ReviewsTECH

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 – laptop convertibil cu unul dintre cele mai mișto display-uri de pe piață (review)

Is it a bird? Is it a plane? Este un laptop? E o tabletă? Noul Lenovo ThinkPad X1 2-in-1 urmează trendul ales de majoritatea producătorilor de laptopuri office și este puțin din ambele, așa cum reiese și din numele său. Ce-l face însă diferit și special față de celelalte dispozitive de felul ăsta, mi se pare mai greu de spus.

Chiar dacă Lenovo descrie noul lor laptop ca pe un „Jack of all trades,” un dispozitiv capabil să facă de toate, are totuși o problemă care nici măcar nu ține de el însuși, și anume că piața s-a cam săturat și fiecare brand de laptopuri își încearcă norocul cu lansări mai exotice. Dar astea sunt considerații generale, pe când ce-mi propun eu în această recenzie este să văd dacă ThinkPad X1 2-in-1 se ridică sau nu la nivelul așteptărilor.

Display-ul OLED: Versatilitate și utilitate

Elementul cel mai „vizibil”, la propriu și la figurat, al acestui laptop, este fără îndoială display-ul OLED de 14 inch, cu o rezoluție de 2880×1800 de pixeli, format 16:10 și refresh rate la 120Hz. Avem de-a face cu un display touchscreen tipic modelelor 2-in-1, deci ThinkPad X1 poate îndeplini cu ușurință și funcția de tabletă, adică ecranul se rotește la 360°, caracteristică ce se mai regăsește și pe alte modele din seriile Yoga și Flip. Ca-n povești, laptopul ăsta se dă peste cap și se face tabletă. Și la fel ca majoritatea modelelor 2-in-1, vine și cu un stylus ce se poate atașa magnetic pe lateral.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Revenind la display, culorile afișate sunt vibrante și plăcute, mai ales după activarea HDR-ului, panoul OLED fiind perfect pentru filme, clipuri pe YouTube sau chiar editare foto/video. Dar cum nu mă interesează fișa de specificații, în sensul în care am încredere în toată lumea, dar prefer mereu să tai cărțile, am decis să fac și niște măsurători cu al nostru colorimetru SpyderXElite.

Iar intuiția nu m-a înșelat, și nici Lenovo. Acuratețea culorilor este excelentă, uniformitatea acestora este și ea foarte bună, la fel și uniformitatea luminozității. De fapt, scorul final a fost un respectabil 4,5/5, semn că ecranul ăsta este potrivit inclusiv pentru activități mai pretențioase, și la asta se mai adaugă fără îndoială și caracteristicile specifice OLED-ului, negrul absolut și pe cale de consecință contrastul foarte bun. Panoul nu lasă de dorit nici din punct de vedere al luminozității, până nu demult un punct mai slab al OLED-urilor, ajungând la 389 de niți, nu cu mult sub cei 400 promiși de Lenovo în specificații. Iar această luminozitate este, așa cum spuneam, uniform distribuită pe suprafața display-ului.

 

Mergând mai departe pe partea de „multimedia”, la fel de bun mi s-a părut și sistemul audio din dotare, unul certificat Dolby Atmos, mai răsărit decât multe altele. Se aude corect și mai tare decât te-ai aștepta de la un laptop atât de anorexic. Nu excelează pe partea de bass, dar nici nu te puteai aștepta la cine știe ce joase de la un portabil thin & light de felul ăsta. Dar overall mă declar mulțumit. Fie că este vorba despre muzică, filme, seriale, videoconferințe și chiar jocuri, da, am încercat și așa ceva, sistemul de difuzoare nu dă fail și se ridică la nivelul la care te-ai aștepta de la un laptop scump.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Tot pe partea de multimedia, laptopul are și o cameră de 8MP la rezoluție 1080P, suport pentru recunoașterea facială prin Windows Hello și opțiunea de a o dezactiva fizic, printr-un switch care acoperă obiectivul. Camera nu are nimic ieșit din comun, dar își face treaba și te vei vedea bine în call-uri, dar nu te gândi s-o folosești pentru streaming sau creare de conținut. Iar dacă nu vrei să utilizezi camera pentru deblocare, ThinkPad X1 are și senzor de amprentă.

