MORE

Legendarul fizician Stephen Hawking moare la 76 de ani

Stephen Hawking, fizicianul britanic și autorul cărții A Brief History of Time, a murit la vârsta de 76 de ani. A murit 55 de ani mai târziu după ce i s-a spus că mai are doar 2 ani de trăit.

Familia sa a făcut o declarație publică miercuri dimineață:

Era un mare om de știință și un om extraordinar a cărui muncă și moștenire vor dăinui mulți ani. Curajul și perseverența cu strălucirea și umorul său au inspirat oameni din întreaga lume. El a spus odată: „Nu ar fi cine știe ce univers dacă nu ar găzdui oamenii pe care îi iubești”. Ne va fi dor de el pentru totdeauna.

Familia Hawking a menționat, de asemenea, că Stephen a murit liniștit la casa sa din Cambridge, Anglia.

Născut la 8 ianuarie 1942 (exact la 300 de ani de la moartea lui Galileo Galilei), Hawking a fost diagnosticat la vârsta de 21 de ani cu scleroză amiotrofică laterală sau boala lui Lou Gehrig, care a dus la faptul că a fost țintuit aproape întreaga sa viață de un scaun cu rotile. De asemenea, el este renumit pentru faptul că vorbea printr-un computer și un sintetizator vocal.

În 1974, a teoretizat ceea ce este acum cunoscut sub numele de radiația Hawking, noțiunea radicală că materia poate scăpa din aderența unei găuri negre. De fapt, lucrarea lui Hawking sugerează că o gaură neagră izolată se va evapora încet și va înceta să mai existe. Până în 2002, Hawking a spus că ar dori să aibă ecuația radiației Hawking gravată pe piatra de mormânt.

Teoreticianul a fost profesor de matematică lucasian la Universitatea din Cambridge între 1979 și 2009, o poziție deținută cândva de Sir Isaac Newton.

În plus față de distincțiile sale științifice, Hawking a primit medalia prezidențială de libertate de către Barack Obama în 2009.

Din scaunul său cu rotile ne-a condus într-o călătorie spre cele mai îndepărtate și mai ciudate zone ale cosmosului. Făcând astfel, ne-a stârnit imaginația și ne-a arătat puterea spiritului uman aici pe Pământ.

Doi ani mai târziu, în 2011, Hawking a declarat pentru The Guardian că nu se teme de moarte.

Am trăit cu perspectiva unei morți timpurii în ultimii 49 de ani. Nu mi-e teamă de moarte, dar nu mă grăbesc să mor. Am atâtea lucruri pe care vreau să le fac mai întâi. Consider creierul ca un calculator care nu va mai funcționa când componentele sale eșuează. Nu există rai sau viață de apoi pentru calculatoarele defecte; aceasta este o poveste de basm pentru oamenii care se tem de întuneric.

Sursa

Măriuca Mihăilescu

Nu mă consider un „geek” în materie de tehnologie, dar știu că ceea ce contează la un produs este experiența de utilizare. Plec de la presupunerea ca nu știu nimic despre acel produs și văd cum mă împac cu el. Experiența mea îndelungată ca jurnalist și diversitatea de subiecte și domenii abordate au fost tot atâtea atuu-uri într-un segment publicistic dominat de bărbați. M-am familiarizat suficient de repede cu tehnologia așa încât să prezint Zona IT, emisiunea de pe TVR1 și să pornesc și un proiect personal, dedicat segmentului de home appliances.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button