Tech&IT

Toate noutățile prezentate de Lenovo la cel mai mare târg de tech din lume, CES 2024!

Lenovo a fost unul dintre numele mari care și-au etalat noile lineup-uri de produse la CES 2024, și cum v-am promis că vom face excursii pe la fiecare dintre companiile gigant de la convenție, acum a venit rândul Lenovo. Și avem despre ce vorbi, de la laptop-uri cu două ecrane până la refresh-urile uzuale aduse seriilor populare de produse, ba chiar vom vedea și câteva concepte noi și extrem de interesante, deci să-i dăm bătaie.

ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid

Dispozitivele 2-in-1 nu mai sunt o noutate de ceva vreme, dar mereu am avut impresia că toate vin la pachet cu un sacrificiu major: sistemul de operare. Sau mai bine spus, faptul că experiența pe care ți-o oferă este inconsistentă. Un laptop care rulează Windows se descurcă exemplar în activitățile de desktop, dar modul de tabletă continuă să fie greoi de folosit și neelegant. După părerea mea, cel mai mare păcat pe care îl comite Windows atunci când vine vorba de tablet mode sunt butoanele mult prea mici pentru a fi apăsate ușor cu degetul.

O tabletă cu Android rezolvă complet aspectul ăsta, iar experiența pe care o ai fără tastatură este net superioară unui laptop obișnuit. Reversul medaliei este că interfața optimizată pentru touch de pe Android nu funcționează prea bine atunci când intră în joc o tastatură și un mouse. Astfel, indiferent de calea pe care o alegi te vei lovi de o problemă de genul, contează doar ce fel de utilizator ești și care va fi modul în care îți vei folosi cel mai des dispozitivul. Dar trebuie să fie oare așa?

Well, Lenovo spune că nu, iar modelul ThinkBook Plus Gen 5 Hybrid vrea să demonstreze că se poate să ai the best of both worlds. Modul în care funcționează este cu adevărat interesant, și când am văzut prima dată chestia asta m-am întrebat: “de ce nu a făcut nimeni asta până acum?“ La prima vedere pare ca un laptop normal, dar magia se întâmplă sub capotă.

Vezi tu, partea de jos, cea cu tastatura, are înăuntru tot hardware-ul de care un laptop obișnuit are nevoie, cu un procesor Intel Core Ultra 7, 32GB RAM, un SSD rapid de 1TB și o baterie mare de 75WHr. În același timp, jumătatea superioară, cea care conține și ecranul, are înăuntru un procesor Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 alături de 12GB RAM, 256GB stocare și o baterie de 38WHr. V-ați prins care-i faza?

Cât timp ecranul este conectat la tastatură, dispozitivul e în modul laptop, rulează Windows și grație puterii de procesare poate face față cu brio la mai toate task-urile pe care le-ai avea. Apoi, când vrei să folosești ThinkBook-ul în modul tabletă trebuie să detașezi display-ul de tastatură și… magie! Acum ai în față Android, cu toate beneficiile pe care sistemul de operare al Google le aduce atunci când vine vorba de touch input.

Lenovo CES 2024

Un lucru pe care mi-ar plăcea să-l văd este un mod prin care să faci cele două sisteme de operare să comunice între ele. Produsul arătat la CES funcționa practic ca două dispozitive standalone, ceea ce înseamnă că nu vei putea să lucrezi la un fișier pe Windows și să îți continui treaba pe Android atunci când separi jumătățile, sau cel puțin nu prea ușor.

Vom vedea dacă inginerii vor găsi o metodă să facă asta posibil, dar oricum trebuie să recunosc că ăsta este unul dintre produsele pe care le aștept cu cel mai mare interes atunci când se va lansa, cândva în Q2 anul acesta. Prețul de 2.000 de dolari este măricel, așa cum te-ai aștepta de la ceva de genul, dar dacă implementarea finală este reușită ar putea fi un produs perfect pentru anumiți utilizatori.

Magic Bay revine

Lenovo au prezentat pentru prima dată sistemul lor de accesorii modulare numit “Magic Bay“ la ediția de anul trecut a CES, iar acum producătorul a revenit cu și mai multe idei și concepte care mai de care mai interesante și mai folositoare. Dar dintre toate, unul singur este destinat să vadă lumina zilei în acest an, așa că haideți să începem cu el.

Lenovo CES 2024

Pe numele lui Magic Bay Studio, acest atașament are integrat în carcasă atât un webcam 4K de foarte bună calitate, cât și o pereche de boxe. Interesant este că laptop-ul recunoaște atunci când Magic Bay Studio este conectat și se folosește de toate difuzoarele disponibile, adăugându-le pe cele două din webcam la arsenalul de patru al laptop-ului. Asta ar trebui să îți asigure un sunet mai puternic și mai clar, perfect pentru vizionat filme sau ascultat muzică, ceea ce mi se pare super util. Așa cum spuneam, ne putem aștepta să vedem webcam-ul ăsta la raft anul acesta, în Q2, pentru un preț de 200 de dolari.

