Laptop de gaming: un procesor mai bun sau o placa video mai buna?!
Piata componentelor de PC este una extrem de capricioasa, fiind cam greu sa iesi fara dureri de cap dupa ce nenea de la magazin iti impuie capul cu numere si litere, fara sa iti explice si care sunt semnificiatiile acestora. Asta daca esti incepator. In cazul in care ai o idee ce inseamna un i5, un i7, un i9, care e treaba cu GTX-urile si cu numere de la capat, atunci alegerile sunt… si mai complexe :)))
Sa alegi un laptop de gaming in momentul de fata, in functie de specificatii, este o durere de cap. Una care tinde sa divizeze utilizatorii, mai ales cand vine vorba despre dilema procesor vs placa grafica, fiecare grup avand o idee „fixa” despre ce inseamna un laptop „de gaming”.
Chestia asta cu laptopul de munca, dar si de gaming, este ceva mai veche. Pe vremuri se numea laptop multimedia. Astazi se numeste laptop de gaming, pentru cei care au observat ca pot sa traga pe portabilul din dotare un CS, un DOTA, un LOL, sau orice alt joculet mai putin stresant pentru CPU si GPU.
Problema intervine in secunda in care te uiti in oferte si vezi cele mai variate combinatii hardware. Asa ajungi sa te intebi ce alegi intre un laptop cu GTX 1060 si un i5 sau un laptop dotat cu un i7, dar cu o placa video mai slabuta, spre exemplu un GTX 1050.
Exista grupuri care sustin ca un procesor puternic si o placa video acceptabila, este trade-off-ul perfect pentru un portabil, pentru ca: „nu ai nevoie pentru LOL si CS de atata putere de procesare”. Pe de alta parte, cei care vor putere bruta, accepta acel spor de 60% de peformanta pe GPU si nu sunt atat de interesati de cate core-uri sau ce viteza are CPU-ul.
Doua abordari diferite, dar ambele legitime, in functie de task-ul pe care laptopul tau urmeaza sa il indeplineasca. Daca este un laptop pentru productivitate in prima instanta, atunci acel i7 s-ar putea sa fie imperativ, daca il vrei pentru task-uri precum filme, seriale, jocuri mai taxante pe GPU, atunci acel i5 cu o placa video mai tapanoasa este o alegere mai buna.
Totusi, cand vine vorba despre puterea de procesare, in gaming, automat o placa video mai puternica si un procesor acceptabil, sunt alegerea unui gamer cu experienta. Chiar daca incerci sa faci un OC pe ici pe colo si sa mai castigi niste FPS-uri, piata de GPU mobile nu difera atat de mult de cea de desktop, iar jocurile, nu au nevoie de atat de multa putere de procesare din partea CPU-ului, bazandu-se de cele mai multe ori pe placa video pentru a reda un numar acceptabil de cadre pe ecran.
Noi ne-am intrebuintat si am incercat si niste benchmark-uri, pentru o viziune mai ampla, iar rezultatul este acelasi: indiferent cat de fita este procesorul tau, chit ca l-ai overclockat la maxim, tot placa video este cea care decide cate cadre ai in jocuri, indiferent cat ai vrea tu sa afirmi contrariul. Intr-un face-off intre laptopuri de gaming, cel cu placa video mai puternica va conta cel mai mult. Nu de alta, dar pana la urma, un joc, in ziua de astazi, nu iti taxeaza atat de mult CPU-ul, avand nevoie mai putina de putere de procesare din partea acestuia.
Am folosit drept platforma de test doua laptopuri Lenovo Legion, in configuratii aproape identice; procesoare Intel Core i7, SSD, 16GB RAM, diferentiatorul fiind placa grafica: 1060 vs 1050. Evident, placa grafica mai puternica a facut intotdeauna diferenta!
Diferenta intre un i5 si un i7 mobile e cam 20-25% iar un 7700hq e la egalitate cu un i5 6600k, deci i5-ul e undeva la un 6400 desktop, placile video sunt o alegere foarte importanta pentru ca nu le poti schimba dar aici depinde de fiecare cat e dispus sa investeasca. Eu detin la ora asta un rog gl703vm cu gtx1060 si ecran de 17.3 120hz 5ms. Nu e la nivelul gtx-ului 1060 din desktop dar e pe acolo, diferenta principala fiind limitarile de putere impuse din bios de catre producator ceea ce inseamna un throttling in orice situatie de creste a frecventelor sau a voltajelor. Dar pentru portabilitate si gaming la detalii high a fost o alegere ok