Trebuie să admit că tabletele nu prea au mai fost în focusul meu de pe vremea când telefoanele aveau doar o singură cameră, iar procesoarele de desktop nu depășeau șase nuclee, adică practic, cam de pe vremea când dinozaurii cutreierau încă pământul.
Desigur, am un iPad Air pe care mai citesc sau mă mai uit la filme, și am urmărit și lansările noi din acest segment de-a lungul timpului. Telefoanele moderne au evoluat, la fel și laptopurile, dar tabletele au devenit pentru mine încet, dar sigur, un second thought. La ce să folosesc tableta când am un telefon potent, TV-ul de acasă pentru filme și seriale și un desktop coios pentru gaming? Dar vă pot spune cu mâna pe inimă că nu m-am așteptat să mă distrez atât de bine cu acest nou Lenovo Tab Plus.
Care-i faza cu Tab Plus
Da, admit că nu avem de-a face cu cele mai avansate componente sau caracteristici, dar ce-și propune Tab Plus să facă, face destul de bine. Și ceea ce își propune e destul de simplu: să fie un sistem de entertainment de zi cu zi dedicat vizionării de filme și seriale, ascultatului de muzică sau rulării câte unui joc video.
Și nu găsesc un alt mod mai potrivit de-a începe decât acela de a vorbi întâi de toate de cele 8 difuzoare JBL, da, 8, ați auzit bine, certificate Dolby Atmos, și care sunt highlight-ul acestei tablete. Ele se comportă fix așa cum te-ai aștepta, se aud extrem de bine și de clar, au un bass suficient de profund, chiar dacă nu ating numărul de decibeli cât să faci o nuntă. Practic, sistemul audio al acestei tablete o transformă într-o veritabilă boxă dintr-asta wireless, la mare modă în zilele astea, și poți să dai un party spontan cu prietenii la tine acasă sau la birou.
Ca urmare a faptului că avem niște multe difuzoare și un kickstand, jumătatea inferioară a tabletei este de două ori mai groasă decât cea superioară, adică avem un salt de grosime de la 7.7 mm la 13.5 mm. Este un sacrificiu pe care sunt dispus să-l accept, chiar dacă afectează și greutatea tabletei. Lenovo Tab Plus cântărește 650 de grame, fiind mai grea decât majoritatea tabletelor de pe piață.
Chiar dacă jumătatea inferioară a tabletei este considerabil mai groasă, greutatea ei este distribuită destul de bine, fiind aproape insesizabilă diferența atunci când o ții în mâini în modul landscape. Mai problematic este atunci când o ții în modul portret, fiind așadar incomodă la o priză verticală.
Dată fiind perioada în care a fost conceput acest video, evident, următorul lucru pe care l-am făcut a fost să urmăresc pe ea cel mai recent episod din „House of the Dragon”, că doar nu poți să testezi un display fără dragoni CGI pe el. Pot să-ți confirm că s-a văzut excelent, chiar dacă display-ul este unul LCD și nu OLED, cum au multe tablete de pe piață, în special cele din gama premium.
Tab Plus stă bine pe partea de culori, și am fost impresionat și de contrastul acestui panou. Kickstand-ul din spate a fost și el de ajutor, am putut să mă uit la serial fără să fiu nevoit să țin tableta în mâini, pur și simplu l-am reglat, am pus tableta în pat și m-am bucurat de vizionare.
Vrând-nevrând, am conștientizat că mi-am petrecut mai tot weekend-ul trecut în pat, pe tabletă. Iar scepticismul meu inițial cu privire la acest dispozitiv s-a diminuat progresiv: cât l-am avut la test n-am mai ascultat muzică pe al meu Sonos Roam, și tot pe Tab Plus am lălăit-o pe YouTube în timp ce-mi serveam prânzul și cina… și nu în fața televizorului.
În cazul lui Tab Plus, rolul său este acela de entertainment system all-in-one miniatural. Nu are dimensiunile generoase ale unui TV de generație nouă și nici nu se aude la fel de bine și de tare precum un sistem audio dedicat, dar tableta asta are acea scânteie care o face deosebită. Dar am vorbit destul despre divertisment și nu am menționat o parte esențială, gaming-ul.
Te poti juca pe Tab Plus?
Primul joc pe care l-am încercat a fost Call of Duty Warzone Mobile cu setările date în blană. Grafica nu s-a văzut excepțional, dar cel mai probabil e vina sistemului de texture streaming pe care îl are jocul, nu a tabletei în sine. Ce pot spune cu certitudine e că Tab Plus se mișcă destul de bine, n-am avut frame drops sau momente de lag, deci consider că experiența a fost una plăcută.
