ReviewsHiFi-TV

La picnic cu BenQ GS50 (review)

Nu ți s-a întâmplat niciodată să te găsești în curte, într-o seară de vară și să te gândești cât de bine ar intra o bere afară, cu serialul preferat în față? Așa ar suna visul oricărui utilizator de BenQ GS50, un videoproiector portabil de la BenQ care oferă un design foarte plăcut și util, alături de calitate video și audio impresionantă pentru un astfel de produs. Dar toate acestea vin cu un preț însemnat, astfel vreau să fiți atenți de-a lungul rândurilor care urmează dacă vreți să cumpărați un astfel de produs, dar vă trebuie un imbold.

De obicei, videoproiectoarele astea portabile sunt niște jucărioare cu specificații modeste în comparație cu prețul la care sunt disponibile. În trecut, am testat câteva modele de la diverși producători, însă rezoluția 720p tradusă pe un perete mare nu a fost mereu ceva de care să-mi aduc aminte cu plăcere. Dar BenQ GS50 oferă rezoluție 1080p, ceea ce este decent în 2022, alături de un sistem audio surprinzător de puternic.

Review BenQ GS50 Videoproiector Portabil

Specificații, calitatea video/audio și bateria

Specificațiile acestei cutiuțe ne spun cam tot ce trebuie să știm despre ea; de la rezoluția FullHD nativă, până la compatibilitatea cu conținut 4K HDR și luminozitatea de 500 de lumeni, până la durata de viață de circa 20.000 de ore a lămpii. Dar ce înseamnă oare toate acestea? Păi, să o luăm pe rând. Prima de care mă voi lega este rezoluția. FullHD se vede încă bine pentru majoritatea utilizatorilor, dar dacă te încânta suportul pentru conținut 4K HDR, va trebui să te obișnuiești cu FullHD-ul ăla SDR.

Chiar dacă, în teorie, suportă conținut mai calitativ, imaginea afișată tot 1080p fără HDR va fi. Însă în comparație cu alte videoproiectoare portabile, diferența de calitate înclină destul de mult balanța în favoarea lui BenQ GS50. Și același lucru se traduce și în departamentul audio, unde cele două difuzoare de câte 5W și subwoofer-ul de 10W nu sunt nici de departe foarte puternice, dar oferă un sunet puternic și un sound-stage surprinzător de mare… pentru o cutie din plastic de câțiva centimetri care mai are și un videoproiector prin ea.

Din punct de vedere fizic, singurele ajustări pe care le poți face sunt asigurate de piciorul ajustabil pe înălțime și de funcția de Keystone. Dar fiind un videoproiector portabil, poți oricând să bagi câteva cărți sau o ladă de bere sub el și ai rezolvat problema.

Review BenQ GS50 Videoproiector Portabil

Durata de viață a lămpii este de 20.000 de ore, însă dacă vrei să tragi de această valoare cât mai mult, modul Eco îți oferă până la 30.000 de ore de utilizare. Și în utilizarea normală, te poți aștepta pe la vreo 25.000 de ore, mai ales că vrei să folosești modul Eco atunci când rulezi pe bateria integrată. Modul Standard mănâncă mult mai ușor procentele, iar durata de 2.5 ore scade considerabil cu cât te apropii de performanța maximă.

Este bine că poți încărca videoproiectorul direct cu un power bank, însă și aici dăm de o limitare. Nu poți să îl folosești în timp ce se încarcă și cumva, cam sfidează scopul acestei funcții. Dar hei, măcar nu ești limitat doar la încărcarea la priză. Și totuși, dacă ai ajuns la una, modul Standard de redare este un must-have deoarece oferă o imagine mai bună decât Eco.

Conectivitate, hardware și software

Pe partea de conectivitate nu pot să zic că BenQ GS50 stă bine, ori rău. Ai două porturi HDMI, două USB-uri și un jack de 3.5mm. HDMI-ul extern oferă și suport ARC, astfel poți conecta orice sursă la el. Cel intern este așezat foarte convenabil în spatele unui capac și are rolul de a găzdui stick-ul de streaming de la BenQ. Ăsta din urmă rulează Android TV și oferă cea mai avansată interfață pe care am văzut-o pe un videoproiector portabil până acum.

