acustică. Noile difuzoare au impedanța mai mare, 38 de Ohmi față de cei 32 de Ohmi oferiți de modelul precedent.

Tot datorită grafenului din difuzoare cred că a scăzut și greutatea. Este mai ușor decât oțelul, astfel diferența de 25 de grame ar putea veni de acolo. Logitech G PRO X 2 Lightspeed cântăresc 345 de grame, în timp ce modelul vechi e pe la 370. Și cum construcția e aproape identică, presupun că asta ar fi cauza principală.

Dar schimbările nu sunt doar de suprafață sau pe partea audio, ci se duc mult mai departe. Spre exemplu, noile căști vin și cu suport Bluetooth, ceea ce înseamnă că le poți conecta și la telefon. Doamne-ajută, de când aștept să găsesc niște căști wireless mari care să-mi și placă și care să nu vină nici cu microfon integrat, nici cu dongle USB. Și odată cu noua metodă de conexiune, s-a dublat acoperirea de la 15 la 30 de metri.

Logitech G PRO X 2 Lightspeed

Bateria a suferit și ea schimbări majore, astfel de la maxim 20 de ore de funcționare cât prind G PRO X 1 Lightspeed, noul model atinge până la 50 de ore pe o singură încărcare. Bine, asta probabil via dongle USB, fără microfon, cu volumul rezonabil de jos. Dar totuși, prinde 50 de ore, peste dublu față de modelul precedent. Și zic eu că atâtea schimbări sunt de ajuns cât să putem spune cu convingere că Logitech G PRO X 2 Lightspeed este un upgrade bine-meritat de la versiunea precedentă.

Construcție și schimbări la nivel fizic

Pe lângă modificările de natură tehnică, în cei patru ani de când sunt G PRO X-urile pe piață, producătorul pare că a ascultat părerile clienților. Asta se vede și pe zona de construcție, acolo unde Logitech G PRO X 2 Lightspeed se prezintă mai bine. Prima chestie pe care o vei remarca este abilitatea de a roti cupele, astfel poți ține căștile confortabil pe gât atunci când nu le folosești și le faci mai ușor de transportat.

Aici nu știu dacă este doar pentru că sunt noi-nouțe, însă pare că și pielea folosită pentru headband și cupe este mai sănătoasă. Bine, poate avea legătură și cu faptul că am trei perechi de G PRO X, unele negre, altele albastre și astea albe, iar dintre toate albul mă atrage cel mai tare. Dar oricum ar fi, tare că ai libertatea asta de alegere. Iar alte schimbări de natură fizică nu mai găsesc.

Dar o să aprofundez puțin subiectul pentru cei care nu știu cum arată căștile vechi. Pe scurt, absolut orice detaliu a fost băgat în seamă cu mare atenție. Fiecare cusătură, fiecare logo așezat pe produs, totul este flawless pe căștile astea. Cred că ăsta este și unul dintre motivele pentru care au fost atât de populare în ultimii ani și pentru care, vor fi în continuare. Iar acum că vin și cu schimbări pe care fanii le-au cerut de ceva timp, nu văd ce le-ar putea sta în cale. Poate doar prețul, dar nici aici nu știu ce să zic, întrucât perifericele se devalorizează repede, și automat, și reducerile apar mai devreme decât te-ai aștepta.

Performanța audio și componenta software

Din nefericire, nu vă pot explica în scris cât de bine se aud căștile astea. Ce pot face în schimb, este să le compar măcar așa, la o audiție rapidă cu versiunea precedentă. Și parcă Logitech G PRO X 2 Lightspeed sunt ceva mai prezente pe zona de medii, acolo unde existau niște probleme în trecut. Bassul este curat, înaltele se aud bine iar sound stage-ul n-ar fi putut fi mai mare decât dacă ar fi fost open-back. Bine, cel puțin în categoria asta de preț.

Pe multimedia sunt decente, dar nu le pot compara cu soluții precum cele de pe la AKG, Sennheiser sau Audio-Tehnica din aceeași categorie de preț. Însă nici pe alea nu mă pot baza în gaming cum mă bazez pe astea, iar aici s-au bucurat de ceva mai multă atenție din partea mea. CSGO, Forza Horizon 5 și Cyberpunk 2077 – trei jocuri diferite, dar foarte bune pentru cazul nostru.

În CSGO am putut indica imediat direcția din care se aud sunete de arme și pași. Bass-ul nu a fost prea apăsat cât să devină deranjant în sesiuni lungi de tras cu AWP-ul, iar per total, iar mi-am luat report pentru wallhack. În Forza Horizon 5 am putut distinge ușor diferențele dintre motoare, iar în Cyberpunk 2077 diferitele surse ale sunetelor sunt ușor de distins. Asta deși Night City este aglomerat de mașini și oameni care fac fel și fel de chestii. Din partea mea, pe gaming, au o mare bilă albă.

Logitech G PRO X 2 Lightspeed

Logitech G PRO X 2 Superlight se folosesc de G Hub pentru a le putea configura. Aici este hit or miss, pentru că unii oameni au probleme cu softul ăsta, alții nu. În cazul meu, la studio pe platforma de teste merge de rupe, dar acasă mă cert cu el de fiecare dată când îl deschid și intră în bootloop. L-am și reinstalat de câteva ori, dar nu vrea, nu îi place.

Odată ce l-ai deschis însă, ești întâmpinat cu o mulțime de setări care îți permit să schimbi orice, de la profilul de sunet al căștilor, până la modul în care îți sună vocea prin microfonul cu tehnologie BLUE VO!CE.  Probabil că mulți vor descărca un profil gata făcut, sau vor folosi unul dintre cele prestabilite, însă eu unul m-am bucurat de multitudinea de setări pe care mi le-a pus G Hub la dispoziție pentru că sunt ceva mai maniac cu sunetul și îmi place să sune într-un anume fel. Am putut să obțin tonurile preferate aici, deci încă o victorie.

Concluzie

Una peste alta, producătorul a dat lovitura! Logitech G PRO X 2 Lightspeed mi se pare o pereche de căști de gaming căreia nu i-aș putea găsi nod în papură nici dac-aș vrea. Poate doar să fiu elitist și să mârâi iarăși că nu sunt open-back, dar și aia este o preferință. Dar per total, și-au atins scopul. Oferă destul de multe îmbunătățiri încât să merite upgrade-ul față de G PRO X-urile vechi, și reușesc cumva să se identifice față de aceastea grație cupelor rotative și a conexiunii via Bluetooth.

Unii ar putea comenta că arată asemănător, sau că nu oferă mari schimbări, dar lumea căștilor nu este la fel ca cea a telefoanelor sau a PC-urilor. O privire atentă peste oferta altor producători este tot ce-ți trebuie ca să înțelegi că lansarea asta are foarte mult sens și ținând cont că ultima lansare serioasă a fost în 2019 când au venit precedentele, mi se pare că 2023 este anul potrivit pentru un sequel.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Back to top button