Dacă te mulțumești și cu titluri mai puțin solicitante precum Hearthstone, tableta asta e numai bună pentru gaming și își face treaba foarte bine. Gamerii mai pretențioși însă, cred că ar trebui să se uite înspre alte device-uri care să le satisfacă setea de FPS și grafici în blană, pentru că în cazul lui Tab Plus procesorul poate reprezenta un bottleneck.
Specificații Tehnice
Componentele îndesate în carcasa făcută din aluminiu reciclat și plastic, nu sunt neapărat cele mai potente, și asta pentru că nici Tab Plus nu este cea mai scumpă tabletă de pe piață. Procesorul, un Mediatek Helio G99, dispune de opt nuclee ce funcționează la o frecvență de bază de 2 GHz, respectiv 2,2 GHz, și nu este nici cel mai nou pe piață.
Pe partea de memorie are 8 GB RAM LPDDR4X, iar stocarea este de 128 GB, dar există și opțiunea de 256 pentru cei care-și doresc puțin mai mult spațiu. Și faza e că nu prea ai cum să ceri mai mult unei tablete care costă puțin peste 2000 de lei.
E clar că nu bubuie pe parte de performanță brută, dar Tab Plus nici nu-și propune asta. Un alt aspect deficitar este cel legat de camere, atât cea de pe față cât și cea de pe spate sunt de 8 megapixeli, adică nu vei face poze sau filmări prea grozave. Ele sunt suficiente pentru conferințe, apeluri video, dar cam atât, mai ales că pe video maximul suportat este 1080p 30 FPS.
De partea bună însă, display-ul pe care l-am menționat și mai înainte a fost o surpriză plăcută. Ca specificații, este un LCD de 11.5 inch cu rezoluție de 2000 x 1200 de pixeli și un refresh rate de 90 Hz. Culorile sunt redate excelent, și totul, de la atingere până la luminozitate, este ce trebuie. Unii s-ar putea lamenta că nu este OLED, dar pe mine vă spun sincer că ecranul ăsta nu a reușit să mă deranjeze. Este un IPS care își face treaba bine și eu zic că în banii ăștia este un compromis digerabil.
Display-ul suportă și stylus și este și splash resistant, adică poți să bei liniștit în preajma lui, atunci când folosești tableta ca boxă de party.
De baterie nu pot să mă plâng, capacitatea acumulatorului este de 8600mAh și a rezistat timp de aproape 14 ore de utilizare continuă de la 100% până în clipa în care s-a descărcat. Nu i-am instalat nicio aplicație specială de battery drain, pur și simplu am folosit tableta până la epuizare.
Conectivitatea tabletei este standard, dar de menționat mi se pare slotul MicroSD care permite extinderea stocării cu ajutorul unui card cu o capacitate maximă de 1TB, în rest avem portul USB-C 2.0 de încărcare, care-i destul de lent, cu un maxim de 45W și un jack audio, iar pe parte wireless, avem Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.2, nu chiar cele mai noi standarde, dar cu siguranță funcționale.
Teste Sintetice
Ca să-mi formez o impresie mai clară despre capabilitățile acestui Tab Plus, am rulat și ceva teste sintetice, doar ca să văd cum se mișcă în comparație cu alte sisteme asemănătoare. Am mers pe clasicele Geekbench 6 și 3DMark iar rezultatele nu au fost prea departe de ceea ce mă așteptam să primesc.
Punctajul în 3DMark Wild Life a fost sub medie, nici în Geekbench 6 nu s-a mișcat mai bine, obținând un scor mai degrabă modest de 729 în Single-Core și 1.994 în Multi-Core.
Concluzia, se merită să cumperi Lenovo Tab Plus?
În concluzie, Tab Plus, în caz că nu v-ați prins încă, este o tabletă accesibilă, dedicată celor care vor să vadă un serial sau să asculte muzică împreună cu prietenii și să piardă timpul în jocuri casual de mobile.
Prețul ei, care începe la puțin peste 2.000 de lei, confirmă această poziționare. Dacă vrei o tabletă cinstită și corectă, care mai suplimentează și ca boxă wireless, și care din acest motiv este minunată și pentru filme, nu doar pentru muzică, sau vrei s-o cumperi pentru ăla mic, sau să-ți răsfeți partenerul/partenera cu o nouă jucărie, Tab Plus chiar este o variantă care merită luată în calcul.