ReviewsHiFi-TVRSS PaginaDeMediaTECH

LG 65NANO91 Review: cat de bune sunt televizoarele Nanocell?

Am profitat cumva de faptul ca foarte recent a aparut pe piata noua generatie nanocell, iar monstrul care a venit la test se numeste LG 65NANO91. Adica daca tot vom vorbi despre tehnologia aceasta, am asteptat ca macar sa fie ultima ei iteratie.

Nanocell este tot o variatie a vechii tehnologii LCD, chiar daca reprezinta update-ul sau ultim si suprem, chiar daca vechea tehnologie este augmentata cu cele mai noi si mai moderne capabilitati. Si apropo de asta, dupa parerea mea este si maximul la care mai poate fi impinsa aceasta tehnologie.

Panoul lui LG 65NANO91, masuratori si valori

Si prima chestie importanta in legatura cu acest panou ar fi ca el este IPS. LG are o lunga istorie vis a vis de utilizarea acestui tip de panou, in vreme ce competitia foloseste VA. Haideti sa ne aplecam putin asupra acestei prime deosebiri.

Sa ne concentram putin asupra asupra beneficiilor pe care le ofera fiecare astfel de varianta: IPS are unghiuri mai bune de vizualizare, si mai este vorba despre culorile care isi pastreaza acuratetea si atunci cand iesi din unghiurile ideale de vizualizare. VA-ul pe de alta parte are un contrast mai bun, si asta pentru ca negrul este mai intens si mai putin gri.

In vreme ce VA-urile pot avea rate de contrast intre 3 si 6000 la 1, pentru IPS, un raport de 1000 la 1 este frecvent. Cu alte cuvinte, peste VA ar mai fi doar OLED-ul cand vine vorba despre negru si contrast, si cu tot ce decurge de aici, gen uniformitatea acelui negru.

Blacks
Blacks

Asa cum spuneam, LG se foloseste de panouri IPS, si atunci toate eforturile lor au mers inspre a indrepta aceste neajunsuri despre care pomeneam mai inainte, pastrand insa avantajele inerente unui panou IPS. Si acum hai sa ne uitam mai atent la acest panou: in primul rand iluminarea din spate este directa, acel Direct Lit Led Backlight, adica varianta mai buna si mai putin predispusa la lipsa de uniformitate la iluminare. Sau Full Array Local Dimming. Ce inseamna asta? Ca aceste zone de lumina controlate independent imbunatatesc nivelul de negru, si scad bleedingul, acele scurgeri de lumina. Pe cale de consecinta creste astfel contrastul, care asa cum spuneam, este calcaiul lui Ahile pentru tehnologia IPS.

Cat de mult si cat de bine? Pai, asa cum va asteptati, l-am masurat noi insine cu al nostru colorimetru Spider Elite. Acest FALD, Full Array Local Dimming, isi face simtita prezenta. Dar cum am facut noi masuratorile? Trebuie sa va spun ca acest televizor are brightness cat cuprinde, o alta calitate a IPS-urilor, ca de aceea si sunt considerate mai bune in lumina ambientala puternica, ca atunci cand cand te uiti la el ziua in amiaza mare sau chiar seara, dar intr-o camera puternic luminata.

Full Array Dimming

Si dupa estimarile noastre, cu brightnes-ul la maxim cred ca are undeva spre 1000cd/m2, ceea ce este halucinant, dar odata cu crestera masiva a stralucirii incep sa vireze si negrul si contrastul. El vine setat din fabrica cu brightness-ul undeva la 50%, noi l-am urcat pentru masuratorile noastre la 60, adica 10 procente peste setarea default, unde am avut oricum o stralucire de 600cd/m2, ceea ce este oricum extrem de bine. Deci aceasta a devenit luminozitate 100% pe masuratorile noastre.

Si iata valorile obtinute de noi la aceste setari: in primul rand am obtinut o uniformitate foarte buna a luminozitatii, cu o deviatie de maxim 10%, imperceptibila as spune, si asa si e atat timp cat ea ramane sub 15 procente. Iar atunci cand am mai coborat putin stralucirea, adica la acel default, care tot inseamna peste 500cd/m2, deviatia a scazut la doar 5%, o valoare incredibila, noi nu am mai vazut asta la un vreun IPS pana acum, si credeti-ne ca am masurat destule! Singura chestie pe care am observat-o este ca la nivelele cele mai agresive de FALD apare un soi de efect de halo cand ai un obiect alb pe un fundal complet negru.

