PCȘtiri ITTECH

Linux primește exFAT

Microsoft îl vrea în kernel

O problemă adesea întâlnită de cei care vor să folosească Linux pentru munca de zi cu zi este că se lovesc de tot soiul de impedimente. Unele care pot fi rezolvate foarte ușor la nivel tehnic, dar sunt împiedicate la nivel legislativ. Brevete pentru codec-uri, sisteme de fișiere, protocoluri diverse și alte astfel de lucruri tind să împiedice folosirea lor pe un sistem de operare Open Source.

Unul dintre ele aceste brevete nu va mai fi o problemă pe viitor, deoarece Microsoft a decis să accepte includerea sa în Linux. Mai exact, kernel-ul va primi suport nativ pentru sistemul de fișiere exFAT, ce este regăsit la majoritatea cardurilor SD moderne de capacitate mare.

După ce se iau pașii necesari pentru a implementa exFAT în linux, atât la nivel tehnologic, cât și la nivel juridic, sistemul de operare Linux va suporta ca standard sistemul de fișiere. Asta înseamnă că veți putea monta fără nici o problemă carduri SD de acest tip în sistem, fără nevoia de a mai instala chestii adiționale.

Microsoft în sine va trece codul folosit pentru această implementare sub licența GPLv2, așa că probabil nu se va răzgândi la un moment. Totuși, dacă acestă decizie face parte din mare plan de Embrace, Extend, Extinguish, atunci brevetele de acest gen ar fi o metodă bună prin care compania ar putea demola Linux, atunci când vine timpul.

[Bleeping Computer]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button