ReviewsPCTECH

M-am jucat cu noile memorii Kingston Fury Renegade RGB și am aflat ce contează la memoria DDR5 (review)

Introdusă la finalul anului 2021 odată cu lansarea platformei Intel 12th Gen Alder Lake, memoria DDR5 a văzut o scădere de preț constantă. Acum, la jumătatea lui 2023, modulele sunt disponibile la cele mai bune prețuri pe care le-am văzut de la apariție încoace, așa că mi se pare natural să discutăm despre un kit ceva mai sănătos. Așa că am pus mâna pe Kingston Fury Renegade RGB, format din două module de câte 16GB cu frecvență 6.400 MT/s și latență CL32.

Astea sunt cele mai noi module ale producătorului și până acum, mi se par și cele mai arătoase. Sunt modele gândite pentru platforme high-end, iar dacă ești pe Intel vei avea parte de cea mai mare performanță. Momentan nu au primit certificarea AMD EXPO, însă funcționează bine și pe Ryzen 7000. Dacă insiști totuși să ai certificarea producătorului, poți să te orientezi către ceva precum Kingston Fury Beast RGB, module despre care am discutat într-un articol de acum circa un an și care au funcționat nativ pe platforma noastră AMD next-gen.

Specificații

Dar haideți să lăsăm small talk-ul și să aruncăm o privire peste specificațiile acestui kit. După cum vă spuneam, capacitatea este de 32GB, adică noul sweet-spot printre pasionații de gaming. Avem două module de 16GB care funcționează în mod dual-channel.

Capacitate 32GB (kit dual-channel)
Viteză DDR5-6400
Latență CL32-39-39
Tensiune 1.1V
Tensiune OC 1.4V
Înălțime modul 44mm
Iluminare RGB Da
Profil performanță XMP 3.0

Astea pe care le-am primit la test au frecvența de 6.400MT/s, însă din această familie de produse mai găsim kit-uri care urcă până la 7.200 MT/s. După cum probabil știți, memoria DDR5 are latențe mult mai mari comparativ cu vechiul standard DDR4. În mod normal, putem vedea și latența CL48, dar în cazul acestui kit avem o latență foarte ok: CL32-39-39. Nu este cel mai performant kit de pe piață, însă chiar și așa, este peste medie. La fel ca și frecvența, mai sunt variante ale acestui kit cu latențe CL38 și CL40.

Kingston Fury Renegade RGB DDR5

Tensiunea de operare ale modulelor DDR5 poate ajunge până la 1.1V, dar asta pe spec-ul standard DDR5-4800 CL40-39-39. În cazul celorlalte profile, tensiunea variază în funcție de cât a considerat producătorul că au nevoie aceste module pentru a funcționa optim. Și avem după cum urmează:

  • Default (JEDEC): DDR5-4800 CL40-39-39 @ 1.1V
  • XMP Profile #1: DDR5-6400 CL32-39-39 @ 1.4V
  • XMP Profile #2: DDR5-6000 CL32-38-38 @ 1.35V
  • XMP Profile #3: DDR5-4800 CL38-38-38 @ 1.1V

Pe partea de construcție și aspect avem parte de un design foarte arătos. Am primit la test un kit pe alb și contrastul dintre plasticul alb și elementele metalice argintii este foarte plăcut, atât la văz, cât și la atingere. Și pentru a completa aspectul ăsta curat și minimalist, cei de la Kingston au inclus și o bară de iluminare RGB pe partea superioară a modulelor.

Nu trebuie să-ți faci griji nici de compatibilitatea cu sistemele de răcire pe aer. Kingston Fury Renegade RGB folosește radiatoare de 44mm înălțime, astfel nu vor interfera cu aproape niciun sistem de răcire modern. Adică memoriile astea încap lejer și sub ceva precum Noctua NH-D15, dar și sub turnuri mai mici.

Compatibilitate și performanță

Ați văzut mai sus, atunci când am discutat despre profilele de performanță, că acest kit de memorie Kingston Fury Renegade RGB este certificat de Intel și vine cu trei profile XMP 3.0. Asta nu este însă o piedică și vă pot dovedi pe testatea. Mi-am folosit build-ul personal, cu AMD Ryzen 9 7950X și o placă de bază Republic of Gamers Crosshair X670E Hero pentru a vedea dacă reușesc să bootez măcar cu acest kit “ne-compatibil”.

Folosind profilul XMP #1 (DDR5-6400 CL32) nu am reușit să bootez, întrucât depășește frecvența recomandată de AMD pentru funcționare optimă. Culmea, că după ce am setat manual frecvența am putut să intru în Windows, doar că latențele nu erau la fel de bine optimizate și aș fi pierdut performanță în loc să câștig.