Lenovo CES 2024

Trecem mai departe în universul Magic Bay cu conceptele și prototipurile pe care compania le-a adus la CES 2024. Și primul care mi-a captat atenția a fost display-ul secundar. Da, ați auzit bine! Inginerii de la Lenovo au făcut un întreg display de 10 inch, deci mare cât o tabletă, care se poate atașa de laptop cu un click și trei mișcări pentru un set-up dual screen perfect pentru productivitate.

Rămânem în tărâmul productivității cu SSD-ul extern Magic Bay, ideal dacă vrei să îți crești stocarea laptop-ului ușor și rapid. Ba mai mult, dacă colegii tăi de muncă au și ei laptop-uri cu suport pentru accesoriile Magic Bay puteți transfera și accesa date pasând SSD-ul de la unul la altul.

Lenovo CES 2024

Am văzut prezentate și tot felul de accesorii care nu sunt neapărat un adaos pentru laptop, ci mai degrabă lucruri care să ajute utilizatorul direct, cum ar fi o oglindă cu ring light sau un ventilator mic, special pentru zilele toride de vară. Cât va prinde din asta vom vedea spre finalul lui 2024 sau chiar la anul, dar dacă Lenovo reușesc să optimizeze bine întreg ecosistemul, consider că producătorul are o rețetă câștigătoare în față.

Lenovo CES 2024

Tot aici o să menționez și modelele de laptop-uri pe care funcția asta va fi disponibilă, și sunt două: Lenovo ThinkBook 16p Gen 5, echipat cu până la un procesor Intel i9 din a 14-a generație și Nvidia GeForce RTX 4060 este așteptat în Q2 2024 la prețul de 1.600 de dolari. Celălalt laptop cu Magic Bay din 2024 este ThinkBook 13x Gen 4 care va veni o idee mai devreme, în primul trimestru al acestui an la prețul de 1.400 de dolari. Iar ăsta este chiar și mai interesant.

Lenovo CES 2024

Așa cum îi spune și numele, vorbim despre un laptop de 13 inch extrem de mic și de practic. La asta adaugă și greutatea, care nu depășește un kilogram, vine echipat cu procesoare Intel Meteor Lake și are o baterie enormă raportat la șasiul său, de 74WHr care promite o autonomie extraordinară. Vom discuta mai multe despre el atunci când vom avea ocazia să îl testăm.

Lenovo Mechanical Energy Harvesting Solution

Următoarele produse de pe listă sunt… ciudate dar după părerea mea surprinzător de intrigante. Lenovo au prezentat un mouse și o tastatură mecanică wireless neconvenționale, pentru că spre deosebire de toate celelalte modele de pe piață care fie se încarcă cu un cablu, fie necesită baterii normale, pe astea două le încarci manual!

Lenovo CES 2024

Pe tastatură ai să regăsești o rotiță de metal destul de grea, și la prima vedere ai putea spune că e pentru volum. Oh, cât de greșit ai fi. În realitate, când învârți piesa aia, o cantitate mică de energie este generată și stocată în acumulatorul tastaturii. Lenovo spun că 5 minute de rotit ar echivala cu 30 de minute de autonomie, ceea inițial ar putea părea puțin… pentru că este. Spre exemplu, un meci de League of Legends ține între 26 și 31 de minute, deci e cam la limită.

Lenovo CES 2024

Din fericire însă, acesta nu este singurul mod de a încărca tastatura. În stânga rotiței se află și un panou solar, care mai poate adăuga niște juice atunci când tastatura e sub o lumină puternică. And if all else fails, pe spate există un port USB-C care poate fi folosit atât pentru charging cât și ca o conexiune wired direct la PC. În rest nu există alte lucruri notabile, e o tastatură mecanică 68-key tenkeyless obișnuită care se simte și funcționează normal, cu mențiunea că mi-a plăcut mult finish-ul argintiu de pe modelul expus la convenție.

Acum trecem la mouse. Are o formă pentru dreptaci și la fel ca în cazul tastaturii, la prima vedere arată obișnuit. Aici, magia se întâmplă pe fundul mouse-ului, acolo unde găsești un soi de inel care poate fi scos din carcasă și de care trebuie să învârți. Este o soluție mai puțin elegantă decât ce am văzut la tastatură, și era cumva de așteptat din cauza spațiului de manevră semnificativ mai mic, dar parcă mi-aș fi dorit să fie integrată rotița de scroll în tot sistemul ăsta. Poate în versiuni viitoare.

