
LG este într-o continuă expansiune atunci când vorbim despre seria de produse UltraGear. Create pentru pasionații de jocuri, monitoarele incluse sub acest brand au oferit mai mereu un raport calitate/preț bun. Anul 2022 a fost destul de benefic pentru companie, care a introdus câteva produse noi foarte interesante, iar în cadrul IFA 2022 am făcut cunoștință cu noul lor flagship. În plus, am putut să butonez pentru prima dată perifericele de gaming de la LG, așa că am ce să vă povestesc.
O să încep cu trei modele deja existente, pe care însă nu am apucat să le vedem pe piața din România. În ordine crescătoare, primul dintre acestea este LG UltraGear 27GP95R. Producătorul a abordat segmentul de piață high-end și a creat un monitor cu panou Nano IPS cu diagonală de 27″, rată de refresh de 144Hz și HDR600. Rezoluția în schimb este 4K, ceea ce-l aruncă într-o categorie destul de nișată de monitoare întrucât cei care vânează rezoluții mari, adesea optează și pentru diagonale ceva mai generoase.
Este pregătit pentru orice platformă, astfel gamerii care preferă PlayStation 5 și Xbox Series au suport pentru 4K120 grație conexiunii HDMI 2.1. Pasionații de jocuri pe PC se pot bucura de aceeași rezoluție, dar cu rată de refresh de până la 160Hz prin intermediul modului de Overclock. Ăsta din urmă este disponibil doar pe DisplayPort 1.4; aceeași conexiune care oferă și un timp de răspuns GTG (Grey-to-Grey) de o singură milisecundă, culori 10-bit, HDR și suport pentru AMD FreeSync Premium Pro și NVIDIA G-SYNC.
„The Bigger, the Better” – Ăsta este sloganul ales de LG pentru UltraGear 32GQ950, cel mai vechi dintre monitoarele despre care discutăm astăzi și care are un set de specificații oricum, numai învechit nu. Este vorba despre un panou IPS de-această dată, cu o diagonală de 32″ și aceeași rezoluție 4K. Numai că ăsta vine cu HDR1000, ceea ce este o îmbunătățire simțitoare față de 600-le oferit de fratele lui de 27 de inch. În rest este destul de asemănător: timp de răspuns GTG de 1ms, mod de overclock până la 160Hz și compatibilitate cu tehnologiile de sincronizare de la AMD și NVIDIA.
Lăsăm de-o parte diagonalele de oameni normali și intrăm pe teritoriul monitoarelor cu dimensiuni de televizoare. Aici, reprezentantul de seamă al producătorului este LG UltraGear 48GQ900. Acest model folosește un panou OLED, ceea ce-l face membru al unui club destul de select de monitoare din astea de 48 de inch dedicate… ei bine, nu știu exact cui. Cu diagonala asta clar nu e de ținut pe birou, dar în același timp e destul de mic dacă vrei să-l folosești pe post de televizor și nici suport pentru cablu de televiziune nu are. În schimb are un contrast monstruos de 1,500,000:1 cu ajutorul căruia culorile sunt mult mai bogate și mai apropiate de viziunea creatorilor de jocuri.
Un alt avantaj al panourilor OLED este viteza, astfel avem un timp de răspuns de numai 0.1 milisecunde și o rată de refresh de 120Hz. La fel ca și celelalte două dinaintea sa, LG UltraGear 48GQ900 are un mod de overclock care îi poate urca frecvența la 138Hz fără a mai fi nevoie de conexiune DisplayPort 1.4. Suportul pentru AMD FreeSync Premium Pro și NVIDIA G-SYNC este și el prezent, iar pentru a controla toate aspectele monitorului ai la dispoziție ceea ce producătorul numește Gaming Remote. Aici vorbim și despre un sistem audio integrat, format din două difuzoare a câte 20W bucata.
Astea trei monitoare sunt deja disponibile pe piața din Europa, însă nu au poposit încă și pe la noi. Dar măcar acum știm ce urmează să introducă cei de la LG și sper că spre sărbătorile de iarnă să le găsim și pe rafturile magazinelor din România. Prețurile nu sunt mici, așa că nu cred că va fi înghesuială la ele, dar pentru clientul potrivit aceste monitoare oferă specificații extrem de atractive și o experiență de utilizare cu adevărat premium.
