ReviewsPCTECH

Lenovo Yoga Slim 7 Aura Edition – AI avansat într-un șasiu mic și portabil (review)

Nu cred că mă va contrazice cineva când zic că au fost prea puțini ani cu o importanță mai mare decât 2024 pentru laptopuri. Fie că vorbim despre cele de office sau de gaming, industria s-a schimbat dramatic pe parcursul a doar câteva luni. În această învălmășeală de portabile noi și revoluționare, Lenovo s-a ținut bine pe poziții și și-a păstrat reputația. De regulă, portabilele lor sunt fiabile și au o calitate bună a construcției. Tocmai despre un laptop de felul acesta am să vă vorbesc, și anume Yoga Slim 7 Aura Edition, cu procesor Intel Core Ultra 258V din noua generație lansată recent.

Pentru cei care nu știu la ce se referă acel „Aura Edition” din nume, treaba este destul de simplă: Lenovo și Intel au decis să colaboreze mai strâns, iar rodul acestei colaborări este această serie, a nu se confunda cu sistemul RGB cu același nume al celor de la Asus. Dar dincolo de aceste detalii, aspectul general al laptopului este drăguț, dar nu ieșit din comun. Culoarea aleasă de Lenovo este un gri metalic, iar finisajul mat reușește să acopere urmele de degete sau de praf în mod eficient. Laptopul este full aluminiu, se simte robust, dar nu este prea greu. Deci, modelul de față cântărește sub 1.5 kg, o greutate corectă pentru un thin&light de genul acesta.

Lenovo Yoga Pro 7

Mulțumită design-ului ales și greutății reduse, mi-a fost ușor să-i ridic clapeta cu un singur deget, fără să fiu nevoit să-l țintuiesc de birou cu cealaltă mână. Tastatura mi-a plăcut, cursa tastelor este ideală, iar backlight-ul își face treaba bine pe întuneric, fără să cauzeze disconfort vizual. La fel de fain este trackpad-ul masiv, care mi-a lăsat o impresie bună, grație dimensiunilor sale impresionante și modului în care răspunde la atingere. Tastatura este flancată de difuzoare, care, deși nu sunt cele mai zgomotoase, își fac treaba bine când vrei să te uiți la un serial sau să asculți muzică în timp ce lucrezi.

Pe partea de display, avem un IPS de 15.3 inch, cu o rezoluție de 2880×1800 pixeli și un refresh rate de 120Hz. Și tocmai pentru că nu este OLED, pot spune că mi-a depășit așteptările. Prima dată când am interacționat cu el, aș fi putut să jur că am de-a face cu un OLED, cam atât de bine se vede. Culorile sunt vibrante și plăcute, și pe deasupra, ecranul mai este și capacitiv, deci poți să folosești acest laptop și ca pe o tabletă.

Camera care se află deasupra display-ului este una standard, la 1080p și dispune de suport pentru recunoaștere facială prin Windows Hello. E decentă pentru conferințe video de muncă sau alte task-uri similare. Apreciez că are și un întrerupător fizic pe șasiul laptopului, care îți permite să-i blochezi obiectivul pentru mai multă siguranță.

Lenovo Yoga Slim 7

Înainte să trecem mai departe la ce se ascunde sub carcasa din aluminiu, vreau să vorbesc și despre conectica laptopului, care, chiar dacă poate fi considerată cam sărăcuță, era inerentă footprint-ului redus al acestui laptop. Pe partea stângă avem un port HDMI 2.1, un Thunderbolt 4 și un jack combo pentru căști și microfon, iar pe partea dreaptă un USB-A 3.2 și un alt port Thunderbolt. Unicul lucru pe care l-aș mai fi vrut în plus, ținând cont și de dimensiunile reduse ale laptopului, ar fi fost un slot de card SD, pe care-l consider indispensabil pentru un laptop de office.

Pe partea de conectică wireless avem o placă de rețea cu Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.4, adică cele mai noi standarde în acest moment. Migrând la interior, așa cum ziceam, noile laptopuri Aura Edition vin exclusiv cu procesoare Intel, așa că aici avem un Core Ultra 7 258V, cu opt nuclee, patru de performanță și patru eficiente, opt fire de execuție, o frecvență maximă de 4.8 GHz, un GPU integrat Arc 140V și un NPU capabil de 47 TOPS, ce se ocupă de task-urile legate de AI.

Lenovo Yoga Slim 7

Pe partea de memorie, Yoga Slim 7 dispune de 32 GB de memorie LPPDDR5X la 8533 MT/s, iar plăcuțele vin lipite de placa de bază, ceea ce înseamnă că nu pot fi înlocuite. În acest context, n-aș zice că mă deranjează, pentru că 32 GB este o cantitate suficientă de memorie. Stocarea este asigurată de un SSD de 1 TB PCIe Gen 4, care, spre deosebire de memoria RAM, poate fi înlocuit dacă ai nevoie de mai mult, deși și în acest caz consider că SSD-ul este suficient pentru majoritatea utilizatorilor.

Și, în final, cireașa de pe tort este bateria de 70 Wh, care, în combinație cu procesorul 285V, mi-a rezistat la peste 20 de ore de uz continuu, ceea ce-l pune pe Yoga Slim 7 pe picior de egalitate cu laptopurile cu procesoare ARM. Poți să lucrezi liniștit chiar și două zile pe acest laptop fără să vada priza, lucru mai rar, chiar și după boom-ul laptopurilor cu procesoare Qualcomm. Adaptorul de 65W asigură o încărcare de la 0 la 100% în puțin peste o oră, ceea ce nu-i rău deloc.

