ReviewsGamingRSS PaginaDeMedia

LG 32UK550: monitor 4K mare cât un televizor și cu preț imbatabil (review)

Monitor 4K, HDR10 și cu FreeSync

LG 32UK550 nu mai este tocmai la prima sa tinerețe. Dar monitoarele nu sunt precum plăcile de bază, plăcile video, sau procesoarele: timpul trece altfel în cazul lor. Ciclul lor de viață nu e de 1-2 ani, după care să simți nevoia să-i cauți un înlocuitor. Monitorul meu de 27” de gaming l-am achiziționat de mai bine de 4 ani și încă mai poate fi găsit în magazine, practic la același preț, vă vine să credeți?

Așa și LG 32UK550 – a văzut și botezul Black Friday-ului 2019 la un preț fenomenal, din păcate la vremea respectivă mi-a lipsit informația – cât de bun este acest monitor – prețul era atât de mic încât părea ireal pentru ce știe pe hârtie acest monitor.

Așa că am decis că aplicăm regula ”mai bine mai târziu decât niciodată”, și să ne jucăm și noi un pic cu acest monitor cu dimensiuni impunătoare.

LG 32UK550: un design mai degrabă pentru birouri. Rezoluția și diagonala mare este ideală în aplicațiile de office, dar mai ales în programele de editare.
LG 32UK550: un design mai degrabă pentru birouri. Rezoluția și diagonala mare este ideală în aplicațiile de office, dar mai ales în programele de editare.

32”, 4K, HDR10 și FreeSync la 1800 Lei? Da, se poate!

LG 32UK550, ca și înaintașii săi 32UD59/60 face parte dintr-un arsenal foarte important al companiei coreene. Pariul era lansarea unor modele 4K cu diagonală mare (31,5” mai exact), care să atragă și gamerii cu tehnologii precum Freesync, Black Stabilizer, DAS (Dynamic Action Sync – pentru reducerea input lag-ului) dar și pe editorii foto-video, prin oferirea unui panou cu spațiu de culoare extins, de 95% DCI-P3, etc.

Și toate acestea, sub 500 USD! Ba chiar 400 USD în State și din ce am văzut la noi, în prezent, între 1700-1900 Lei. Un preț încredibil de bun. Dar să vedem ce primim pentru această sumă.

Specificații – este tehnologia VA potrivită pentru gaming, filme, editări video? 

Înainte de a intra mai în detaliu în analiza noastră, aș dori să punctez câteva specificații ce definesc acest monitor.

În primul rând, avem un panou VA. Ce trebuie să știm despre acest tip de panou: ca orice tip de panou, oferă o serie de avantaje și dezavantaje. Dacă ar trebui să îi explic cuiva în mai puțin de un minut, i-aș spune că un panou VA este între un TN și un IPS.

Dar explicația este destul de vagă, dar în mare, asta e concluzia: unghiurile de vizibilitate sunt mult mai bune decât la un panou TN (în specificații veți citi 178, dar adevărul e cu steluță), dar nu se compară cu un panou IPS – odată cu schimbarea poziției privitorului, culorile și contrastul se vor schimba, dar nu atât de dramatic ca la un panou TN, dar se va simți totuși imediat. Ce puțin pentru cei ce sunt obișnuiți cu un IPS, schimbarea este evidentă – dar depinde și de conținutul de pe ecran. e una să faci browsing pe internet, să citești o știre pe un background alb și alta e să editezi o poză, precum cea de mai jos, unde se va observa mai bine schimbarea de nuanțe și contrast.

Mai jos o analiză a degradării culorilor și a contrastului odată ce ne îndepărtăm pe orizontală sau verticală de la poziția ideală – când avem privirea într-un plan perpendicular pe centrul imaginii.

Panoul VA are alte avantaje, doar există atât de multe televizoare cu un astfel de panou: contrastul mult mai mare decât cel oferit de un panou TN sau IPS.

De unde vine acest contrast imens? Din negrul profund, un negru pe care niciun panou IPS nu-l poate reda. SpyderX-ul nostru a măsurat un Black Luminance de doar 0,1cd/m2, o valoare excelentă. Negru de negru, nu ca la IPS.

Timpul de răspuns nu se compară cu cel al unui panou TN, dar se poate compara cu cel al unui IPS, aici totul depinde de generația și tehnologiile din panou. De exemplu, n-am remarcat mai mult blur în jocuri decât pe panoul IPS al monitorului meu de gaming ASUS MG279 de 144Hz, mult mai scump decât acest monitor.

Negru și contrast de invidiat

LG 32UK550 are în specificații un contrast de 3000:1 și noi am reușit să măsurăm o valoare de 2660:1 adică o valoare foarte apropiată de cea specificată de producător. Un IPS de calitate de cele mai multe ori se zbate să ajungă la jumătate din această valoare, majoritatea IPS-urilor nereușind să depășească nici  măcar o rată de 1000:1.

