Telefoane

Librem 5 este mai aproape de realitate

Visul unui telefon care să fie construit pentru a fi în folosul utilizatorului de rând, nu a vreunei corporații, tot refuză să moară.

Cea mai recentă încercare aparține companiei Purism, care construiește de obicei laptop-uri securizate. Compania a realiat o campanie de finanțare pentru un nou telefon, numit Librem 5, care a trecut deja de 60% din suma necesară pentru finalizarea sa, cu 21 de zile rămase până la încheiere. Așa că nu este tocmai sigur dacă telefonul chiar va avea finanțarea necesară, dar măcar există o speranță.

Librem 5 se remarcă prin câteva trăsături destul de plăcute. Spre exemplu, nu rulează nici Android și nici iOS, sau alte sisteme de operare folosite de obicei pentru telefoane mobile. Va rula o variantă de GNu-Linux bazată pe Debian, ca standard, dar va suporta cam orice altă distribuție vreți să instalați pe el. Telefonul nu va include funcții de urmărire, nu va avea o piață de achiziție a aplicațiilor care să necesite datele bancare ale utilizatorului. Include până și butoane care vor întrerupe fizic microfonul, camera, conexiunea bluetooth, wi-fi, până și conexiunea la rețeaua celulară.

Specificațiile hardware nu au fost dezvăluite, deocamdată fiind clar doar că are un ecran de 5 inch. Cei interesați de telefon pentru a dezvolta aplicații pot obține un kit de 300 de dolari în timpul campaniei, fiind nevoie de ceva asamblare. Data de livrare pentru aceste seturi de componente este vara lui 2018. Varianta completă costă 600 de dolari și va fi disponibilă abia în 2019.

Având în vedere că telefonul Ubuntu n-a izbutit să ajungă pe piață din cauza lipsei de interes, poate vom avea ceva mai mult noroc de această dată cu Librem 5.

[Purism]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button