Tech&ITTECH

Primele laptopuri cu grafică Intel Arc sunt ridicol de scumpe pentru performanța oferită

Intel a reușit să crească hype-ul în rândul celor care abia așteptau lansarea oficială a noului GPU Alchemist/Arc. Din păcate, pentru ceva atât de mult așteptat, debutul Intel Arc a fost destul de slăbuț și pe alocuri dezamăgirotr. Primele laptopuri care beneficiază de soluția grafică a producătorului au fost deja puse la vânzare în Statele Unite, dar mulți le consideră mult prea scumpe pentru ceea ce oferă de fapt seria Arc.

Primele două modele echipate cu Arc A370M puse la vânzare sunt Asus Zenbook Flip și un HO Spectre. Ambele sunt modele 2-in-1 cu ecrane de 15 inchi, la prețurile de 1400, respectiv 2000 de dolari. Ambele integrează un procesor Core i7 de generația a 12-a, 16GB de RAM și SSD de 1TB, precum și dotări de 2022 precum Wi-Fi 6 și TB 4.

În mod normal, nu prea ai avea ce să comentezi. Sunt jucării bune și moderne, care profită din plin de design-ul 2-in-1, dar nu te aștepta să fie cele mai potente unelte pentru gaming, și fix ăsta este motivul pentru care prețurile sunt nejustificat de mari. În momentul în care Intel și-a dezvăluit noul GPU luna trecută, a specificat că Inel Arc/Alchemist A370M ar urma să fie regăsit în laptopuri ce pornesc de la 900 de dolari. Păi, eu nu văd astea 900 de dolari le respectivele modele. Eu văd doar prețuri de peste o mie de dolari, hmm.

Intel Arc mai are de învățat

Este greu să joci pe avocatul diavolului și să înțelegi oarecum pricing-ul ăsta, în special pentru că nu prea s-au efectuat teste de performanță. Intel nu a trimis oficial nicio mostră pentru review niciunei publicații (fapt care poate îi subliniază această frică de eșec), dar AMD a postat câteva benchmark-uri în care au fost comparate rezultatele celor două laptopuri Intel Alchemist cu scorurile obținute de propriul 6500M pentru notebook-uri. Aici se observă diferențe de performanță de până la 50%, un semn clar că debutul lui Intel pe piața plăcilor video este destul de slăbuț, pentru că, până la urmă, producătorul face primii pași în această lume dominată de o competiție feroce.

Totuși, Arc oferă destul de multe avantaje pentru creatori și editori, precum encoding AV1 și funcția Deep Link, o adiție interesantă care face ca grafica integrată și dedicată de pe un laptop să conlucreze. Deci, o presupusă bilă albă pentru noul GPU al echipei albastre. Dar asta nu înseamnă că se poate pune problema unei performanțe în gaming demne de 1400-2000 de dolari. Evident, la astfel de sume, îți poți achiziționa un laptop cu RTX 3070 sau RX 6800 care sunt efectiv niște mașini de tocat cadre.

În cele din urmă, Intel nu are un început prea în forță pe partea asta a graficii dedicate, atât ca performanță, cât și ca prețuri. Desigur, Alchemist a fost creat pentru a submina autoritatea propriei soluții grafice integrate a producătorului, adică Intel Xe, dar, la primele impresii de pe net, performanțele sale nu justifică aceste prețuri exagerate. Astfel, există două soluții provizorii: variante de buget cu Intel Arc, sau regândirea prețurilor curente.

Carol Zafiriadi

"Am crescut inconjurat de pop culture, muzica si jocuri video..." Da, cunoastem explicatia pe care o poate oferi cineva care scrie despre gaming si tehnologie. Evident, nici eu nu sunt o exceptie. Cunoscutii ar putea spune ca in scrierile mele se pot regasi convingerile si esteticile care il fac pe Carol sa fie...Uhh...Carol. Scriu cu drag, alaturi de colegii mei, si disec filosofic si estetic jocurile video si smecheriile aduse de tehnologie.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Te-ar mai putea interesa si
Close
Back to top button