La luminozitatea maximă panourile IPS sunt superioare, de aceea se recomandă pentru sufragerii Home Cinema întunecate un TV cu VA și pentru sufragerii luminoase, pentru vizionare în timpul zilei sau cu lumină ambientală puternică, un TV IPS.

Și al nostru LG32UK550 are o luminozitate medie, după standardele IPS aș putea chiar spune că are o luminozitate maximă modestă: doar 300cd/m2.

Evident, pentru gaming, sau lucru într-o cameră întunecată, este arhisuficientă această valoare, dar într-un birou sau un studio foarte bine iluminat este doar OK – evident, depinde de scenariile de utilizare.

LG 32UK550: ergonomie și dotări

Instalarea monitorului se face foarte ușor, în nici 5 minute din momentul în care l-am scos din cutie deja lucram pe el – dar nu voi insista căci oricum acest proces se face o singură dată – dar totuși mi se pare cel mai facil tip de instalare.

Standul LG ArcLine se fixează de brațul monitorului cu ajutorul unui șurub ce se poate regla cu mâna, nu e nevoie de șurubelnițe și școli profesionale sau facultate de inginerie, cum am mai întâlnit la unele monitoare, de zici că faci Lego avansat :).

Legat de baza ArcLine – este un stand stabil, oferă siguranță monitorului. Deși nu e SF precum unele standuri de zici că sunt decupate din cataloage de arhitectură, dar îmi place cum arată, și nici nu ocupă mult spațiu pe birou. Eu de exemplu am un birou mic – mediu, cu o adâncime relativ mică – 65cm – deci fiecare centimetru contează.

Și încă ceva legat de ergonomie, deși poate părea offtopic, dar este  un element de ergonomie foarte important. Datorită diagonalei sale foarte mari, de 80cm, ideal ar fi fost ca monitorul să stea mai departe de mine, adică de exemplu ar fi o distanță mai corectă între utilizator și monitor pe un birou cu adâncime de 70-75cm.

Pentru mine, utilizator de 4 ani de monitor de 27”, mi s-a părut o experiență aproape năucitoare, pe alocuri chiar obositoare. Creierul are nevoie de re-obișnuire / re-adaptare, exact ca atunci când mi-am luat TV-ul de 40” acum 7 ani și mă uitam destul de aproape 🙂

LG 32UK550: stand simplu, dar eficient. Oferă stabilitate mare și ocupă puțin soațiu pe birou.
LG 32UK550: stand simplu, dar eficient. Oferă stabilitate mare și ocupă puțin soațiu pe birou.

Monitorul se reglează pe înălțime (0 -110 mm), permite înclinare destul de generoasă față/spate (de la -5° la 15°). Nu are pivotare (rotire la 90°) și nici rotire stânga dreapta (se învârte cu tot cu stand).

Pe partea de conectică, aș putea spune că LG 32UK550 face parte din gama având ”conectică obișnuită”, cu cele două porturi HDMI (la cât de mare e monitorul, monitorul e perfect și pe post de TV pentru un Xbox One sau PS4, mai ales din perspectiva HDR – aceste console știu să ruleze conținut HDR10, exact ca și monitorul) și un DisplayPort.

Există și speaker-e stereo, de 5W, dar nimic ieșit din comun. Și avem și ieșire pentru căști.

Mi-a plăcut joy-stick-ul aflat la baza monitorului, este destul de intuitiv, m-am obișnuit cu el în câteva minute. Și credeți-mă, monitorul este foarte bogat în meniuri, era nevoie de un control bun.

Și da, LG 32UK550 are și sistem de montare standard VESA 100 (kit-ul trebuie achiziționat separat), pentru cei care vor să monteze monitorul direct pe perete sau un suport specializat.

LG 32UK550: Meniuri și funcții

15 moduri predefinite diferite de afișare…recunosc, n-am mai văzut așa multe, parcă niciodată.

De la modurile Dark Room 1 și 2, presetările preferate ale mele seara pe întuneric, până la 4 moduri de gaming, două pentru foto-video (nu există spațiul SRGB predefinit, însă există REC709, spațiul sdandard de culoare pentru broadcasting HDTV și care are gamut similar cu SRGB, dar cu gama ușor diferit), și multe altele.

Pentru cei deranjați de culorile prea vii, specifice panourilor ce pot oferi gamut DCI-P3 de 95% precum acest LG, recomand folosirea modului REC709, va fi cel mai aproape de ”realitate”.

Gamerii vor aprecia submeniul Game Adjust, ce unde poate fi ales modul optim pentru overdrive mai agresiv sau mai relaxat (Response Time – Faster, Fast, etc), modul FreSync (Basic sau Extended), sau Black Stabilizer.

