Lenovo la IFA 2018: Smart Home, PC-uri 2-in-1 și alte laptopuri
Printre producătorii care și-au anunțat cele mai noi produse la Berlin în cadrul evenimentului IFA 2018 se află și Lenovo. Cel mai mare producător de PC-uri din lume nu s-a lăsat mai prejos în fața concurenței, și ne-a suprins cu câteva soluții și gadget-uri care cu siguranță vor impresiona pasionații de IT.
Printre produsele prezentate se regăsește și Lenovo Smart Home Essentials, care nu este un produs în sine, ci mai degrabă o soluție compusă din mai multe dispozitive, destinată celor care își doresc o casă smart interconectată. Gama Lenovo Smart Essentials include 3 produse. Primul este Lenovo Smart Plug, un dispozitiv care se poate conecta la orice priză și permite controlul altor dispozitive compatibile. Al doilea produs din gama Smart Home este Lenovo Smart Camera, o cameră inteligentă care poate fi utilizată pentru monitorizare atât pe timp de zi cât și pe timp de noapte, dispozitivul folosind detectarea cu lumină infraroșie. Bineînțeles, camera poate înregistra și reda sunete, având încorporate difuzoare și un microfon. Și, în cele din urmă, avem Lenovo Smart Bulb. Acesta este un bec inteligent, a cărui lumină poate fi programată, utilizatorul având posibilitatea de a selecta culoarea, intensitatea luminii și funcția de on/off prin intermediul aplicației Lenovo Link.
În cadrul evenimentului, Lenovo a prezentat și noile produse din seria Yoga, care include un nou dispozitiv 2-in-1, un laptop Windows care rulează pe un procesor Snapdragon și, surprinzător, un laptop care nu este convertibil. Noua serie demonstrează că Lenovo intenționează mai degrabă să facă din Yoga brand-ul său de top, decât un nume pentru dispozitive de tip 2-in-1. Dacă doriți ceva mai ieftin, mergeți pe un IdeaPad. Pentru ceva premium, alegeți Yoga. Chiar dacă nu se îndoaie.
În top este situat Yoga C930, un laptop 2-in-1. Acesta renunță la modelul anterior de balamale în favoarea unui soundbar Dolby Atmos care se rotește împreună cu display-ul. Afișajele touchscreen HDR (în FHD sau UHD) sunt dotate cu Dolby Vision HDR. Stylus-ul se potrivește într-un mic locaș de pe spatele laptopului, riscul de a-l pierde scăzând considerabil. Acest produs utilizează procesoarele Intel Kaby Lake R de ultimă generație, până la 16 GB RAM și un SSD PCIe de până la 2 TB. Prețul acestuia va porni de la 1.499 euro (TVA inclus).
Următorul produs este Yoga S730, probabil cel mai surprinzător dispozitiv din seria Yoga, pentru simplul fapt că nu se îndoaie, așa cum v-ați aștepta din cauza numelui. Acesta este un laptop standard, deci numele induce oarecum în eroare. Procesorul este un Intel Whiskey Lake U de ultimă generație. Printre celelalte specificații se regăsesc cei 16 GB RAM și până la 1 TB de stocare SSD PCIe. Toate acestea alimentează un display IPS FHD de 13,3 inch.
Și nu în ultimul rând, avem și un Lenovo Yoga C630 WOS (Windows On Snapdragon), unul dintre primele laptop-uri bazate pe Qualcomm Snapdragon 850 pe care le-am văzut. Lenovo pretinde că durata sa de viață poate atinge până la 25 de ore într-un un test de redare video. Laptopul va fi dotat cu procesorul amintit mai sus, până la 8 GB RAM și stocare UFC 2.1 de până la 256 GB. Acesta va avea un preț care pleacă de la 999 euro (TVA inclus), dar poate crește funcție de configurație.
Pe lângă gama Yoga, Lenovo a actualizat și seria Yoga Book, vârful de lance fiind Yoga Book C930 (a nu fi confundat cu Yoga C930 descris mai sus). Deși produsele mobile cu 2 ecrane au avut parte de un succes nu tocmai răsunător, Yoga Book este un exemplar cel puțin impresionant. Față de modelul anterior, acesta vine cu un ecran ceva mai mare (10,8 inch față de 10,2), renunță la „Create Pad” și introduce un ecran secundar de tip E Ink în locul tastaturii și oferă specificații îmbunătățite. De asemenea, este inclus un stylus care se atașează magnetic de suprafața exterioară a dispozitivului. O altă caracteristică interesanta este „knock-to-open”, care face dispozitivul mai ușor de deschis, deoarece este foarte subțire si nu are nicio decupare pentru a ridica ușor capacul. Ciocăniți ușor de două ori pe partea superioară și dispozitivul se deschide câțiva centimetri, permițându-vă apoi să reglați cu ușurință ecranul la orice unghi doriți. Prețul de pornire al acestui dispozitiv este de 999 euro (TVA inclus).
V-am păstrat pentru încheiere cireașa de pe tort. Este vorba despre noul dispozitiv din seria ThinkPad X1, și anume Lenovo ThinkPad X1 Extreme. Acesta oferă un ecran de 15 inch cu rezoluție de până la 4K, un procesor care poate fi configurat cu un Core i9 și o placă video Nvidia GTX 1050 Ti. Pe partea de RAM, ThinkPad X1 Extreme poate fi dotat cu până la 64 GB RAM, dacă veți avea vreodată nevoie de atât de mult. Această bestie de laptop vine pe partea de stocare cu două sloturi M.2 NVMe. Le veți putea echipa cu două SSD-uri în RAID de câte 1 TB fiecare, o configurație pe care nu am văzut-o nicăieri în altă parte în afară de laptopurile dedicate gaming-ului. Și de parcă configurația nu ar fi suficient de impresionantă, vă anunțăm că tot acest sistem încape într-un pachet care cântărește sub 2 kg (mai precis 1.7 kg) și are o grosime de 18 mm. Cu siguranță un lider pe segmentul său de piață, iar prețul este pe măsură. Acesta pleacă de la 1.695 euro + TVA.