Luminance Uniformity
Luminance Uniformity

Cat despre negru, si aici am avut parte de surprize. Am masurat dupa calibrare, un 0.12cd/m2 black luminance, la o luminozitate de 330cd/m2, care a fost si cea mai buna valoare obtinuta de noi, iar asta a insemnat ca am avut un contrast de 2800 la 1. Bestial, deci foarte aproape de VA. Valori mai relaxate, la o luminozitate mai mare, au fost de 0.17 la 370cd. Remarcati ca o usoara crestere a luminozitatii a influentat direct nivelul de negru si implicit contrastul care a scazut la 2120 la 1, ceea ce arata exact limitarile fizice ale unui panou IPS despre care vorbeam la inceput.

Black Luminance
Black Luminance

Dar cu ajutorul acestui Full Array Local Dimming, televizorul reuseste cumva sa depaseasca aceste inconveniente si sa obtina valori extrem de bune. Cat despre culori si uniformitatea acestora, colorimetrul nostru i-a dat patru stele din 5. La luminozitatea maxima setata de noi, adica 60% din cat poate duce el, am avut un Delta-E de 7%, care insa la nivele mai putin agresive de brightness, adica la jumatate din valoarea asta, scade pe la maxim 3-4%. Sigur ca Delta-E-ul pe un monitor profesional este sub 3%, dar acesta este un televizor si mai are si 65 de inch.

Delta-E
Delta-E

In aceste conditii si gammutul este unul foarte bun: 100% SRGB, 80% Abobe RGB si 82% P3. Hai sa tragem o linie sub zona aceasta foarte arida dar extrem de importanta a masuratorilor: brightness-ul ideal pentru acest televizor este undeva intre 3 si 500cd/m2, asta este sweet spot-ul in care astrele se aliniaza si valorile sunt exceptionale. Este o valoare buna, iti permite sa te uiti la el in aproape orice conditii de iluminare ambientala si impaca avantajele legate de unghiurile de vizualizare ale IPS-ului cu contrastul si nivelul de negru al VA-ului.

Color Gammut
Color Gammut

Si ca sa punem cireasa pe tortul acesta al panoului, mai este si in 10 biti adevarati, nu din aceia cu FRC, ceea ce inseamna un numar urias, de peste un miliard de culori si nuante.

Ce este si la ce foloseste acel strat nanocell?

Este vorba despre inca un layer de layer de particule de dimensiuni nanometrice, gandite sa absoarba anumite lungimi de unda aflate intre verde si rosu, pentru a livra astfel culori mai pure si mai bune. Adica sa omoare nuantele parazite. Cu alte cuvinte, ele filtreaza culoarea in asa fel incat rezultatul sa fie cat mai curat si astfel vei primi un rosu si un verde nealterate cu portocaliu sau galben. Panourile obisnuite nu fac asta, si atunci la acestea se produce un soi de desaturare pe verde si rosu, o scurgere a unei culori in cealalta. Blocand practic aceasta lumina, obtii verde si rosu pur.

LG 65NANO91 Nanocell Layer
LG 65NANO91 Nanocell Layer

Si de aici, pentru ca separatia de culoare este mai buna, par sa se imbunatateasca si sharpness-ul si unghiul de vizualizare. Mai pe scurt, acesta este raspunsul LG la Quantum Dot, tehnologia competitiei, care in mare face cam acelasi lucru: absoarbe anumite lungimi de unda care altereaza culorile.

Red Green on LG 65NANO91
Red Green on LG 65NANO91 nanocell layer

Haideti sa rezumam deci panoul: LG a luat drept baza un panou IPS pe 10 biti, ca sa ofere cea mai buna solutie acelora pentru care de exemplu teama de burn in si pretul Oled-ului sunt limitari peste care nu sunt dispusi sa treaca, si ca sa multumeasca pe toata lumea, au mai pus peste el si alte cateva tehnologii, gen full array local dimmingul si layer-ul nanocell despre care vorbeam mai inainte, pentru a compensa si a imbunanati dramatic aspectele la care IPS-ul nu straluceste: negru si contrast.