Design și Aspect General

Și acum haideți să trecem la design și construcție, deși probabil cu asta ar fi trebuit să încep. Modelul acesta are un design minimalist, specific laptopurilor din gama ThinkPad. La doar 1,3 kg, este printre cele mai ușoare laptopuri din această categorie și fără îndoială și printre cele mai subțiri. E genul de laptop pe care poți să-l iei cu tine peste tot, fără teama că faci hernie de disc, și asta în condițiile în care Lenovo au reușit să înghesuie o mulțime de funcții în el și un nivel de performanță apreciabil.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Până acolo însă, mai merită menționată carcasa solidă din aluminiu reciclat. Am remarcat o foarte ușoară flexibilitate a șasiului în centrul tastaturii, dar nimic care să se simtă în timp ce scrii, și am apreciat că ecranul nu flexează deloc grație structurii din metal, nici măcar în momentul în care aplici mai multă presiune.

Specificațiile Sistemului

Și acum haideți să migrăm sub capotă și să vedem cu ce se laudă. Procesorul, chiar dacă nu este vârful de gamă al acestei serii, este satisfăcător: un Intel Core Ultra 7 155U cu 12 nuclee și 14 thread-uri, o frecvență de bază de 1.7 GHz ce urcă până la 4.8 GHz în Turbo, și o grafică integrată superioară glumelor proaste pe care Intel le-a inclus în chip-urile lor ani de-a rândul.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Dar vorbim despre un laptop nou în 2024, deci nu aveam cum să nu ne lovim de buzzword-ul acestor vremuri, AI. Bineînțeles, noul ThinkPad X1 2-in-1 vine cu hardware capabil de așa ceva. Avem un NPU separat de procesorul principal, care are rolul de a completa task-urile ce țin de machine learning și inteligență artificială mai eficient.

 

Pe partea de stocare, laptopul vine cu un SSD de 1TB PCIe Gen4, și există și versiuni cu până la 2 TB, dacă ai nevoie de spațiu mai mult. Dacă nici atât nu îți ajunge, grație porturilor Thunderbolt, capabile de viteze de transfer de până la 40Gbps, ai un grad mare de flexibilitate, și poți folosi SSD-uri externe rapide. Pe lângă Thunderbolt mai găsești și două USB-A tradiționale, dar și un HDMI 2.1 pentru monitoare până la 4K 60Hz, dar și un jack combo pentru căști și microfon.

Pe partea de conectică pe fir stă bine, dar nici cu cea wireless nu mi-e rușine. Laptopul suportă standardul Wi-Fi 7, mai rapid și mai stabil decât iterațiile anterioare, alături de Bluetooth 5.3. Laptopul este echipat cu 32 GB de memorie LPDDR5x la o frecvență de 6400 MHz, cu o configurație maximă de 64 GB pentru versiunile mai scumpe. Singura parte mai puțin plăcută, dar previzibilă de altfel, este că modulele RAM nu pot fi înlocuite, deci memoria cu care laptopul vine din fabrică este pe viață. Chiar și așa, consider că în scenariile office pentru care a fost gândit acest laptop, un upgrade al memoriei RAM nu va fi necesar.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Așa cum deja ne-au obișnuit cei de la Lenovo, tastatura și touchpad-ul sunt mari, fiabile și, după părerea mea, net superioare multor modele pe care le-am testat de-a lungul timpului. Tastatura este silențioasă, tastele au o cursă generoasă și sunt acompaniate de backlight, iar de arătat arată foarte bine.