În schimb, odată ce-am făcut trecerea la profilul XMP #2 (DDR5-6000 CL32), lucrurile s-au întors la 180° și am intrat în Windows din prima. Câteva ore mai târziu în jocuri și Photoshop, încă nu luasem niciun crash. Deci pot confirma din experiență proprie că profilul ăsta este compatibil cu placa mea de bază și cu procesorul ăsta. Nu știu dacă este valabil pentru toate modelele de pe piață, dar nu văd de ce ar exista vreo problemă.

Kingston Fury Renegade RGB DDR5

Și-acum am ajuns la partea de performanță, unde trebuie să vedem ce impact are memoria rapidă în lumea reală. Și o să începem cu sarcini de zi cu zi, unde pot să vă explic prin viu grai… bine, scris grai. Memoria RAM are un impact direct asupra modului în care funcționează PC-ul în scenarii de zi cu zi. Adică un kit mai rapid cu latențe mici, o să facă sistemul să se simtă ceva mai fâșneț când stai pe browser, când lucrezi în Office sau când faci switch între mai multe aplicații.

Aici contează mai mult latența memoriei, doar că știm deja că standardul DDR5 este mult mai lent decât DDR4. Iar aici, dacă nu ești gamer, chiar nu are rost să faci saltul momentan. Haideți să luăm un exemplu practic și ușor de înțeles. Avem un kit DDR4-3600 CL16, adică un sweet-spot al generației trecute pentru AMD, dar și pentru Intel. Vreau să-l comparăm cu perechea de Kingston Fury Renegade RGB.

Strict din perspectiva latenței, modulele DDR4 câștigă aici. Hai să vă explic: latența unui kit de memorie o aflăm printr-un calcul simplu. Se ia valoarea CL, se înmulțește cu 2000, iar totalul se împarte la frecvența memoriei.

  • DDR5-6400 CL32: 32 x 2000 = 64000 / 6400 = 10ms
  • DDR4-3600 CL16: 16 x 2000 = 32000 / 16 = 8.8ms

Așa că dacă îți folosești sistemul pentru browsing și office, poți să rămâi liniștit pe DDR4. Dar cu siguranță, în jocuri o să fie o diferență mare… sau nu. Pentru că și în gaming, diferențele sunt cam aceleași, iar impactul cel mai mare îl vedem, desigur, pe platformele AMD. Nu stau să mai înșir acum niște tabele din care nimeni nu va înțelege nimic, așa că vă explic ca și până acum. Deci, pe platformele Ryzen 7000, frecvența și CL-urile alea, luate separat, nu au niciun impact serios. Doar că odată combinate pentru a obține o latență cât mai mică, încep să-și facă simțită prezența.

Asta înseamnă că nu contează prea mult viteza, ci combinația dintre aceasta și CAS Latency. Atâta timp cât poți menține 10ms latență, adică fix specificațiile de pe aceste Kingston Fury Renegade RGB, performanța va fi aceeași ca în cazul oricărei alte configurații, fie că este DDR5-5600 CL28 sau o combinație care rezultă tot în 10ms, ori pe acolo. Nici în aplicații profesionale nu vedem diferențe masive, cele care chiar se bucură de performanța extra fiind destul de puține cât să le număr pe degete.

Kingston Fury Renegade RGB DDR5

Are sens trecerea la DDR5?

Luând în considerare tot ce-am discutat până acum, este destul de evident că memoria DDR5 nu este încă gata de adopție la scară largă. Doar că ce uită mulți este că, în lumea reală, cam asta a fost situația mereu. Să luăm ca exemplu memoria DDR4, lansată în 2014, dar care s-a maturizat abia prin 2019-2020 când au început să apară kit-uri de 3600 MT/s CL16 la prețuri bune și frecvențele mari de peste 4.000 erau din ce în ce mai comune.

Ce vreau să spun cu asta este că DDR5 șade la început de drum și va dura ceva până când se va maturiza tehnologia în sine, dar și până când partenerii (Intel și AMD) vor învață să folosească mai bine potențialul de performanță pe care-l oferă noul standard. Și dacă vrei să faci trecerea la un AMD Ryzen 7000 sau un Intel Core 13th Gen, un kit precum acest Kingston Fury Renegade RGB este o alegere bună. Cele două profile XMP care ne interesează oferă latențe de 10ms, respectiv 10.6ms, astfel se încadrează fix în ceea ce consider eu un golden-ratio.

În momentul de față, prețul pentru un kit Kingston Fury Renegade RGB DDR5-6400 CL32 de culoare albă este de 916 lei la PC Garage. Dacă nu te interesează însă iluminarea și vrei să salvezi niște bani, un kit identic ca și specificații, dar fără lumini, te costă 843 de lei. Nu este o diferență masivă, însă 70 de lei sunt 70 de lei la finalul zilei.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button