Lenovo CES 2024

Raportul de timp petrecut învârtind la autonomie este mai bun aici, un minut de încărcare echivalând cu 30 de minute de folosire. La bază, mouse-ul este unul normal, orientat mai degrabă către productivitate decât către gaming. Cu un senzor de 12.800 dpi și mai multe butoane programabile nu este nimic nemaivăzut dar este construit bine și destul de comod.

Lenovo CES 2024

Dacă toate astea sună bine și îți surâde ideea unor periferice care se încarcă din ADHD-ul tău, am o veste proastă. Lenovo spun că produsele prezentate sunt doar prototipuri momentan, ceea ce înseamnă că nu avem o dată de lansare sau un preț… sau o certitudine că vor apărea măcar. Totuși, sper ca producătorul să meargă înainte cu ideea asta și să avem și noi ocazia să le testăm în viitor.

Laptop-uri cu două ecrane

Așa cum am stabilit deja, Lenovo este genul de companie care nu se sfiește din a risca din când în când cu cine știe ce categorie nouă de produs sau idee interesantă, și fix despre așa ceva vom vorbi acum. Un laptop cu două ecrane este visul oricărui multitasker în mișcare, și compania crede că a găsit o soluție robustă și practică pentru a face din acest vis o realitate.

Lenovo CES 2024

Lenovo Yoga 9i se numește laptop-ul și deși va veni într-o variantă normală, cu un singur ecran, nu asta este cea care ne interesează. În schimb, la fel ca anul trecut, Yoga 9i va veni și într-un format cu două display-uri full-size de 13 inch, unul peste altul. Nu vom intra în mai multe detalii aici, pentru asta va trebui să așteptați recenzia noastră completă care vine acuși-acuși, dar voi menționa faptul că un astfel de sistem ar putea fi game changing pentru profesioniștii on the go.

Lenovo CES 2024

Dar asta nu e tot, deoarece compania a mai arătat în premieră la CES o nouă idee: un ecran e-ink pe capacul din spate al laptop-ului. Produsul pe care l-au arătat nu folosește chiar un ecran e-ink tradițional, ci unul pe care compania îl numește “e-ink Prism“ care funcționează ușor diferit. Mai exact, ecranul poate afișa opt culori, deci nu doar alb și negru, și arată foarte bine.

Lenovo CES 2024

Elementele afișate sunt sharp și plăcute, iar schimbarea de cadru se face rapid și elegant, o chestie la care display-urile e-ink obișnuite nu strălucesc. Și mai mult, se spune că tehnologia consumă foarte puțină energie, Lenovo susținând că nu va afecta durata de viață a bateriei, chiar dacă laptopul este oprit. Compania spune că laptopul, cu bateria sa de 74 de WHr, va oferi până la 21 de ore de redare video și 11.4 ore de navigare pe web.

Lenovo CES 2024

Tehnologia este încă în faza de „concept demonstrativ”, dar, în acest exemplu, este integrată pe ThinkBook 13x Gen 4. Acesta este un laptop extrem de subțire și ușor, cu o diagonală de 13,5 inch și am vorbit mai multe despre el atunci când ne-am uitat la Magic Bay, sistemul de accesorii care se lipesc de marginea ecranului. Dar coperta E-ink Prism este cu siguranță vedeta spectacolului pe ThinkBook 13x Gen 4. Lenovo nu a anunțat dacă sau când va fi lansată această versiune, but one can hope.

Seria Yoga

Un alt update de la Lenovo care mi-a atras atenția este noul model de vârf Yoga 2-in-1. Yoga Pro 9i Gen 9 de 16 inch dispune de un ecran mini-LED de 3.200 x 2.000 pixeli, alimentat de un procesor Intel Core Ultra 9 185H și o placă grafică RTX 4070. Creatorii de conținut vor aprecia cu siguranță ecranul spațios mini-LED de foarte bună calitate (tehnologia folosită la display fiind și o premieră pentru serie), dar și combinația de procesor cu placă video extrem de potente.

Dacă preferi mai mult să vizionezi conținut media, te vei bucura de luminozitatea mare a ecranului (până la 1,200 nits) și de sistemul cu șase difuzoare. Se așteaptă ca Yoga Pro 9i Gen 9 să fie disponibil pentru livrare în aprilie, începând de la 1.700 de dolari.

