Legătura dintre jocurile video și agresivitate, infirmată de un nou studiu

Un studiu recent privind posibila legătură dintre jocurile video violente și comportamentul agresiv a ajuns la concluzia că nu există o corelație directă între cele două fenomene. Desfășurat pe 1.000 de participanți cu vârste de 14-15 ani, jumătate de sex masculin, jumătate de sex feminin, studiul a căutat să investigheze dacă jocurile video cauzează în mod direct un comportament agresiv.
Adolescenții au petrecut în medie două ore pe zi jucând mai multe titluri care implicau violență moderată, iar la final atât ei cât și cei care îi aveau sub observație au completat formulare menite să analizeze funcționarea psihosocială a copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 17 ani. Precum arată cercetătorii care au desfășurat studiul, acesta „nu a susținut premisa că există legături semnificative statistic legate între jocurile violente și comportamentul agresiv al adolescenților”.
Un alt model de test a utilizat rating-ul PEGI, unde mai multe jocuri video primeau puncte în funcție de gradul de violență și vârsta recomandată, evaluările fiind mai apoi combinate cu timpul de joc. Din nou, nu au fost descoperite legături directe, același lucru fiind valabil și pentru sistemul de rating ESRB.
De asemenea, a fost efectuat și un test de comportament social pozitiv unde supervizorii erau întrebați dacă adolescenții își doreau mai puțin să îi ajute pe cei din jur ca urmare a timpului pertecut in jocurile violente. Nici aici nu a fost găsită vreo legătură directă. „În ciuda constatărilor identificate în studiul de față, istoria ne dă motive să credem că mulți părinți și experți vor considera încă nesoluționată problema legăturii dintre jocurile video și comportamentul agresiv”, concluzionează studiul.