Functii si capabilitati neobisnuite pe LG 65NANO91

N-are cum sa nu-ti sara in ochi faptul ca acest televizor 4K este promovat ca fiind capabil, la aceasta rezolutie, de o frecventa, de un refresh rate, de 120Hz! Pentru ce? Acest LG 65NANO91 este fix intre ciocan si nicovala: cu ce anume si in ce fel ai putea livra gaming la valorile acestea, adica in rezolutie 4K la sau macar spre 120 de fps-uri? In momentul acesta cel putin, nu ai decat doua variante: fie o placa grafica gen 2080Ti, cea mai puternica placa video consumer, asta daca scoatem din discutie exoticul Titan sau un Xbox One X, singura consola care are un HDMI 2.1, adica fix portul pe care il are televizorul in acest scop, cel al conectarii lui la o sursa capabila sa dea 4K 120.

Si pentru ca am spus cuvintele magice HDMI 2.1, aici este si problema. De ce? Pentru ca prima varianta, 2080Ti-ul care in teorie cel putin ar fi capabil din punct de vedere hardware sa ofere aceste valori, nu suporta acest standard si nici nu are o astfel de conexiune HDMI 2.1. Se pare ca abia urmatoarea generatie, seria 3000 de la Nvidia va beneficia de asa ceva. Pe de alta partea, cea de-a doua varianta, adica Xbox One X are acest port, suporta standardul, dar unde ati mai vazut voi consola care sa mearga in 4K 120? Si aici, apropo de generatii, abia urmatoarea generatie de console, adica PS 5 si Xbox series X va avea puterea de calcul, presupusa, care sa clinteasca asemenea valori.

4K 120Hz Gaming
4K 120Hz Gaming

Dar… si este un „dar” mare, televizorul are si 4K 120Hz si HDMI 2.1. Si atunci nu poti sa nu te uiti la el si sa te intrebi: pentru ce?! Si atentie, LG s-au intrebuintat mult nu doar sa-l faca sa suporte acest refresh rate si sa-i puna in spate un port HDMI 2.1, au pus pe el si tehnologiile complementare extrem de importante pentru orice display de gaming: adica VRR, variable refresh rate, Auto Low Latency Mode, o tehnologie care ofera latenta redusa si lag foarte mic, sau Freesync, adica tot un standard de frecventa variabila, ceea ce inseamna ca LG 65NANO91 nu se joaca atunci cand vine vorba despre jocuri, si ca LG sunt angajati serios in aceasta directie.

LG 65NANO91 Ports
LG 65NANO91 Ports

Ca paranteza, atentie, FreeSyncul nu este disponibil in momentul acesta, el va sosi pe undeva prin toamna via update de firmware. Sigur, toate aceste functii sunt foarte practice si extrem de utile in general, adica si acum, pentru ca nu te opreste nimeni sa cobori rezolutia si sa te joci in 2K sau full hd in 120Hz, pe PC sau pe ce orice altceva, dar ideea este ca nu poti beneficia in niciun fel in momentul asta de perla coroanei, de ceea ce poate oferi maxim acest televizor, adica de acel glorios 4K 120.

Si atunci cand? Pai asa cum spuneam, candva anul asta, cand va aparea noua generatie de placi video si noua generatie de console, PS5 si Xbox Series X. Si atunci nu ai cum sa nu-ti pui cealalta intrebare fireasca: pai nu mai bine astept pana apar acestea si imi iau televizor atunci? Da, corect, dar ideea este ca nu te pacalesti nici daca il iei acum, pentru ca el suporta deja ce va veni si pentru ca asa cum spuneam si mai inainte, cumperi un televizor pentru  4-5 ani sau mai mult. Din punctul acesta de vedere este future proof, iar tehnologiile din spatele lui ii vor asigura o viata indelungata, este totusi un LCD IPS.

Mai sunt cateva functii si aspecte care ar merita mentionate: cele cateva standarde HDR pe care le suporta, gen Dolby Vision IQ, HDR 10 Pro, o gaselnita LG, Hybrid Log Gama sau acel HGiG pentru jocuri si asta nu e rau, pentru ca viablitatea HDR-ului este direct legata de luminozitatea dispozitivului, iar acesta are asa ceva din plin. Deci are sens, nu este doar marketing cum se intampla in multe cazuri, si asta este inca o forma de a profita de specificatiile inalte ale modelului.

