MOREReviewsRSS PaginaDeMediaTECH

LG Gram 16 – campion la categoria muscă!

Extrem de ușor. Autonomie fără egal.

Iată – gama LG Gram ajunge în sfârșit, oficial, în România. Renumele brandului este bine cunoscut de pasionații IT-ului – chiar modelul de față, LG Gram 16, a fost înregistrat în Guinness World Records ca fiind cel mai ușor laptop de 16” disponibil comecial.

Însă seria LG Gram nu e recunoscută doar pentru greutatea extrem de scăzută a modelelor ce poartă mândru acest brand. Nu, ele au devenit faimoase și datorită autonomiei lor. Dar haideți să vedem împreună cum a reușit compania coreeană să atingă aceste performanțe, pentru că evident, totul depinde de alegerile făcute, nimeni nu inventează apa caldă în secolul 21, fiecare alegere are și părți bune, dar și părți mai puțin bune.

LG Gram 16: Construcție, design: greutate de Guinness World Records!

1,19 kg. Da, ați citit bine, doar atât cântărește modelul LG Gram 16 cu care am avut plăcerea să ne jucăm aceste zile. Cum adică, ați putea întreba? Păi MacBook Air M1 are 1,29kg, adică cu 100g mai mult?! Un laptop de 13,3” mai greu cu 100g decât laptop-ul de față, de 16”?!

După cum vă spuneam și mai sus, totul ține de alegerile făcute. LG, în cazul de față a ales să construiască șasiul acestui laptop dintr-un aliaj de magneziu. Fără aluminiu. Da, magneziul este de trei ori mai ușor decât aluminiul, dar este foarte rezistent, fiind folosit și la construcția autovehiculelor de mare volum, a avioanelor, rachetelor. Însă vedeți… deși rezistent, magneziul ”nu e fiță” precum aluminiul – se simte plasticos, chiar ați putea crede foarte ușor că e plastic (la disiparea căldurii se vede cel mai bine diferența, deși nu se compară cu aluminiul la acest capitol).

Ce am observat la LG Gram 16, este că în zona centrală a tastaturii, mai precis între tasta Space și touchpad la apăsare suprafața flambează destul de vizibil, ceea ce nu am văzut la laptop-uri mai grele, mai solide.

De asemenea, și capacul îți dă senzația de fragil: capacul nu este ranforsat, dacă apeși în zona unde se află sigla Gram, capacul flambează mult, iar dacă veți închide capacul laptop-ului dintr-un colț, din nou, veți simți cum se curbează, ușor. Se creează o idee de ”fragiditate” pe care personal nu mi-aș dori-o la un laptop la asemenea nivel de preț, dar poate că mulți veți trece peste aceste aspecte mai ușor decât mine. Hai să amintim, pentru că așa este corect, coreenii ne spun că LG Gram 16 a trecut testele military grade MIL-STD-810G, printre care aș menționa testul de șoc, la cădere. Deci poate nu totul este atât de fragil cum pare. Zic și eu, nu am vrut să dau de pământ un laptop de 10000 Lei.

Pe lângă faptul că este extrem de ușor, ce-l face super portabil, este și super slim, doar 16,9mm grosime. Mai mult, pe măsurate, având lățimea de 356mm și adâncime 243mm este mai mic decât unele laptop-uri de 15,6”. Credeți-mă, este un vis în rucsac, nici nu-l simți. Și să mai spun că are un încărcător de 65W de nici 300g?

Ecran 16:10, Glossy, WQXGA (2560×1600)

Cum au reușit cei de la LG să păstreze un șasiu atât de compact, specific unui laptop de 15,6”? Printr-un design cu adevărat demn de 2021: margini subțiri pe toate părțile, ecran format 16:10, dar fără a se renunța și la camera web. Iată că se poate și un format compact, și margini subțiri, și cameră web. Dar n-au reușit să facă totul perfect, nu. Simțeau nevoia să o dea în bară. Cum? Cum să faci un produs atât de compact, atât de portabil, care se vrea afară, în natură, departe de priză, și tu să-i pui un ecran super glossy? Cum? Și nici măcare nu ai o luminozitate atât de mare încât să spui că vei compensa de acolo? Nu, cu 300cd/m2 nu prea ai ce compensa super oglinda când vrei să stai pe o terasă, sai în parc, sau în curtea ta. Măcar de era ecran touch, aș fi înțeles. Dar nici măcar.

Dar să ne mai oprim asupra ecranului. Chiar dacă nu e super wow, destinat profesioniștilor, totuși acest panou LG a reușit să-mi atragă atenția, prin gamutul mare, generos, contrastul ridicat, negru adânc.

Și da, iată ciferele: Gamut mare 99% SRGB, 98,5% DCI-P3, 86.5% Adobe RGB

Contrast 1328:1, nivel de negru 0.24cd/m2 (foarte bun), luminozitatea maximă 344cd/m2, dar în centru 326cd/m2, însă deviația de luminozitate este destul de ridicată (până la 20%, inacceptabilă pt un profesionist, precum și deviația Delta E la Color Uniformity).

Color Accuracy-ul e bun, mai îndulcește parcă lipsurile ecranului menționate mai sus.

Touchpad, tastatură

În schimb, Gram 16 compensează cu o tastatură foarte faină și un touchpad ireproșabil.

Suprafața touchpad-ului mare este prietenos cu gesturile, alunecă foarte ușor, permite dublu click, deși are o cursă scurtă, dar precisă.

