PCȘtiri ITTECH

Lazy FPU, o nouă vulnerabilitate pentru procesoarele Intel

Înainte să ies temporar la pensie, Spectre și Meltdown erau două probleme de securitate care băgaseră producătorii de procesoare și de sisteme de operare în sperieți. Păreau a fi două vulnerabilități fără precedent de a căror anvergură nu vom mai vedea pre curând. Dar în ultimele luni pare că răsare una nouă pe lună.

Cea mai recentă este Lazy FPU și afectează doar procesoarele Intel care folosesc arhitectura Sandy Bridge sau oricare alta mai recentă. Așa că dacă aveți un Q6600 sunteți în siguranță. Din fericire, nu este o problemă chiar atât de mare. Tot reprezintă un risc ce permite obținerea de informații despre procesele executate pe un sistem, până și cele criptografice, folosind același stil de abuz al funcțiilor speculative ca vulnerabilitățile din ianuarie. Diferența principală este că este țintită unitatea de procesare a numerelor cu virgulă, și se bazează pe obiceiul unor sisteme de operare și emulatoare de-a adresa într-un mod anume ce permite exploatarea.

Tocmai din acest motiv nu este o problemă atât de gravă. Linux este imun la acest tip de atac din 2016, așa că dacă aveți varianta 4.9 sau mai nouă nu aveți probleme. Platforma de virtualizare a Microsoft este și ea imună, iar un remediu pentru Windows este și el pe drum.

[Overclock3D]

Iulian Mocanu

Redactor Știri

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button