HiFi-TVPC

LG promite OLED pentru mase

De mai bine de un deceniu OLED ne tot amenință că va schimba totul. Că vom avea televizoare subțiri, capabile să redea mai multe culori decât știm să vedem și pe care le putem face sul la nevoie. Desigur, tehnologia a fost greu de pus la punct, primele variante de OLED având tendința să moară după câteva săptămâni. Dar acum pare că ne apropiem de momentul critic, cel în care tehnologia va înceta să mai fie atât de scumpă sau de exclusivistă.

LG anunță că va investi nu mai puțin de miliarde de dolari pe parcursul următorilor trei ani pentru a construi lini noi de producție în Coreea de Sud, cu scopul de a crește volumul de producție pentru ecranele de tipul OLED. Asta se va întâmpla în două faze. Compania va investi 2.5 miliarde de dolari pentru a dezvolta ecrane mari, de tipul cărora vor fi folosite la televizoare, monitoare și panouri publicitare avansate. Restul sumei, 4.5 miliarde de dolari, este investită pentru a crea ecrane OLED flexibile. Cât de mari sau cât de flexibile vor fi, asta vom afla pe măsură ce LG face progres în dezvoltare.

Rezultatul acestei investiții se va simți abia prin anul 2020, când prețul pentru televizoare și monitoare echipate cu acest fel de ecrane ar trebui să mai scadă. Pentru ceva context, unul din puținele monitoare OLED ce puteau fi cumpărate anul acesta, un model de la Dell numit UP3017Q, costa peste 3000 de dolari.

Monitoarele OLED vor prezenta însă și o problemă nouă. Dacă nu cumva LG reușește să îmbunătățească mult tehnologia, tot va fi problema de „ardere” a pixelilor, așa cum pățeau și monitoarele CRT când o imagine statică era prezentă pentru mult timp pe ecran. Din păcate, Microsoft a cam decis să renunțe la funcția de Screen Saver, în favoarea ecranului de lock, ce este static, nu se schimbă și va contribui la degradarea pixelilor.

[Engadget]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button