MORE

Laboratorul din chip! O revolutie in medicina.

Pana acum cativa ani, doctorii erau nevoiti sa astepte cateva zile rezultatelele unei analize de sange. Astazi, exista o tehnologie avansata dezvoltata de omul de stiinta Andreas Manz, care aduna toate echipamentele unui laborator bine pus la punct intr-un device cat un card foto ce permite diagnosticarea imediata. Laboratorul din chip este si motivul pentru care Andreas Manz este considerat unul dintre cei mai importanti inventatori europeni contemporani.

manz

Device-urile minuscule, cunoscute ca Micro Total Analysis Systems, au doar cativa mm, dar contin toate mecanismele necesare pentru a separa componentele dintr-o substanta. Device-ul contine microstructuri, precum canale de scurgere pentru lichid si alveole in care au loc reactiile chimice. Cand o picatura de sange este pusa in aparat, moleculele sunt transportate printr-un sistem de nanosenzori chimici. Acestia inregistreaza concentratia compusului analizat si convertesc rezultatele intr-un semnal electric.

Aceste laboratoare „virtuale” sunt ideale pentru cele mai diverse si complicate situatii. Tehnologia Lab on a chip revolutioneaza medicina. Vorbim despre laboratoare ieftine care pot exista in zonele cele mai defavorizate sau greu de accesat.

Pentru laboratorul din chip si nu numai, Andreas Manz a castigat zilele acestea premiul European Inventor pentru intreaga activitate.

Măriuca Mihăilescu

Redactor Evenimente

Articole asemanatoare

Back to top button