Moduri HDR
Moduri HDR

Sigur, ia in calcul toate aspectele astea doar daca tu insuti esti serios in ceea ce priveste experienta de vizionare. Mi-e greu sa-ti spun ca merita sa-ti bati capul, daca nu ai un Blu Ray de exemplu si anumite standarde in ceea ce priveste calitatea materialului vizionat. Daca doar te uiti la Digi Sport si din cand in cand mai rulezi ceva de pe HBO Go sau Netflix in Full HD atunci nu te obosi cu aceste din urma capabilitati, ca n-o sa ai mari beneficii. Ma refer de exemplu la HDR.

Modul Cinema al lui LG 65NANO91

As mai face insa aici o observatie inainte sa inchei acest review. La ce altceva decat gaming mai foloseste frecventa asta naucitoare, pentru un televizor cel putin, de 120Hz? Frecventele inalte reduc acel mult discutat motion blur, acel efect de stergere al imaginilor care contin obiecte in miscare, si atunci imaginea devine clara, crisp, detaliata. Ca vorba aceea, daca tot ai rezolutie 4K, macar sa ai si detaliile aferente. Si acum ajungem la miezul problemei: televizorul are 120Hz, dar filmul a fost filmat la 24 de cadre pe secunda!

Si pentru ca exista aceasta nepotrivire intre framerate-ul sursei si rata de reimprospatare a TV-ului, apare un soi de trepidatie, sesizabila mai ales la miscare. Pentru cei mai multi oameni ea este imperceptibila, iar producatorii au simtit nevoia s-o rezolve. Dar au facut-o oarecum gresit, pentru ca ei au considerat ca in felul asta vor face ca miscarea sa fie mai realista si uite asa ne-am trezit cu acel motion smoothing care face ca toate fimele sa arate ca niste telenovele. In vreme ce la un meci de fotbal sau la stiri nu ma deranjeaza, atunci cand urmaresc un film sau un documentar, ma seaca.

Filmmaker Mode
Filmmaker Mode

Dar acest LG 65NANO91 are un asa numit Filmaker Mode, care mi se pare extrem de interesant, si iata ce zic ei despre el: ca procesorul opreste acel motion smoothing despre care vorbeam, acea fluidizare fortata a miscarii obtinuta de obicei prin interpolare, permitandu-ti astfel o experienta mai aproape de cea cinematografica. Interesanta si faina chestie, si bine ca cineva s-a insemnat pana la urma de prostia asta. Si ghici ce? In sfarsit filmul se simte ca un film, cu toate dedesubturile lui narative si onirice.

N-am sa mai intru in detalii legate de sistemul de operare si functii de control gen IoT, acum acestea se gasesc inclusiv pe televizoare ieftine, pentru ca sunt mai usor si mai ieftin de implementat. Un panou bun si tehnologiile din spatele lui sunt altceva.

Concluzie si pret

Ce impresie mi-a lasat LG 65NANO91? Il simt ca fiind un soi de Frankenstein, pentru ca grefeaza pe o tehnologie veche, acest LCD IPS, o multime de tehnologii noi, fie ca este vorba despre acel Full Array Local Dimming sau de layer-ul de nanoparticule, fie pe parte de gaming de VRR si Auto Low Latency mode si altele si altele. Dar tehnologia asta LCD are deja niste decenii in spate si poate ca ar trebui sa se pensioneze. Stiu ca tehnologia este matura, ca a ajuns sa fie ieftina, dar o astfel de tehnologie de imens succes popular poate deveni chiar o frana in calea progresului. Poate nu chiar acum sau maine, dar eu zic ca incepe sa se simta.

LG 65NANO91 Looks
LG 65NANO91 Looks

Nu ma intelegeti gresit, acest LG 65NANO91 este unul extrem de bun, de actual si prin multe dintre functiile si caracteristicile sale este chiar future proof, dar ajung sa fie mai complicate si mai costisitoare metodele si tehnologiile prin care sa-l aliniezi la prezent, decat tehnologia pe care el se bazeaza. UItati-va spre OLED: mai simplu, mai elegant, mai subtire, mai putin complicat, chiar daca are unele imperfectiuni si un pret poate mai mare. Desi atentie, nici acesta nu are un pret mic.

Acest LG 65NANO91 este 9000 de lei la diagonala aceasta de 65 de inch. Depinde insa ce vrei, ce asteptari si pretentii ai. Daca totusi dispui de o suma atat de insemnata pentru un device pe care vezi filme, te joci, te uiti la meciuri si de fapt in fata caruia iti petreci o buna parte din viata, nu strica sa fii selectiv si pretentios.

Zona IT

ZONA IT

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button