Tastatura nu ai cum să n-o iubești: cursă lungă, de 1,65mm, tastele au o rezistență destul de mare la tastat, experiența de utilizare este de top, este o tastatură precisă, te vei împrieteni imediat cu ea, nu necesită cursă de învățare precum multe alte tastaturi. Avem evident și iluminare în trei trepte. și Da, avem și Numpad, deși un pic mai îngrămădit săracul.

Mi-a plăcut și butorul de power, o tastă low-profil, care are cursă total diferită și se simte altfel, si care ascunde și cititorul de amprentă.

Conectică

Pentru un laptop subțire avem o conectică foarte bună: 2 porturi USB Type-C cu Thunderbolt 4 (asta înseamnă semnal pentru încă două monitoare 4K sau unul 8K), două porturi USB Type-A 3.2 Gen 1, un port HDMI 2.0 și un cititor de carduri micro SD. Și un jack audio.

Alimentarea se face pe portul Type-C, un lucru foarte elegant. Mi-ar fi plăcut în schimb ca unul din cele două porturi Type-C să fie pe laterala din dreapta, să nu te stresezi în ce parte conectezi laptop-ul la priză. Dar per total, pentru un ultrabook de dimensiunile sale, conectică de top.

Sub capotă – Performanțe procesor

Intel Core i7-1165G7 nu este un procesor slab, asta deja am văzut în lunile anterioare.

Evident, cu al său chipset grafic integrat Intel Iris Xe Graphics, acest duo este consacrat pentru munca de birou, sau ”laptop-ul bun la toate” pe care să-l avem alături în excursii/călătorii lungi, vacanțe, etc.

LG Gram 16 nu va dezamăgi la task-uri zilnice obișnuite, lucru confirmat și de PCMark 10: cele 4 nuclee și 8 fire de execuție îl clasează peste majoritatea laptop-urilor de tip Office.

Procesorul din a 11-a generație are un boost maxim de 4,7GHz, în teorie, practica ne-a arătat că însă că procesorul din LG Gram nu a depășit 4,2GHz în CineBench în Single CPU, dar pe alocuri, când load-ul nu a fost maxim și constant, spike-urile ating pragul de 4,7GHz (nu că m-ar ajuta la ceva acest lucru).

În testele multicore frecvența scade la 2700-2800 MHz, iar TDP-ul se atabilizează la 20W, după un început în forță de peste 30W. Partea bună este că temperatura procesorului a rămas pe la 89-91C, cu foarte mici momente de trotling.

Comportament Single Core (Cinebench R23)

Și comportament Multi Core (Cinebench R23)

Dar adevărul să fie spus, nici vremea nu a favorizat Gram-ul – acum 2-3 luni testam la 21,5-22,5C, astăzi nu am reușit să cobot temperatura din cameră sub 23,5 – 24C (afară au fost 35). Fiecare grad contează, mai ales la testele de load maxim, de durată.

Temperaturile nu sunt foarte mari pe sprafața laptop-ului, mai puțin în zona deasupra tastaturii, unde în dreapta sus, se face și evacuarea aerului fierbinte (și unde se află și ventilatorul).

Aș menționa prima dată nivelul foarte mic de zgomot generat de ventilator – nu am măsurat nicio clipă mai mult de 31-33dB, deci foarte OK pentru un ultraportabil. Și asta pe modul Performance Mode, setat din LG Control Center – în modul prestabilit Optimal nici nu auziți ventilatorul, dar și performanța sistemului va fi mai mică.

Dar revenind la temperaturi: după o randare lungă, deci stres maxim (scenariu nerealist pentru targetul laptop-ului), la o temperatură în cameră de 23,5-24C, în centrul tastaturii putem măsura 43-44C, dar stați liniștiți – în mod normal, nu veți vedea mai mult de 37-38C într-un lucru normal (PCMark 10).

Aș zice că temperaturi mai mult decât decente.

Autonomie – aproape de SF

Știam că seria Gram excelează și la autonomie, dar una este să citești, alta să te convingi singur, nu-i așa?

Am setat nivelul de luminozitate la 175cd/m2 (ceea ce este ușor peste 55% din maximul oferit de acest panou LG), am păstrat conexiunea wireless, bluetooth, am setat modul Battery Saver și am pornit testul PCMark 10 Modern Office. Și laptop-ul a mers, a mers, a mers și nu se mai oprea!

14 ore a ținut testul, și când mă gândesc că anul trecut rulam testele la luminozitatea de 100-120cd/m2…cred că mă ținea încă 1-2 ore laptop-ul. Dar oricum, la cât de glossy este ecranul, sub 170cd/m2 nici nu aș recomanda, în special în spații outdoor. Acolo și cu 300cd/m2 veți avea dificultăți în a vedea ceva, dar asta este altă discuție.

Bateria are o capacitate de 80Wh, ceea ce este în același timp mare raportat la șasiul compact, dar și inginerii de la LG au făcut o treabă bună la Power Management, chiar dacă o parte din această performanță se datorează procesorului Intel Core i7-1165G7 ce are un TDP maxim de 28W, dar să nu uităm totuși, ecranul de 16”…consumă și el.

Concluzie

LG Gram 16 este un maratonist. Dacă vreți un laptop care să vă țină literalmente o zi de lucru, fără priză, LG Gram 16 este răspunsul. Dacă vreți un laptop cu ecran mare, generos, dar pe care să nu-l resimțiți în rucsac, cu o greutate de laptop de 13-14”, din nou, Gram 16 este soluția.

 

 

 

 

 

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button