TECHPCRSS PaginaDeMediaȘtiri IT

Linus Torvalds este supărat pe Intel

Ce e drept, nu este singurul

Știți cum Intel a stagnat de ceva timp pe partea de arhitectură nouă și de proces nou de producție? Eh, asta a dus la multe nemulțumiri. Iar printre nemulțumiți este chiar Linus Torvalds, creatorul kernel-ului Linux.

Într-una din declarațiile sale de e-mail din zilele trecute, Linus și-a exprimat disprețul total față de setul de instrucțiuni AVX-512. Motivul răbufnirii sale sunt zvonurile legate de posibilitatea ca Intel să renunțe la acest set de instrucțiuni pentru generația Alder Lake. El vede această posibilitate ca fiind excelentă, fiindcă nu consideră că AVX-512 să fie altceva decât o gogomănie scornită pentru ca Intel să arate bine în câteva teste și în aplicații speciale pe care nu le va folosi niciodată marea majoritate a publicului.

Cuvintele sale exacte au fost

Sper ca AVX512 să moară o moarte dureroasă, și ca Intel să înceapă să repare probleme adevărate în loc să încerce să creeze seturi de instrucțiuni magice ca apoi să facă teste în care să arate bine. Sper doar ca Intel să revină la ideile de bază: să își facă procesul să meargă din nou, și să se concentreze pe cod normal ce nu este pentru HPC [High Performance Computing] sau vreun alt caz special inutil.

Am mai spus asta înainte și o spun iar: în zilele de glorie ale x86, când Intel râdea până la bancă și omora competiția, absolut toată lumea făcea sarcini FP [Floating Point] mai bine ca Intel. Performanța FP pe care o avea intel era groaznică (relativ) și nu conta absolut de nici un fel.

Pentru că nu îi păsa cuiva în afara unui test.

Același lucru este valabil în mare parte acum pentru AVX512 – și în viitor. Da, poți găsi lucruri la care contează. Nu, acele lucruri nu vor vinde sistem în termeni mari.

Și AVX512 are dezavantaje adevărate. Aș prefera să văd acel buget de tranzistori folosit pentru lucruri mult mai relevante. Chiar dacă este tot matematică FP (în GPU, decât în AVX512). Sau dă-mi mai multe nuclee (cu performanță single-threaded bună, dar fără gunoiul de AVX512) cum a făcut AMD.

Vreau ca limitele de energie să fie atinse folosind cod integer, nu cine știe ce virus de curent AVX512 care ia frecvența maximă (pentru că oamenii vor ajunge să îl folosească pentru memcpy!) și ia din nuclee (pentru că acele unități inutile de gunoi ocupă spațiu).

Da, da, sunt părtinitor. Detest absolut testele FP, și îmi dau seama că altora le pasă foarte mult. Dar cred că AVX512 este exact lucrul greșit de făcut. Este un tic personal. Este un exemplu grozav cu ceva ce Intel face greșit, parțial doar prin mărirea fragmentației pieței.

Încetați cu gunoiul pentru cazuri speciale, și faceți toate lucrurile comune de nucleu pe care le folosește toată lumea să meargă pe cât de bine este omenește posibil. Apoi fă un FPU[Floating Point Unit] care abia dacă este suficient de bun pe lângă asta, și lumea va fi fericită. AVX2 este mai mult decât suficient.

Da, sunt morocănos.

 

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Back to top button