 

Touchpad-ul poate veni în două configurații: cea clasică, cu trei butoane, sau versiunea testată de noi, dintr-o bucată și cu un aspect minimalist. Personal, consider că ambele versiuni au avantaje și dezavantaje și nu există un răspuns definitiv la întrebarea care-i mai bun. Alegerea touchpad-ului ține strict de preferințele tale. În cazul în care nu îți place să folosești touchpad-ul sau un mouse atașat, este prezent și „the nipple”, adică butonul acela roșu din mijlocul tastaturii numit TrackPoint, specific modelelor ThinkPad încă de pe vremea IBM. Mi-a fost indispensabil? Well, nu chiar. Sunt unii care adoră să-l folosească? Fără discuție, și cunosc oameni care nu și-ar cumpăra un astfel de laptop fără acest element tradițional.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Bateria de 57 Wh nu este capabilă de o autonomie ieșită din comun, rezistând timp de 10 ore și 28 de minute în testul Modern Office din PCMark 10. Nu vorbim despre o autonomie slabă; poți să lucrezi liniștit o zi întreagă fără să-ți faci griji că se va descărca bateria, dar nu atinge valorile acestor new kids on the block cu procesoare ARM, un contra-exemplu bun fiind Vivobook S15-le cu Snapdragon X Elite testat de noi chiar zilele trecute, a cărui baterie a rezistat mai bine de 16 ore de forjă.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Sistemul de răcire își face și el bine treaba, temperaturile nu au crescut excesiv nici în full load. Totuși, ca să fiu cârcotaș, ventilatoarele mi s-au părut cam gălăgioase în momentele în care forțam laptopul mai tare.

Te poți juca pe Lenovo ThinkPad X1 2-in-1?

Cum știți deja, noi avem o plăcere vinovată să rulăm și ceva jocuri chiar și pe sisteme care nu sunt gândite pentru așa ceva. Am ales să încerc un CS 2 vreme de vreo oră, cu setările grafice la minim și rezoluție 1080p, iar performanțele, în mod surprinzător, nu au fost deloc slabe.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Framerate-ul s-a menținut în parametri minim decenți, la 60-80 FPS. Nu am avut parte de frame drops sau visual tearing, deci putem considera asta o bilă albă, deci X1 2-in-1 poate și ceva light gaming fără să-ți pese că nu a fost conceput pentru asta.

 

Nu mă îndoiesc că performanțele sunt similare si în alte jocuri cu cerințe asemănătoare, deci puteți folosi laptopul de la birou și pentru puțină distracție în timpul liber. Adică și jocuri, pe langă filme și seriale pentru care ecranul său OLED este senzațional. Desigur, există și varianta cloud gaming-ului, parcă gândita special pentru genul ăsta de laptop ultra ușor, iar cu o conexiune suficient de rapidă și stabilă te poți bucura de jocuri cu mult mai solicitante.

Benchmarks

În testele sintetice, laptopul a performat foarte bine în categoria sa. În PCMark 10, scorul de puțin peste 6000 de puncte depășește media, dar la polul opus, rezultatele din Cinebench 2024 au fost puțin sub așteptările mele, mai ales raportat la prețul lui X1 2-in-1.Scorul a fost de aproape 500 de puncte în Multi Core și puțin sub 100 în Single Core.

Adică substanțial sub cât scot actualele laptopuri Windows cu chipuri ARM, iar asta trebuie să te pună un pic pe gânduri dacă ai în plan o astfel de achiziție. Și în Geekbench 6 rezultatele au fost un pic dezamăgitoare și clar sub modelele actuale ARM, cu un punctaj de 1.872 în Single-Core, iar punctajul Multi-Core a fost de 8.702 puncte.