Și ceva ce nu am mai văzut în gama asta de preț: setarea culorilor pe șase canale. Da, o funcție specifică monitoarelor profesionale de editare, de obicei.

Performanțe – pentru editare foto-video (teste)

Sunt un mare fan al Refresh Rate-ului Variabil, asta am mai spus-o, chiar de multe ori, un articol amplu pe tema asta, puteți găsi aici:   

Problema cu Adaptive-Sync-ul acestui monitor în particular este că dacă aveți o placă video identică sau mai slabă decât a mea, adică un GeForce GTX 1070Ti, veți avea probleme în jocuri precum Borderlands, sau Metro, dacă vă încăpățânați să rulați jocurile în rezoluția nativă de 3840×2160, cu setările pe high.

De ce? Deoarece plaja extinsă de 40-60Hz nu va fi suficientă pentru a garanta funcționarea perfectă a tehnologiilor precum G-SYNC (da, monitorul este compatibil G-SYNC, însă în plaja normală FreeSync, numită ”Basic” în meniul monitorului, o plajă mai mică, în intervalul 48-60Hz) sau FreeSync, când frame-rate-ul ajunge la un jalnic 25-35 FPS.

Ca să aveți o experiență Adaptive Sync perfectă, e bine să aveți framerate-ul în plaja monitorului, care după cum vedeți, este cam subțirică. Monitorul nu are LFC, după cum am explicat în articolul de mai sus. Și atunci, sub 40Hz adică în cazul unui monitor cu VRR, se traduce astfel: dacă aveți într-o zonă sub 40 PFS-uri, spunenți pa, pa FreeSync / G-SYNC!

LG 32UK550: monitor FreeSync, dar cu plaja de FreeSync destul de îngustă (40 - 60 Hz)
LG 32UK550: monitor FreeSync, dar cu plaja de FreeSync destul de îngustă (40 – 60 Hz)

Dar să revenim un pic la culori, contrast, fidelitatea culorilor: monitorul vine calibrat din fabrică (Delta E < 5 și avem și o fișă ce certifică acest aspect în cutia monitorului) însă după calibrarea noastră monitorul a devenit și mai fidel în reproducerea culorilor.

În imaginile de mai jos puteți vedea valorile foarte bune obținute de monitor: 95% DCI-P3, 99% SRGB, 91% Adobe RGB.

 

Și acuratețea culorilor este la înălțime:

LG 32UK550: măsurătorile scot în evidență un panou cu o acuratețe a culorilor foarte bună.
LG 32UK550: măsurătorile scot în evidență un panou cu o acuratețe a culorilor foarte bună.

Uniformitatea luminozității este capitolul mai slab al monitorului, dar la acest capitol am văzut că suferă chiar și monitoare de 2-3 mai scumpe, așa că aici pot fi mai înțelegător.

Performanțe – jocuri: FreeSync și alte tehnologii specifice

Pe lângă tehnologia FreeSync, și compatibilitatea cu G-Sync, merită să amintim în câteva cuvinte și eforturile inginerilor de a reduce input lag-ul (tehnologia DAS – Dynamic Action Sync). Datorită acestei tehnologii și setărilor de OverDrive (Response Time în meniu), nu am avut parte de un blur supărător în jocuri și nici lag imens care să mă coste viața în shooterele jucate.

Da, în zone mai întunecate se mai poate observa acel blur, un ochi format îl va remarca, dar nu e atât de rău încât să-ți strice experiența de joc. Din contră – am apreciat contrastul mare oferit de monitor, care chiar m-a ajutat în toiul nopții să deslușesc mai bine anumite detalii în zonele puțin iluminate.

LG 32UK550 și FreeSync în jocuri: chiar dacă timpul de răspuns nu e cel mai mic posibil, funcțiile de gaming ajută să aveți o experiență de gaming bună.
LG 32UK550 și FreeSync în jocuri: chiar dacă timpul de răspuns nu e cel mai mic posibil, funcțiile de gaming ajută să aveți o experiență de gaming bună.

Aici intervine și tehnologia Black Stabilizer – o funcție ce practic îmbunătățește vizibilitatea în zonele mai întunecate – în Metro n-am reușit să mă împac cu acesta, însă în alte jocuri a fost o idee mai bine.

Concluzii

LG 32UK550 nu dorește să concureze cu monitoare de 4-5000 Lei la timpi de răspuns, sau luminozitate, sau ungiuri de vizibilitate – însă pentru cei ce-și doresc un monitor pentru lucru în 4K (programele de editare n-au fost niciodată mai fericite pe calculatorul meu 🙂 ), aplicații office, filme și poate ceva jocuri la nivel casual, la prețul acesta de aproximativ 1800 Lei (sau chiar mai mic), vă spun, nu veți găsi ceva similar cu aceste funcții.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button