TECHReviewsRSS PaginaDeMedia

LG 27” UltraFine 5K IPS: 5120 x 2880, IPS, P3 100%. Cel mai bun prieten al utilizatorilor de Mac!

Prima versiune a modelului despre care vorbim astăzi, UltraFine 5K, a fost anunțat împreună cu MacBook Pro 2016, pe 27 octombrie 2016. Da, mai bine de trei ani! În timpul marelui eveniment de lansare, Phil Schiller (vicepreședinte Worldwide Marketing Apple) a descris monitorul ca fiind unul foarte special. Și omul chiar era entuziasmat, mai ales când a prezentat un scenariu cu două astfel de monitoare legate la un MacBook Pro. 

Acum, la 3 ani distanță de acel anunț/lansare pot spune, după ce m-am jucat cu cea mai nouă variantă, că UltraFine 5K a fost un model aproape înaintea vremii sale. Și nu mă refer la specificațiile în sine ale lui (remarcabile totuși pentru vremea respectivă), nici la faptul că UltraFine 5K a fost rodul unui proiect comun Apple – LG.

Nu, mă refer la cum a fost gândit și integrat funcționalitatea monitorului în sistemul de operare macOS. Dar haideți să vedem cum a evoluat acest monitor în ultimii 3 ani.

Integrarea în MacOS

În primul rând, monitorul nu are nici un buton de control. Nimic. Nada. Zero. OK, am mai întâlnit monitoare care se bazau pe o aplicație ce se instala pe sistem, cu ajutorul căreia se controla luminozitatea, contrast, profilele de culoare, etc. Dar aici nu avem nici măcar un soft. Canci. Păi și atunci cum facem?

Integrarea în MacOS înseamnă simplu: ”it just works”. Când monitorul este conectat la un device Apple (MacBook Pro, MacBook Air, iMac, etc), se naște o simbioză. În primul rând, cablul Thunderbolt 3 nu este doar un simplu cablu ce transmite audio, video și date 5K, dar încarcă și device-ul vostru Mac, practic monitorul se comportă ca un încărcător ce poate asigura 94W. Elegant, nu-i așa?

Dar cel mai important, controlul luminozității și al volumului a fost integrat în sistemul de operare, de exemplu, direct din Touch Bar pe MacBook Pro sau de pe tastatură. Versiunea nouă a monitorului UltraFine 5K are senzorul de lumină ambientală îmbunătățit față de primul model, și, foarte important, poate fi controlat direct din Mac. 

Această integrare nu a fost mereu una perfectă în acești 3 ani. Au existat multe glitch-uri în sistemul de operare, mulți utilizatori s-au plâns și Apple a corectat toate bug-urile. Din ce am citit, de la Mojave încoace totul merge uns între monitor și Mac. Asta e…frumusețea și simplitatea vin cu un sacrificiu. 🙂

Profilele de culoare se aleg la fel, din Mac. Fie că îl alegem chiar pe cel al monitorului, cel mai potrivit, calibrat pe spectrul de culoare DCI-P3, fie alegem un alt profil din OS, SRGB, AdobeRGB, etc. 

Toate aceste lucruri nu se pot face în Windows, nu mai vorbesc că degeaba am conectat monitorul la laptop-ul meu cu Windows. Da, bătrânul meu (deja) MSI GS65 are Thunderbolt 3, însă m-am bucurat de acest monitor…fix 3 minute…1. Până am văzut că nu am niciun control asupra monitorului….și 2. Până am văzut cu Thunderbolt 3 pe Windows este limitat în 4K Pfff…. Așa că am lăsat laptop-ul meu deoparte, am împrumutat MacBook Air-ul lui Dan, am instalat software-ul celor de la DataColor pentru noul nostru SpyderX …și să vedem, ce-am aflat. 

