ReviewsRSS PaginaDeMedia

Huawei MateBook 14 2020 AMD:  best buy al clasei mainstream? (review)

Anul 2020 a fost unul plin pentru redacția ZonaIT, fiind gazda a zeci și zeci de laptop-uri, de la cele destinate mediului office, sau, în aceeași măsură, potrivite elevilor și studenților, și până la cele premium, pentru mediul business, și/sau creatorilor de conținut. Evident, nu am uitat nici de cele de gaming. 

Nu puteau lipsi din portofoliul nostru de prezentări, evident, reprezentanții mărcii Huawei: MateBook 13 2020, care era un model ce ataca zona de entry-mainstream, cu o ofertă atrăgătoare. Iar modelul de top, nava Entreprise a producătorului chinez, Huawei MateBook X PRO era recomandat de colegii mei ca fiind un ultraportabil premium, ce se bate de la egal la egal cu modele tradiționale de pe acest palier. Eu personal m-am jucat de curând cu MateBook X 2020, cel de-al doilea model premium marca Huawei, și, în același timp, cel mai mic și mai portabil laptop din gama MateBook. 

Astăzi vă voi vorbi de un nou membru al familiei, Huawei MateBook 14 2020 AMD – cum veți vedea, ne-am întors în zona mainstream, mai accesibilă. Și, o surpriză pentru mine personal: la fel de subțire precum MateBook D14 AMD, însă, sub șasiu se ascunde un motor mult mai puternic.  

HUAWEI MateBook 14 2020 AMD
Huawei MateBook 14 2020 AMD

Sub capotă și primele impresii (și primele teste)

Ce m-a uimit în primul rând, este faptul că designerii au reușit să folosească practic același șasiu ca la MateBook D14, de doar 15,9mm, deși au înlocuit motorul de 15W (cam slăbuț și cam vechiuț) AMD Ryzen 5 3500U cu unul mult mai gurmand, de 45W, în cazul modelului de față, AMD Ryzen 5 4600H. Da, fără să se sacrifice design-ul laptop-ului.       

Evident, ceva tot s-a schimbat: a fost instalat un al doilea fan, au fost adăugate mai multe heatpipe-uri, și evident, datorită acestor mici detalii, laptop-ul a devenit un picuț mai greu, de la 1,38kg la 1,49kg. Un sacrificiu mic, dar un rău absolut necesar! 

Huawei MateBook 14 2020 AMD: sistem de răcire bun
Huawei MateBook 14 2020 AMD: sistem de răcire bun

Huawei MateBook 14 2020 AMD are 2 guri de evacuare destul de generoase, poziționate în spatele laptop-ului. Generoase, având în vedere mai ales grosimea laptop-ului. Rezultatul? Laptop-ul a rămas rece în majoritatea testelor, iar throttling-ul, practic inexistent.

Se poate observa în imaginea de mai jos că deși am rulat de mai bine de o duzină de ori o secvență de test multi-CPU în CineBench 15, frecvența celor 6 nuclee fizice (12 fire de execuție în total, imaginea din dreapta) nu a scăzut sub 3,4 GHz, și, deși temperatura a urcat la 98C (procesorul AMD de față poate funcționa conform specificațiilor, până la 105C), cât a durat randarea, și temperatura dar și frecvența nucleelor au rămas constante, la fel și consumul procesorului, la 35-37W.

Singurul lucru care s-a schimbat, a fost profilul ventilatoarelor, și care a transformat laptop-ul dintr-o mâță blândă ce torcea practic inaudibil, la aprox 30dB, într-o mâță ușor stresată, care suflă și pufăie către tine cu 43dB, dar totuși, demn de menționat, fără să devină extrem de gălăgioasă, precum o leoaică supărată (laptop-urile de gaming îndeosebi cam trec de pragul de 50dB în full Load).

Însă rezultatul final este foarte important:

  1. Laptop-ul nu a depășit 42C în niciun scenariu (zona deasupra tastelor). Nici partea inferioară a laptop-ului nu se supraîncinge, aproape că poate fi folosit și în poale (atenție totuși să nu se obtureze canalele de admisie!).

2. Performanța a rămas aceeași, practic de la prima rulare Cinebench R15 – 1330 de puncte la următoarele teste, diferențele sunt chiar neglijabile: 1282 pct, 1263 pct…valori care se mențin și peste 10 rulări.

Și tot la capitolul performanță aș dori să mai subliniez cât de elegant este acest procesor AMD Ryzen 5 4600H: în PCMark10 Extended a scos 4100 de puncte, cu doar 20% mai puțin decât un laptop de 3-4 ori mai scump, precum XPS-ul cu care m-am jucat anterior.

Huawei MateBook 14 2020 AMD - scor bun în PCMark10.
Huawei MateBook 14 2020 AMD – scor bun în PCMark10.

