TECHPCRSS PaginaDeMedia

Linux – Iata unele din cele mai apreciate distributii din 2020

Se stie ca Linux este unul din „greii” sistemelor de operare. Nucleul este open-source, iar contributiile aduse de catre comunitate nu fac decat sa imbunatateasca experienta de utilizare, intr-un efort constant care mentine avantaje.

Pe TechRepublic, un pasionat a intocmit o mica lista cu ceea ce domnia sa considera a fi 5 cele mai bune distro-uri Linux din 2020. Si pe buna dreptate, caci acestea sunt printre cele mai populare si mai utilizate in randul iubitorilor de pinguini.

Ubuntu 20.10 – orice raspuns la intrebari legate de Linux

Un distro de baza. Pur si simplu. Suporta foarte bine ultima versiune a mediului desktop GNOME si ofera posibilitati extinse de personalizare. Cu GNOME 3.38, Ubuntu este un sistem de operare bazat pe Linux cu o interfata extrem de intuitiva si prietenoasa.

Linux

Ubuntu suporta mult mai bine securitatea biometrica de pe desktop (cititorul de amprente) si personalizarea spatiului de lucru: aplicatii, liste si asa mai departe. Utilizatorii se bucura si de suport mult mai bun pentru hardware, iar versiunea 20.10 este suficient de pregatita pentru ca tu sa o folosesti pana la urmatorul update din 2026. Pentru Linux, Ubuntu este vedeta comunitatii si a programelor open-source.

Pop!_OS 20.10

Inca un distro interesant. Pop!_OS 20.10 se bazeaza pe Ubuntu si merge foarte bine cu hardware-ul System 76. Daca stii sa le combini, obtii un ecosistem foarte apropiat de cel de la Apple.

Chestia draguta la distro-ul asta este introducerea unei extensii de window tiling. Astfel, printr-un simplu click, poti sa treci de la desktop-ul GNOME obisnuit la o versiune tiling.

De fapt, daca nu esti fan al acestui gen de extensii, poti bine-mersi sa folosesti Pop!_OS 20.10 ca pe orice alt desktop distro pentru Linux. Totul este rapid, intuitiv si nu iti da batai de cap.

Fedora 33

Un workstation foarte interesant pe post de distributie Linux. Fedora se concentreaza pe inovatie si pe integrarea rapida de noi tehnologii. Distro-ul este un mediu propice de colaborare pentru comunitate, astfel incat fiecare imbunatatire pentru Fedora este disponibila si pentru celelalte distributii.

Fedora 33 inlocuieste demodatul fisier ext3/4 cu Btrfs. Schimbul acesta le permite utilizatorilor sa foloseasca transparent compression si copy-on-write. Distro-ul Linux face totodata si trecerea la serviciul systemd-resolved pentru setarile DNS.

In plus, Fedora 33 inlocuieste memoria virtuala swap partition in favoarea zRAM, care imbunatateste semnificativ performantele sistemului. Iteratia asta merge foarte bine cu GNOME 3.38, este rapida, eficienta si stabila.

MX Linux (KDE Spin)

Un distro bazat pe Debian Buster, deci posesor de Advanced Hardware Support. Asadar, utilizatorii pot instala stack-uri grafice si firmwares, drivere xorg etc.

Linux

Pe langa faptul ca ai foarte usor acces la Root Actions, MX Linux vine cu niste basic tools foarte utile. Ai, de exemplu, un graphic installer pentru calculatoarele UEFI si posibiltiatea de a face modificari unui kernel Linux prin GUI.

Manjaro

Manjaro face ca Arch Linux sa fie mult mai accesibil. Practic, te bucuri de un sistem de operare out-of-the box, cu o suita de programe preinstalate, pentru ca tu sa nu te mai chinui cu instalarea destul de complicata a lui Arch.

Linux

Cu alte cuvinte, Manjaro este pentru Arch ce este Ubuntu pentru Linux: un life saver. De asemenea, distro-ul asta te lasa sa legi foarte usor desktop environment-ul favorit: GNOME, KDE, Xfce, Lxqt, Awesome, bspwm, Cinnamon, Deepin, i3, Lxde sau Mate. Si asta cu ajutorul unui mic installer SPIN text-based –  Manjaro Architect nu iti da chiar mura-n gura optiunile astea, dar, daca te implici putin, el te va ajuta sa iti creezi distributia Linux perfecta.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button