Panoul de 5K (5120 x 2880), 27”, IPS

5120 x 2880 (218 ppi)…totul este cristalin pe panoul IPS de 27” a celor de la LG. Cred și eu, e una să ai în față 14,7 milioane de pixeli, și alta să ”numeri” 3,6 milioane, cât are monitorul meu personal de 27” (rezoluție 2K, adică 2560 x 1440).

SRGB 100%, DCI-P3 100%, AdobeRGB 91%

Spațiul de culoare DCI-P3, sau cum s-a împământenit în ultima vreme, P3, este standardul spațiului de culoare în industria filmului. SpyderX-ul nostru ne-a arătat că UltraFine 5K nu are nicio problemă în reproducerea a 100% a acestui spațiu de culoare, doar pe ”triunghiul” AdobeRGB stă mai slab un pic, asta nu înseamnă firește că cei ce lucrează în zona Foto se vor speria văzând ”doar” 91% AdobeRGB. 

Acuratețea culorilor, uniformitatea culorilor și a luminozității

La capitolul Color Uniformity am văzut unul din cele mai reușite panouri, dacă nu cel mai reușit, deviațiile Delta E fiind foarte mici, la o luminozitate de 250cd/m2 toate deviațiile au fost sub 2. Impecabil.

La fel de impecabil a terminat și testul acurateții culorilor, pe cele 24 de culori din eșantion Delta E-ul mediu a fost de doar 1,12. 

Călcâiul de Ahile al monitotului a fost uniformitatea luminozității, unde pur și simplu a fost mediocru.

Contrastul și luminozitatea

Contrastul și luminozitatea panoului au fost la înălțime – producătorul menționează un contrast de 1100:1 și o luminozitate de 500cd/m2, noi am măsurat o luminozitate maximă de 670cd/m2 și contrast de 970:1. Personal, sunt mulțumit, doar că la nivelul acesta de preț aș fi vrut să văd un negru mai profund. Bine, dacă folosim monitorul la 250cd/m2, nivelul de negru este de 0,26 cd/m2, ceea ce este un black level foarte bun, în parametri. 

Conectivitate și audio

Monitorul dispune de încă trei porturi USB Type C 3.0 (5Gbps). M-aș fi așteptat să văd o brumă de cable management, dar am rămas cu ochii în zare. Simplitate, simplitate, dar să știm și noi! 

Pe partea de audio, există două speakere de 5W la baza panoului, care sună chiar foarte bine. Pentru niște speakere de monitor, că bașii sunt mai slabi (firește), și mai e de lucru și la medii și înalte. Dar per total, probabil peste 90% din soluțiile audio din acest segment. 

Stand, ergonomie

Standul și baza sunt elegante, solide, din metal, sistemul permite ajustare pe verticală generoasă.

Bezel-ul display-ului este din plastic, asta nu m-a deranjat neapărat, însă lipsa pivotării da. La acest price tag pivotarea este aproape obligatorie – dar să ne întoarcem la ideea că fiind vorba de un monitor cu 100% P3, adică pentru lumea video, probabil pivotarea nu era în target :).

Concluzie

LG ne-a demonstrat că se poate să ai un monitor înșelător de simplist, minimalist, dar cu funcții și specificații de top. Integrarea în MacOS îl face ideal pentru fanii și iubitorii mărului, și, de această dată, chiar îi înțeleg. Cu siguranță vorbim de un produs premium, probabil rezoluția ieșită din comun, dar și calitatea panoului și integrarea în ecosistemul Apple se regăsesc în prețul destul de piperat pentru un monitor de 27”.  

Recomandat utilizatorilor de Mac

Calitate panou - 9.5
Conectică - 8
Ergonomie (reglare pe verticală, etc) - 8.5
Meniuri (integrare MacOS) - 9.5
Calitate construcție - 9.5

9

Rezoluție 5K (5120 x 2880), IPS, culori superbe, ce acoperă întregul spectru de culoare P3 (100%), integrare completă în MacOS.

User Rating: 4.8 ( 2 votes)

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button