Din nefericire, pe partea hardware nu avem parte de minuni, astfel interfața se mișcă destul de greoi. Poate ceva mai greu decât pe TV-ul meu, Philips The One, care are câteva plângeri la capitolul performanță. Dar prefer experiența asta mai chinuită de Android TV peste orice fel de Aptoide UI sau cum se mai numesc chinezăriile pe care le vedem pe la competiție. Da, da, nu este Google TV sau Fire TV de la Amazon, dar găsesc sistemul ăsta de operare ca fiind un middle-ground între softurile enumerate mai sus.

Pe partea de aplicații ai cam tot ce-ți trebuie: HBO Go, Amazon Prime, Disney Plus… fără Netflix. Nu știu ce licență a ratat BenQ aici, sau care e treaba, dar Netflix nu vine pre-instalat. Și nu e de parcă poți să iei aplicația pur și simplu. Nu, nu, trebuie să treci prin magazinul de aplicații Aptoide, care și ăla la rândul lui trebuie instalat. Și chiar dacă reușești s-o instalezi ușor, experiența nu va fi deloc plăcută pentru că telecomanda nu te lasă să controlezi interfața Netflix. Din perspectiva mea, este o variantă inacceptabilă și prefer să aștept până vine BenQ cu o soluție oficială.

Calitatea construcției și interacțiunea

Ca și construcție, BenQ GS50 își arată avantajele comparativ cu alte produse din aceeași categorie. Aspectul este un punct forte, iar dimensiunile și mânerul încorporat vor face videoproiectorul foarte îndemânos și ușor de cărat de colo-colo. Este și certificat IPX2, ceea ce înseamnă că niște picături de rouă sau o ploaie de vară nu vor avea șanse să-l strice, dar nici nu l-aș supune la astfel de teste. Mai de grabă, poți considera că ai o perioadă safe în care să strângi totul și să te retragi în casă dacă începe ploaia.

Review BenQ GS50 Videoproiector Portabil

Design-ul este plăcut, cu o combinație de verde și portocaliu care colorează lateralele unei cutii, de altfel destul de generice. Plastic cu colțuri rotunjite, niște piciorușe pe fundul cutiei pentru a o înălța puțin și cam atât. Pe laterale, avem I/O-ul de-o parte și un mâner de piele de cealaltă parte. Iar astea două completează look-ul foarte elegant al lui BenQ GS50.

Butoanele sunt așezate pe zona superioară și sunt ușor de accesat. Interfața I/O este și ea la îndemână, în spatele unui capac care o izolează de lichide. Capacul pentru al doilea HDMI este ceva mai dificil de utilizat. Se dă jos ușor, dar repunerea acestuia pe poziție se poate dovedi cam migăloasă întrucât trebuie să pui la loc garnitura de cauciuc. Ori s-o arunci undeva în cutie și să te prefaci că nu s-a întâmplat nimic.

Review BenQ GS50 Videoproiector Portabil

Concluzie

BenQ GS50 este un videproiector portabil de mici dimensiuni, care oferă o calitate video și audio ireproșabilă pentru dimensiunile sale, dar care la fel ca orice alt produs mic și puternic, vine cu un preț pe măsură. Astfel, la circa 800$ nu este un produs ușor de recomandat. Momentan nu este disponibil în România, dar când o să vină, prețul m-aștept să fie de vreo 4.000 de lei, adică cu vreo 150-200 de euro peste vechiul GS2.

Dacă ești în căutarea unui videoproiector portabil capabil de playback 1080p cu un sistem audio decent și o interfață utilă, pe care să-l poți încărca și la un power bank și pe care poți folosi și stick-uri cu sisteme de operare smart, ești fix clientul care ar cumpăra un BenQ GS2. Dacă nu îți trebuie neapărat partea cu portabilitatea, poți cumpăra un videoproiector fix cel puțin la fel de bun de la același producător, dar la un preț mai mic.

  • Rezoluție nativă FullHD
  • Luminozitate bună
  • Un design plăcut și util
  • Interfața Android TV superioară altor produse competitoare
  • Lipsa suportului nativ pentru Netflix
  • Interfața este greoaie
  • Capacul pentru al doilea HDMI este greu de pus la loc

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button