LG UltraGear 45GR95QE – Noua bijuterie a coroanei
Indiferent de cât de mari și/sau tari sunt cele trei monitoare despre care am discutat până acum, capul de afiș al standului de gaming de la IFA 2022 a fost LG UltraGear 45GR95QE. Noul vârf de gamă din zona produselor de gaming de la LG gândește mai mult în afara cutiei și vine cu un format ultrawide. În acest fel, diagonala de 45″ vine cu o rată de aspect 21:9 și rezoluție 1440p (3440×1440). Panoul OLED este fix același de pe Corsair Xeneon Flex, doar că în cazul monitorului de la LG, ecranul nu se îndoaie ci este fix, cu o curbură de 800R.
Ecranul ăsta imens se sprijină pe un picior solid, care îți permite ajustarea pe înălțime, rotirea stânga-dreapta și câteva grade de înclinare, însă nu te lasă să pivotezi monitorul. Nu ar fi fost deloc rău să vedem ceva precum Odyssey Ark de la Samsung, dar și problema asta poate fi rezolvată oricând cu un suport aftermarket.
Haideți să revenim la lucrurile importante și să vedem ce face bine acest LG UltraGear 45GR95QE atunci când vine vorba despre gaming; până la urmă ăsta e scopul lui pe lume, iar specificațiile sunt de invidiat. Spun asta pentru că matahala vine cu o rată de refresh de fix 240Hz. De aici cred că știți povestea: 0.1ms timp de răspuns, HDR10, FreeSync Premium Pro, G-SYNC, etc. Dar ceea ce face acest monitor să se simtă special este formatul. Când te așezi în fața a 45″ de ecran curbat în format ultrawide, realizezi imediat faptul că nu prea mai vezi nimic altceva. Asta este bine pentru un monitor care vrea să te țină în fața lui cât mai mult. Și când are și calitatea imaginii pe care o are, ei bine… prost ai fi să te miști de-acolo.
L-am testat puțin la stand-ul de la IFA 2022 și trebuie să recunosc faptul că mi-a cam pus gheață la inima. Băi, deci senzația este cu totul altceva când ești față-n față cu el și vezi cât de impunător este, de fapt, un astfel de animal. Și poți doar să deschizi un browser ca să îți dai seama de asta, iar odată intrat într-un joc ai de-un grad de imersivitate cum rar întâlnești. În ultima perioadă am tot cochetat cu simulatoarele de racing, mai ales de când am un volan mai sănătos, iar un ultrawide (chiar dacă nu ăsta) este upgrade-ul logic. Bani să fie, că opțiunile nu sunt chiar puține. Cât despre prețul lui LG UltraGear 45GR95QE, nu știu încă să vă spun, la fel cum nici cei din stand nu au putut să mă ajute, dar nu vă așteptați la ceva sub 2.000€.
LG face (mai nou) și periferice
Cât mă minunam de noile monitoare din seria UltraGear de la LG, am realizat că perifericele de pe birouri fac parte din portofoliul aceluiași producător. Doar că aici situația este ceva mai confuză și încă nu sunt sigur dacă erau periferice LG UltraGear care vor fi disponibile la un moment dat, ori dacă vorbim doar de OEM-uri pe care producătorul și-a pus amprenta pentru a nu mai împrumuta de la alte companii. Dar de dragul conversației, le-am acordat și lor ceva atenție.
Încep cu tastatura care este o mecanică ordinară cu switch-uri Cherry MX Red. Forma este una comună, nu are nicio caracteristică extra și per total este una dintre cele mai generice tastaturi de gaming pe care le-am văzut. Cam același lucru pot spune despre mouse, care avea logo-ul companiei pe el și cam atât ca să fiu complet onest cu voi. Însă ce mi-a atras mie atenția a fost mousepad-ul cu bază solidă, destul de mare, care integrează două zone de iluminare RGB de-a stânga și de-a dreapta. Ăsta avea și câteva butoane prin intermediul cărora poți modifica modurile de iluminare și culorile, iar eu cred că poți să-ți setezi și profiluri personalizate întrucât tastele-s numerotate.
Lipsa de boxe integrate din monitoare precum LG UltraGear 45GR95QE nu este o problemă pentru un gamer care oricum stă mult timp cu căștile pe cap. Dar pentru cei care vor să se joace „pe boxe” există o alternativă, iar asta este un soundbar din aceeași serie de produse care arată ca un reșou de cameră și oferă iluminare roșie. Are două profiluri de egalizator pre-stabilite, însă te lasă să-ți modifici singur setările dacă nu-ți plac. Nu sunt sigur dacă ce-am văzut la stand a fost de show sau nu, o altă întrebare la care nu au știut să-mi răspundă băieții, dar cel puțin mousepadul mi s-a părut destul de șmecher și e ceva ce-aș ține pe birou fără nici un fel de problemă.