TECH

Levitația magnetică la automobile progresează rapid: o mașină ce utilizează această tehnologie a atins 230 km/h în teste

Wingardium Leviosa!

Levitația magnetică este o tehnologie de care am auzit în mod frecvent la trenuri de înaltă viteză. Forța de frecare virtual inexistentă datorată levitației ajută aceste trenuri să atingă viteze amețitoare, în același timp îmbunătățind siguranța și fiabilitatea trenurilor.

Cercetătorii chinezi, pionieri în domeniul levitației magnetice, vor să ducă acest concept mai departe. Presa chineză raportează ca un automobil cântărind 2.8 tone a levitat cu succes 35 mm deasupra unei secțiuni modificate de autostradă din estul Chinei. Într-un test separat, automobilul a atins 230km/h. Testele s-au desfășurat pe o secțiune de 7.9 km de autostradă în provincia Jiangsu, unde cercetătorii de la Universitatea Jiaotong au instalat o șină cu magneți permanenți în acest scop. În total, ei au testat opt automobile modificate pe acest traseu.

Sigur, acest test nu înseamnă că vom vedea pe străzi automobile cu levitație magnetică în viitorul apropiat. Testele s-au axat pe evaluarea siguranței și a fezabilității unui astfel de sistem în domeniul auto. Ce este clar este că tehnologia maglev are un substanțial avantaj în ceea ce privește eficiența și zgomotul la rulare față de tehnologiile existente.

China se concentrează foarte mult pe acest subiect. Primul tren cu maglev a fost dat în funcțiune în China și funcționează și în prezent: Shanghai Transrapid. Acesta este de altfel și cel mai rapid tren din lume, cu o viteză de croazieră de… 431 km/h!

Anul trecut, China a prezentat un prototip și mai avansat, ce poate atinge 600 km/h. Dacă la momentul actual, linia de maglev face doar legătura între un aeroport și oraș, pe viitor China plănuiește să extindă utilizarea acestui tip de trenuri, fapt ce va micșora drastic timp de călătorie între marile orașe. Prioritizarea acestui domeniu este un pariu care poate să dea rezultate excelente: un studiu realizat de Allied MArket Research estimează că piața maglev ar putea genera 2.7 miliarde de dolari în 2025 și 5,6 miliarde de USD în 2035.

Succesul ultimelor teste reprezintă un pas important pentru tehnologia levitației magnetice și un succes pentru China, dar va mai dura ceva timp până vom ajunge să plutim pe autostrăzi utilizând această tehnologie.

 

Tudor Dan

Când nu scriu articole pentru Zona IT, mă veți găsi (dez)asamblând PC-uri, completându-mi colecția de aeromodele sau jucând jocuri de calculator de care n-a auzit nimeni. Sunt de profesie inginer, am o carte publicată și multă răbdare în a explica pe înțelesul oricui cum să folosească tehnologia. Primul meu PC a fost un Pentium 2 - da, sunt ATÂT de bătrân. La Zona scriu în special articole de opinie și analiză, recenzii, dar și știri care îmi captează atenția.

Articole asemanatoare

Back to top button