PC&Consoles

Konami vs Youtube – Inca un abuz din partea unei companii japoneze

Oricat ne-ar placea sa credem ca Youtube se incadreaza in categoria Free Media, sau in faptul ca Google sustine dreptul la libera exprimare, din ce in ce mai multe dovezi atesta contrariul. Sistemul de copyright claim este stricat de la temelii, iar Google nu face nimic, indiferent de cat de tare urla comunitatea de ani de zile. Sa-i numim partinitori ar fi prea putin spus. Un lucru cat se poate de evident, dupa recentul caz Konami vs Youtube – in care Konami a confundat dreptul la libera exprimare cu incalcarea drepturilor de autor.

Astfel Konami intra in aceasi oala cu Nintendo si Sega, doua companii care refuza sa inteleaga ce inseamna Youtube, si orice continut publicat pe acest site, mai ales daca este vorba despre vreo critica, poate fi dat jos folosind sistemul de Copyright Strike implementat de Google, care functioneaza dupa principiul… ala care acuza are tot timpul dreptate! Nu ca intr-o societate democratica in care PREZUMTIA DE NEVINOVATIE TREBUIE SA PREVALEZE IN FATA ACUZELOR. Super Bunnyhop

Intreaga aventura incepe cu un video de la Super Bunnyhop, un canal destul de cunoscut de Youtube, care a postat un clip care adresa despartirea dintre Hideo Kojima si Konami. Clipul in cauza era intitulat Kojima vs Konami si a fost publicat acum doua saptamani, iar popularul Youtuber a mentionat faptul ca are informatii din interiorul companiei, dezvoltand si explicand tensiunile dintre cele doua parti. De mentionat faptul ca, George „Super Bunnyhop” a mentionat ca sursele sale au dorit sa ramana anonime si, evident, asta poate ridica suspiciuni de informatii false. Oricum, nimic nu l-a scutit pe youtuber de un copyright strike din partea celor de la Konami.

Bineinteles ca el a atins o coarda sensibila, de vreme ce Konami, o companie japoneza, si-a rupt din timpul pretios ca sa gatuie orice fel de critica. Cu toate ca George „Super Bunnyhop” a tratat informatia ca fiind posibil falsa, in tot clipul el a prezentatat corect situatia din punct de vedere etic. Stiti voi… cum ar face orice jurnalist care nu lucreaza la Kotaku sau Gamasutra. Konami vs Youtube

Totusi, youtuberul a mentionat ca pozitiile celor care i-au furnizat informatiile sunt reale si sunt angajati Konami; cu toate astea, a tinut sa reaminteasca la tot pasul ca zvonurile trebuie tratate ca atare, mai ales ca acuzele aduse de acestia erau destul de grave.

Pentru a enumera cateva dintre acestea: tactici de intimidare impotriva angajatilor Kojima Productions, precum inchiderea frecventa a electricitatii, usi de securitate care nu functionau, oameni fortati sa-si mute biroul odata la cateva zile si altele de acest fel. Sigur, poate sa tina si de logistica sau probleme interne, dar intr-o companie japoneza se pot intampla si astfel de „sicane”, avand in vedere povestile horror pe care le spun occidentali dupa ce lucreaza in Japonia in acest mediu. Toate informatiile se pot gasi in clipul de mai jos.


Evident ca o companie venerabila precum Konami, ar putea deschide un dialog si ar putea infirma acuzele. Dar avand in vedere ca discutam despre un Youtuber care nu este PewDiePie sau TotalBiscuit … fuck it… DMCA si i-am pus un calus in gura. De ce? Pentru ca exista material detinut de Konami in acel clip? Da… dar din pacate peste acel material exista si o analiza critica, ce intra sub incidenta dreptului la libera exprimare, caz in care ceea ce a facut Konami este un… toata lumea cu mine acum…A B U Z!!!Konami vs Youtube

Clipul a scapat pana la urma de Copyright Claim, dupa ce Youtube a constatat ca cererea celor de la Konami „este lipsita de informatiile necesare”, dovada ca cei de la Konami au reactionat impulsiv. Un lucru este cert. Conform clipului, franciza MGS este sub asediu Konami, daca este sa dam crezare celor prezentate. Ramane de vazut in viitor.

Articole asemanatoare

Back to top button