Lenovo Yoga Slim 7

Deci, să zic că este un laptop doar bun ar fi un understatement. Bun, dar care-i spilul cu acest Aura Edition? Păi, Lenovo au implementat câteva moduri noi în care să pui la treabă NPU-ul, în funcție de sarcina pe care vrei s-o îndeplinească.

Primul dintre acestea ar fi Shield Mode, care promite să ofere un nivel sporit de siguranță. Să zicem, de exemplu, că ești în deplasare și lucrezi pe laptop într-un aeroport sau o cafenea. Dacă cineva se uită peste umărul tău la ecran, laptopul te va anunța de asta, va blura display-ul și-ți va activa automat VPN-ul. Tot pentru muncă, mai ai un așa-numit Attention Mode, care va pune notificările pe mute și va restricționa accesul la site-urile care-ți pot distrage atenția.

Lenovo Yoga Slim 7

Mai avem și Collaboration Mode, care îți calibrează automat camera în conferințele video, Power Mode, care te ajută să optimizezi consumul de baterie, și nu în ultimul rând Wellness Mode, care ajustează luminozitatea ecranului pentru a minimiza efectul asupra ochilor. În teorie, sună bine, dar din experiența personală pot spune că nu fac cine știe ce diferență. Pot la fel de bine să-mi opresc singur notificările atunci când vreau să mă concentrez la lucru sau să mă ridic de la birou atunci când mă doare spatele, fără ca un AI să-mi spună să fac toate astea. Desigur, mai avem și Copilot+, Yoga Slim 7 are și un buton dedicat pe tastatură, ca orice AI PC care se respectă.

Și acum că am văzut care-i faza cu toate noutățile legate de AI pe care le aduce acest laptop, haideți să trecem la lucruri serioase, adică la teste, și să vedem cum se descurcă laptopul atunci când este pus sub presiune.

Primul test pe care l-am rulat a fost Cinebench 2024, unde am obținut un scor de 573 de puncte Multi-Core și 114 Single-Core. Chiar dacă scorul Multi-Core este destul de mic, trebuie ținut cont de faptul că procesorul nu este unul axat pe putere brută, ci pe utilizarea inteligentă a resurselor, pentru a oferi o autonomie care să se bată de la egal la egal cu cea a laptopurilor cu procesoare Snapdragon. Chiar dacă cele 573 de puncte nu sunt mare lucru, acest scor tot este mai bun decât cel pe care l-am obținut pe Asus Zenbook S14 cu același procesor. Diferența între cele două scoruri este de aproximativ 31% în Multi-Core, întrucât Zenbook S14 a obținut doar 418 puncte.

Lenovo Yoga Slim 7

Situația este similară și în Geekbench 6, cu un scor final de 11.176 de puncte Multi-Core și 2.700 Single-Core. Am mai rulat și testul UL Procyon AI Computer Vision și putem face o comparație cu rezultatele lui Lenovo Yoga Pro 7, cu procesor Ryzen AI 9 365. Procesorul Core Ultra 7 258V a obținut un scor de 71 de puncte, mai puțin decât cele 104 puncte ale lui Ryzen AI 9 365, dar dacă luăm în calcul celelalte beneficii pe care le aduce procesorul de la Intel, cum ar fi autonomia sporită și tot ce ține de Aura Edition, consider că este o opțiune la fel de bună precum cel de la AMD.

Și ca orice gamer care se respectă, am zis să văd și cum se mișcă în ceva joacă mai „lite”. Am început cu Counter-Strike 2, pe care l-am setat la rezoluție 1080p și am dat grafica la very low, ca să storc fiecare frame din acest laptop. Media cadrelor pe secundă s-a menținut pe la 110, ceea ce nu-i rău deloc pentru un portabil mai subțire decât degetul.

Am mai testat și Fortnite, mai mult de amorul artei decât din vreo pasiune pentru acest joc. Am dat rezoluția ceva mai jos decât cea nativă a ecranului, adică la 1920×1200, și am setat grafica la Low, din același motiv ca în cazul anterior. FPS-ul n-a scăzut sub 80 decât în anumite momente foarte solicitante și, în general, s-a menținut peste 90, deci not bad at all.

Lenovo Yoga Slim 7

Nu mă îndoiesc de faptul că poți rula în condiții decente și alte titluri precum LOL sau Valorant, și să te bucuri de performanțe similare, ceea ce-l face bun inclusiv pentru sesiuni de gaming casual. Cred că, în acest punct, am înțeles cu toții care sunt punctele forte și cele slabe ale lui Yoga Slim 7, ce știe și ce poate. Și îndrăznesc să spun că este, fără dubiu, unul dintre cele mai bune laptopuri de office și entertainment cu care am avut de-a face anul ăsta.

El pornește de la sub 7.000 de lei în varianta cea mai basic și este o alegere bună pentru cei care vor să-l folosească pentru muncă, dar și pentru cei care l-ar lua pentru entertainment, gen filme, browsing, social media, chiar și jocuri mai casual din zona e-sports. Deci da, Yoga Slim 7 Aura Edition pleacă de la mine cu o recomandare și se încadrează perfect în trendul actual al laptopurilor cu performanțe decente și autonomie excelentă, solide și ușoare.

Articole asemanatoare

Back to top button