Și dacă tot vorbim de șasiu, este important de menționat că deși Huawei MateBook 14 2020 AMD  are un preț destul de prietenos cu bugetul (mi-aș permite să spun chiar agresiv), materialele sunt peste așteptări – la multe laptop-uri în acest preț avem cel mult un capac din aluminiu, în schimb modelul MateBook 14 de față are aceeași construcție metalică și pe capac, și în jurul tastaturii, cât și pe partea inferioară a laptop-ului. 

Huawei MateBook 14 2020 AMD: îmbrăcăminte din aluminiu
Huawei MateBook 14 2020 AMD: îmbrăcăminte din aluminiu

Huawei MateBook 14 2020 AMD – Ecran peste așteptări pentru gama de preț din care face parte

Da, ecranul este peste așteptări. Gamut bun, valori bune și la luminozitate și contrast, acuratețea culorilor cu un Delta E suprinzător de mic, toate aceste mici detalii însumate fac un ecran peste medie, și cu siguranță, peste cele din zona asta de preț.

Huawei MateBook 14 2020 AMD: SRGB aproape de 100%, ideal pentru foto și video la nivel amator.
Huawei MateBook 14 2020 AMD: SRGB aproape de 100%, ideal pentru foto și video la nivel amator.

Nu doar că avem un gamut de aproape 100% SRGB (98% mai exact conform SpyderX-ului nostru), dar avem și o luminozitate de 400 cd/m2, și un contrast de 1240:1 (black level de 0.3-0.33).

Huawei MateBook 14 2020 AMD: luminozitate peste medie, contrast bun, ideal pentru multimedia
Huawei MateBook 14 2020 AMD: luminozitate peste medie, contrast bun, ideal pentru multimedia

Ca toate laptop-urile moderne 2020-2021 care se respectă, ecranul IPS 2K (rezoluție 2160 x 1440, aspect 3:2) are margini ultra-subțiri, de 4,9mm, raportul ecran-corp fiind de 90%.

Rama subțire superioară neprietenoasă și incompatibilă fizic cu webcam-ul trimite webcam-ul jos, jos de tot. Supărat că a fost izgonit de la locul său tradițional, webcam-ul s-a deghizat într-o tastă între F6 și F7. Și nu iese de acolo decât odată ce apeși pe tasta respectivă. 

Huawei MateBook 14 2020 AMD: webcam deghizat în tastă.
Huawei MateBook 14 2020 AMD: webcam deghizat în tastă.

Ideea de bază e bună, însă când pornești camera, cei care se uită la tine te vor vedea dintr-un unghi destul de ciudat, dacă nu așezi laptop-ul pe un suport, mai sus. Sau, să-ți lași scaunul mult mai jos, dacă ai această posibilitate. 

Dar să revenim la ecran. Modelul testat de mine nu are touch, deși are o sticlă protectoare care poate deveni deranjantă dacă stai cu spatele la o sursă de lumină. Am înțeles că va exista și varianta cu touch, pentru fanii pipăitului…pe ecran. 

Stocare și alte specificații

Laptop-ul vine standard cu 16GB 2666MHz, în configurație Dual Channel. Onboard. 

SSD-ul de 512GB NVMe Western Digital Western Digital PC SN730 este un bolid de F1. Pur și simplu nu ai ce să-i reproșezi. Poate doar că e de 512GB. Desigur, în prețul acesta…nu cred că ne putem aștepta la 1TB.  

Huawei MateBook 14 2020 AMD - scor bun în PCMark10: SSD rapid. mai ales pentru clasa asta.
Huawei MateBook 14 2020 AMD – scor bun în PCMark10: SSD rapid. mai ales pentru clasa asta.

Mă întrebați ce placă video are sistemul. Este cel integrat în procesor: AMD Radeon Vega (Renoir nume de cod). Și nu, nu este ideal pentru gaming, ca să vă răspund la următoarea întrebare.

Din păcate, cei 512MB VRAM sunt cam puțini pentru jocurile actuale – de exemplu Far Cry 5 chiar și cu totul pe low, în 1620 x 1080 tot și-ar dori aproximativ 2GB. Și dacă nu-i ai, cam scade performanța. Asta e. Nu-i ai, nu-i ai.  

Huawei MateBook 14 2020 AMD: ne jucăm? Păi...nu prea...poate un CS, un Fortnite,, dar nimic prea gurmand la partea de video.
Huawei MateBook 14 2020 AMD: ne jucăm? Păi…nu prea…poate un CS, un Fortnite,, dar nimic prea gurmand la partea de video.

Acum că am lămurit că nu avem un gamer laptop, să nu ne dezumflăm. Huawei MateBook 14 2020 AMD este un laptop ideal pentru daily use, pentru muncă (este mai mult decât potrivit pt scoală, office și chiar și editări foto-video) dar și relaxare (filme, etc). Sistemul de boxe este unul destul de voluminos, viu, evident, bass-ul este mai mult lipsă decât prezent, dar să fim realiști o secundă.

