CommunityMORE

La multi ani Romania, la trecutu-ti mare, mare viitor… tech!

Acum 100 de ani o mana de oameni luminati si ambitiosi reuseau sa convinga cateva milioane de alti oameni ca impreuna este mai bine. Ca avem acelasi sange, ca suntem uniti in cuget si simtiri. Ca a sosit momentul sa dam de-o parte interesele meschine si pornirile egoiste si sa alcatuim o natiune. O tara. Romania.

Sigur, ati putea spune ca au existat multe alte aranjamente pragmatice de ordin geopolitic, de loc, de timp, de mod. De context. Dar fundamentul ramane cel enuntat mai devreme. Oameni cu viziune care au tras caruta dupa ei, oameni motivati care au vazut in perspectiva… o suta de ani mai tarziu.

Pentru ca pana la urma totul se rezuma la oameni. Cu toata inapoierea la care unii si altii sortisera provinciile romanesti (de-ai nostri sau „de-ai lor”, cam cum se intampla si acum), asta nu a impiedicat aparitia unor Vuia, Coanda, Vlaicu, Palade, Cantacuzino, Saligny si nici nu i-a impiedicat sa-si vada de treaba. Un avion trecea muntii in provincia vecina si sora la inceputul secolului, nu cu mult inainte de momentul zero al Marii Uniri. Un prim si sublim exemplu despre cum tehnologia apropie oamenii. Altii iluminau cu doar un deceniu mai devreme de T zero primul oras european care sa beneficieze in ansamblul sau de asa ceva. 100 de ani mai tarziu, tot tehnologia este cea care da batai de cap celor care doresc ca lumina sa nu se intample.

Si tot tehnologia este cea care ne-ar putea ajuta sa mergem mai departe si sa ne dezvoltam, sa invatam, sa construim lucrurile pe care birocratia, lenea, furtul, indolenta ni le refuza cu obstinatie. Asa cum cei de acum 100 de ani si cei dinaintea lor au reusit in ciuda dictaturilor si vicisitudinilor de tot felul.

La cum se arata lucrurile acum, doar prin noi insine, prin mijloacele de comunicare, prin uneltele noi, prin puterea de calcul ce ne sta acum la dispozitie vom avea si noi mai multe autostrazi, spitale si scoli si proportional mai putine catedrale si WC-uri in curte. Cu siguranta imi puteti da o multime de replici cinice, dar daca EI au reusit o mare UNIRE, cine spune ca n-am putea si NOI?! La multi ani ROMANIA!

Zona IT

Întotdeauna am avut înclinații „renascentiste”: film, jurnalism, filosofie, orice presupune despicatul firului în patru până la mecanismele cele mai profunde. Dar pasiunea pentru tehnologie a fost o constantă. Am început să configurez sisteme PC pe la sfârșitul anilor ’90, întâi pentru mine, apoi pentru prieteni, apoi pentru primul meu start-up, una dintre primele firme de editare digitală din Romania. Asta în paralel cu jurnalismul tech, început în aceeași perioadă, concretizat întâi în producții TV, apoi în online.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button