
A trecut ceva timp de la ultima dată când am avut ocazia să facem un review de SSD extern aici, la Zona, și, de atunci până acum, se pare că piața s-a menținut într-o creștere constantă, iar nevoia unui astfel de device a devenit esențială pentru o sumedenie de utilizatori, de la studenții care au nevoie de portabilitate, până la afaceriști care nu vor să care un laptop cu ei pentru a avea la îndemână documentele necesare.
Un exemplu perfect al utilității acestui tip de SSD este întâlnit la colegii mei de la zona.store, care folosesc fix același model, în varianta neagră (adică fără „R” – review aici), pentru stocarea de benchmark-uri, teste de stabilitate și instalări de Windows to Go. Practic, pot spune că am văzut cu ochii mei cât de util este un SSD extern și tocmai din acest motiv am decis că a venit momentul să revizităm subiectul.
Așadar, cu ce diferă modelul de azi, XS1000R, de XS1000? Păi, cu mai nimic. „R”-ul de la final vine de la „Red”, adică de la culoarea în care vine acest model, care, în opinia mea, adaugă câteva puncte pe scara de „coolness” a SSD-ului. În afară de acest mic aspect, cele două modele sunt identice, pe principiul „don’t fix something that is not broken”.
Dar, ca să le luăm pe rând, hai să începem cu aspectul general al SSD-ului și cum se prezintă la exterior.
Design
La prima vedere, Kingston XS1000R are un aspect minimalist, cu o carcasă formată din metal și plastic, pe care se află logo-ul Kingston și care include doar un port USB-C și un LED ce arată starea device-ului. Astfel, nu avem parte de alte elemente care să atragă atenția sau să încerce să surprindă potențialii clienți.
Dimensiunile sale sunt considerabil mai mici decât cele ale majorității SSD-urilor de pe piață, mai exact 69,54 x 32,58 x 13,5 mm, și reușește să treacă de proba cântarului cu o greutate de sub 29 de grame, adică o nimica toată. Făcând o comparație directă cu majoritatea modelelor similare de pe piață, XS1000R ocupă un spațiu considerabil mai mic, chiar dacă este ceva mai gros decât, să zicem, un Samsung T7.
Pe partea de accesorii, în cutia lui XS1000R se găsește doar un cablu USB Type-A la Type-C, de 30 de centimetri, și un adaptor USB-A în USB-C, adică tot ce este necesar pentru utilizarea SSD-ului.
Un alt factor pe care țin să-l menționez, și pe care și colegul meu Tudor l-a menționat în review-ul său pentru XS1000, este faptul că producătorul a ales să excludă caracteristicile de criptare sau de acces cu parolă. Per total, nu consider asta un dealbreaker, în mare parte pentru că nu mă încadrez în categoria utilizatorilor care ar folosi sau ar beneficia de aceste capabilități, dar consider că este un element de care trebuie ținut cont când ești în căutarea unui SSD extern.
Benchmark-uri și Performanțe
XS1000R dispune de un controller SM2320 și utilizează tehnologia 3D NAND. Ce înseamnă asta? Ei bine, interfața folosită este USB 3.2 Gen 2, care permite transferuri de până la 10 Gbps, dublu față de generația anterioară. Vitezele de citire/scriere oferite chiar de Kingston ajung până la 1,050/1,000 MB/s, ceea ce îl face considerabil mai rapid decât orice HDD sau SSD SATA, fie că vorbim despre cele interne sau externe.
Totuși, acestea sunt performanțe teoretice, așa că hai să vedem cum se descurcă și atunci când este pus la treabă. Primul test pe care l-am ales a fost CrystalDiskMark, unde, în mod surprinzător, am obținut rezultate mai bune chiar decât cele oferite de Kingston.
Am avut un maxim de 1,086 MB/s la citire și 1,002 MB/s la scriere secvențială, ceea ce m-a surprins în mod plăcut. Totuși, SSD-ul a fost testat pe rig-ul nostru de teste, așa că este posibil ca performanțele să fie ușor mai mici dacă PC-ul la care îl conectați nu este la fel de potent.
Cu toate acestea, viteza scade considerabil atunci când transferi fișiere de dimensiuni mai mari, să zicem 200 GB, motiv pentru care vă recomand să-l folosiți pentru transferuri/fișiere de până la 150 GB.
Concluzie
Acum că ne apropiem de sfârșitul materialului, pot spune că mă declar mai mult decât mulțumit de capabilitățile lui XS1000R, dar și de experiența de utilizare pe care am avut-o cu SSD-ul. Așa cum am spus și mai sus, acesta (în varianta sa neagră) este și SSD-ul extern folosit de colegii mei de la zona.store de ani de zile și, până acum, nu i-au găsit defecte sau probleme, ceea ce e mare lucru, având în vedere că îl forjează zi de zi.
Dar asta nu este, pentru mine, cireașa de pe tort, pentru că, în opinia mea, ce-l face să fie un „worth it” absolut este prețul. Varianta de 2TB, adică cea pe care am testat-o și eu, se găsește în magazinele de la noi la sub 600 de lei, iar cea de 1TB costă aproximativ 390 de lei.
Toate cele menționate mai sus mă fac să-l numesc pe XS1000R una dintre cele mai bune variante disponibile pe piață la momentul actual, motiv pentru care îl recomand oricărei persoane care este, în acest moment, în căutarea unui SSD extern capabil de rate de transfer bune, fără să fie nevoit să spargă pușculița.