Dar cum nu înseamnă că nu e plăcut să urmărești un serial pe Netflix, sau niște muzică pe Youtube.

Huawei MateBook 14 2020 AMD –  Autonomia? Încă un maratonist!   

Laptop-ul plusează la autonomie, testul de Modern Office am crezut că nu se mai termină odată, deși sincer, testul a fost făcut la 120cd/m2, adică peste bariera obișnuită de 100cd/m2 cu care facem testele de autonomie.  11 ore 29 de minute este probabil unul din cele mai mari măsurate de redația ZonaIT, deci chiar dacă bateria este medie ca și capacitate (56Whr), iată, face față cu brio momentelor când vă aflați departe de priză.

Huawei MateBook 14 2020 AMD: autonomie cât o zi de post.
Huawei MateBook 14 2020 AMD: autonomie cât o zi de post.

Oricum, încărcătorul de 65W este similar ca și aspect cu unul de telefon, iar laptop-ul se încarcă printr-un port de tip Type-C. O bulină albă în plus pentru designeri și ingineri. 

Laptop-ul beneficiază și de două porturi USB Type-A și un port HDMI și un jack audio, deci avem cam minimul necesar să ne descurcăm în sarcinile de zi cu zi. 

Și apropo de muncă: laptop-ul este destul de ergonomic, tastatura mi s-a părut foarte prietenoasă. Cursă bună a tastelor, nici prea mare, nici prea mică. Un ușor feedback se simte dacă apăsați ușor, însă la o tastare /apăsare mai puternică nu veți mai resimți acest feedback – practic aveți în față o tastatură destul de silențioasă (exceptând firește tasta Space) și foarte rapidă. Spațiul dintre taste și dimensiunea tastelor au ajutat la o acomodare aproape instantanee, după două zile eram practic prieteni. Aproape că am trecut cu vederea tastele direcționale verticale minuscule. Aproape. 

Ecranul se rabatează larg, unghiul este foarte generos. 

Huawei MateBook 14 2020 AMD: doar 15,9mm grosime
Huawei MateBook 14 2020 AMD: doar 15,9mm grosime

Touchpad-ul este destul de mare, și oferă precizie bună. Click-ul stânga/dreapta se execută pe partea inferioară a acestuia, neexistând butoane dedicate. Se poate face și dublu click fizic, dar necesită o apăsare mai fermă. Oricum, double tap-ul este o soluție mai rapidă, firească.   

Ce avem la desert? A da, Multi Screen Collaboration 

Dacă vă veți uita mai cu atenție la imaginea de mai jos, veți descoperi în fereastra din dreapta un joc. Un joc de Android. Care merge bine mersi pe laptop, în timp ce pot face și lucruri mai utile, în stânga. 

Huawei MateBook 14 2020 AMD dispune de Huawei Share, iar aplicația Multi Screen Collaboration este din ce în ce mai complexă. Recomand!
Huawei MateBook 14 2020 AMD dispune de Huawei Share, iar aplicația Multi Screen Collaboration este din ce în ce mai complexă. Recomand!

Totul pleacă din aplicația PC Manager și Huawei Share. 

Tot ce aveți nevoie este un telefon Huawei cu NFC. activați NFC-ul și îl apropiați de touchpad. Odată sincronizate device-urile, telefonul poate fi pus mai departe, dacă aveți conexiunea Bluetooth activă. 

Practic veți avea un telefon virtual pe desktop. Dar mult mai mult de atât. Un feature care mi s-a părut chiar interesant a fost să fac drag&drop al unei poze de pe telefon direct într-o fereastră a unei aplicații de editare foto. Transferul între telefon și laptop nu a fost niciodată atât de simplu, de elegant! Clipboard comun, și multe alte lucruri la care acum câțiva ani nu credeam că vom asista.

Vrei să te uiți la un filmuleț pe care tocmai l-ai primit pe messenger, dar folosind speaker-ul laptop-ului? Nicio problemă. 

După cum spuneam, această sincronizare este mai mult decât o simplă aplicație. Este deja începutul unui ecosistem.   

Concluzie: avem un best buy de toată frumusețea!

Sincer, nu mă așteptam în clasa asta la așa o apariție. Procesorul AMD Ryzen 5 4600H este un mare upgrade pentru MateBook D14, primul model de 14” cu procesor AMD. Procesor rapid, sistem ce rămâne decent în sarcină, baterie cât jumătate de zi de post, ecran foarte bun (doar sticla aia lucioasă mai strică din nota maximă)…și toate acestea la aproximativ 4000 Lei? Wow! Eu zic că avem un best-buy!

 

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button