 

Overall, laptopul nu a rupt nori în benchmarkuri, dar trebuie să luăm în calcul faptul că n-avem de-a face cu un sistem orientat spre putere brută, ci cu un 2-in-1 care se concentrează mai mult pe partea practică a lucrurilor și pe funcționalitate business și office. Trebuie să fie ușor, portabil și util, atât. Din punctul meu de vedere, caracteristicile generale ale laptopului scuză performanțele în benchmark-uri, și oricum nu lucrezi în Cinebench, iar în lumea reală laptopul se mișcă fără cusur. În plus, faptul că este un convertibil, este deja un compromis.

Merită să-l cumperi pe Lenovo ThinkPad X1 2-in-1?

Are un aspect elegant, vine cu o tonă de funcții utile, e și laptop office și tabletă bună pentru călătorii, este excelent și pentru muncă și pentru distracție. Mai lipsește să-ți facă și cartofi prăjiți și era perfect. Și mai e ceva ce până acum nu am discutat și mi se pare important: ThinkPad nu este doar o serie de laptopuri, este o instituție. Știu oameni care adoră seria asta și a reușit de-a lungul anilor să adune un fanbase de tip cult, cum mai găsești la MacBook și poate la Dell XPS.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

Pentru cei care prețuiesc seria asta, pentru practicalitatea, eleganța, simplitatea ei, un ThinkPad nu are nevoie să reinventeze apa caldă și mersul pe jos, este suficient să fie ceea ce este și să-și păstreze atributele astea de eficiență și simplitate, iar X1 2-in-1 este exact asta.

Dar iată-ne ajunși la finalul acestui material și n-am menționat încă unul dintre aspectele esențiale: prețul. La momentul conceperii acestei recenzii, pe piața de la noi se găsește doar o singură configurație, cea cu 2TB spațiu de stocare, la prețul de 13.900 de lei. Versiunea de 1TB mă aștept să coste o idee mai puțin, dar chiar și așa, e limpede că avem de-a face cu un laptop din categoria premium. Nu este pentru oricine și nu oricine este dispus să aloce o asemenea sumă pentru un laptop fie el și business class. Dar dincolo de aceste considerații pecuniare, este un preț corect și oferta similară a altor branduri pentru aceeași categorie de produs este tot pe acolo.

Lenovo ThinkPad X1 2-in-1

O competiție feroce mi se pare însă că vine din direcția noilor laptopuri ARM, care iată, oferă și performanțe mai mari și autonomie mai bună. Desigur, asta este o categorie complet nouă pe Windows, iar dacă vrei să mergi la sigur, atunci o astfel de alegere, bazată pe bătrâna arhitectură x86 tried and tested, poate fi o alegere mai prudentă.

Povesteam în articolul nostru de zilele trecute despre laptopurile ARM, că majoritatea aplicațiilor uzuale NU rulează încă nativ pe ARM, deci chiar dacă alegi un astfel de dispozitiv, vei rula multe aplicații emulat, prin urmare la un nivel ceva mai slab de performanță. Un alt factor de luat în considerare, și care v-ar putea determina să mai așteptați puțin cu o eventuală achiziție, este apariția pe piață a noilor soluții mobile de la AMD și Intel.

Suntem la o răscruce tehnologică zilele astea. Dar concluzia noastră este că ne-a plăcut mult să testăm modelul ăsta, iar dacă îți place și nu-ți pasă de alte lansări prezente și viitoare, eu îl recomand cu încredere. Iar dacă îl mai vrei și convertibil, adică nevoile sau preferințele tale presupun și o tabletă, well, este fix ceea ce cauți.

Contributors

Pe lângă echipa noastră uzuală de tocilari, colaborăm punctual cu diverși redactori și freelanceri la fel de pasionați ca și noi în ceea ce privește jocurile, gadget-urile și tehnologia, în general. Materialele scrise de aceștia sunt marcate cu denumirea Contributors și sunt evaluate cu atenție, pentru a ne asigura că vă oferim informații corecte și conținut de calitate, la standardele Zonei.

Articole asemanatoare

Back to top button