Lenovo CES 2024

În alte părți ale seriei Yoga, modelul Yoga 9i de 14 inch va fi de asemenea actualizat în aprilie cu procesoare Core Ultra. Spre deosebire de modelul de 16 inch, acesta se bazează pe grafică integrată, fără opțiunea unei plăci video RTX, dar există o creștere semnificativă a performanței în grafica Intel Arc integrată cu procesoarele Core Ultra în comparație cu grafica Iris Xe cu chipurile de generația a 13-a. Opțiunile în materie de display rămân aceleași pentru Yoga 9i, dar sunt opțiuni bune: un panou OLED de 2.8K sau 4K. Modelul actualizat Yoga 9i 2-in-1 va avea un preț de pornire de 1.450 de dolari când va fi lansat în această primăvară.

Lenovo CES 2024

Un pas sub modelele din seria Yoga 9 sunt câteva modele noi în seria Yoga 7. Yoga Pro 7 este convertibilul bazat pe AMD al Lenovo și va oferi până la un procesor AMD Ryzen 8845HS și grafică RTX 3050 de generație anterioară. Nu oferă opțiuni OLED și se bazează pe un panou IPS de 14.5 inch, la rezoluție 2.5K, cu o rată de refresh de 90Hz.

Va avea un preț de pornire de 1.350 de dolari iar livrările vor începe în 3 luni. Lenovo va actualiza de asemenea modelul mainstream Yoga 7i (non-Pro) 2-in-1 în aprilie cu procesoare Core Ultra. Modelul de 14 inch va avea un preț de pornire de 850 de dolari, iar modelul de 16 inch va începe de la 900 de dolari.

Lenovo Legion și LOQ

Pentru că vorbim despre Lenovo, nu avem cum să ignorăm refresh-urile aduse laptop-urilor de gaming. Și vom începe cu flagship-ul seriei, adică modelul Legion 9i. Ăsta va primi un procesor Intel Core i9-14900HX și grafică RTX 4090, vârfurile de gamă ale respectivilor producători. Chipul AI LA3-P de la Lenovo este prezent pentru a gestiona căldura și performanța sistemului. Legion 9i dispune de un ecran mare, de 16 inch, mini-LED cu rezoluție 3.2K, rată de refresh de 165Hz și până la 64GB de RAM DDR5 de 5600MHz. Fiecare laptop are un capac superior unic din carbon forjat. Lenovo Legion 9i va fi disponibil foarte curând, cu un preț de pornire de 4,399 dolari în SUA.

Lenovo CES 2024

Procesoarele Core i9 14900HX sunt disponibile și în modelele Legion 7i și Legion 5i, la prețuri mai accesibile, cu plăci video de până la RTX 4070. Între timp, noul Legion Slim 5 dispune de un procesor AMD Ryzen 8040 și grafică RTX 4070.

Și acest trio are sub capotă chipul AI LA3-P de la Lenovo pentru a optimiza ratele de cadre și performanța. Legion 7i de 16 inch îți oferă opțiunea unui panou IPS de 3.2K, 165Hz sau 2.5K, 240Hz, în timp ce atât Legion 5i, cât și Legion Slim 5 oferă doar ultima opțiune, cea de 2.5K la 240Hz. Lenovo Legion 7i va fi livrat în martie, începând de la 2,099 dolari, iar Legion 5i va fi livrat în aprilie, începând de la 1,399 dolari. Legion Slim 5 bazat pe AMD va fi disponibil în aprilie, începând de la 1,499 dolari.

Lenovo CES 2024

Pronunțat „lock”, linia LOQ de laptopuri de gaming prietenoase cu buzunarul de la Lenovo a debutat anul trecut și va vedea actualizări în aprilie. Cel mai interesant este noul Lenovo LOQ 15IRX9 care va dispune de un procesor Core i7-14700HX și grafică RTX 4060, alimentând un ecran IPS de 15.6 inch cu un aspect ratio tradițional 16:9, fie cu o rezoluție de 1440p la 165Hz, fie o rezoluție de 1080p la 144Hz. Lenovo LOQ 15IRX9 va fi disponibil în aprilie, începând de la 799 dolari.

Lenovo CES 2024

De menționat aici este și abordarea companiei atunci când vine vorba de inteligență artificială pe laptop. Motorul Lenovo AI Engine+, alimentat de chipul AI Lenovo LA, utilizează un algoritm de machine learning pentru a regla optim performanța sistemului. Chipul monitorizează constant FPS-urile în timpul jocurilor și știe să își ajusteze parametrii și setările dinamic pentru a stoarce și ultimul gram de performanță din componente.

Oferind până la 15% TDP mai mare, această combinație de chip și software de machine learning permite laptopurilor din seria Legion Pro să livreze o performanță mai ridicată în comparație cu generațiile anterioare. În plus, mai multe modele din seriile Yoga și Legion includ acum și o tastă dedicată pentru Windows Copilot, asistentul virtual integrat în sistemul de operare al Microsoft.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button