ReviewsPC

Kingston Fury Renegade RGB DDR5-8000 – poate memoria RAM să facă diferența în gaming? (review)

Care este cea mai importantă componentă dintr-un PC? Gamerii vor spune placa video, profesioniștii vor spune procesorul, amatorii de filme și seriale vor spune stocarea. Dar o componentă care este destul de des trecută cu vederea este memoria RAM, care poate avea un efect major asupra performanței pe platformele din ziua de azi, în funcție de aplicațiile și programele pe care le folosești.

Iar odată cu venirea pe piață a standardului DDR5, mult mai rapid ca DDR4, producătorii de memorii RAM au intrat într-o cursă crâncenă pentru a duce vitezele cât mai sus, iar Kingston se pare că au câștigat. Noile memorii Kingston Fury Renegade DDR5 ajung la o amețitoare viteză de 8.000 MT/s cu latențe de 38-48-48. Dar sunt ele bune, stabile și mai ales, merită diferența de preț față de un kit „obișnuit”, tactat la, să zicem, 5.200 MT/s? Haideți să aflăm.

Design și specificații

Începem din capul locului cu design-ul, care este în concordanță cu performanțele declarate. Memoriile vin intr-o cutie deja tradițională, pe spatele căreia poți vedea direct etichetele de pe memorii. În ziua de azi nu prea mai gaăsești memorii fără heatsink, iar motivul este unul foarte simplu: memoriile DDR5 degajă ceva căldură, iar în lipsa unui heatspreader, anumite componente riscă să se supraîncălzeazcă.

Heatsink-ul memoriilor Kingston Fury Renegade DDR5-8000, gândit să disipe cât mai bine cu putință căldura degajată de chip-urile plăcuțelor, este făcut din metal, iar banda de LED-uri RGB din partea superioară complimentează bine look-ul de „gaming RAM”. Finisajul este de aluminiu șlefuit, cu secțiuni vopsite în alb sau negru (în funcție de versiunea aleasă). Noi am primit versiunea cu negru. Există și o variantă fără RGB, dacă preferi asta, și e bine să știi că din punct de vedere al specificațiilor, ambele modele sunt la fel. Deci cumperi aceeași performanță, cu sau fără RGB.

Trecând la specificații, memoriile Kingston Fury Renegade DDR5-8000 folosesc chip-uri SK Hynix, ceea ce va fi relevant doar pentru overclockerii înrăiți. Pentru utilizatorii normali, nu prea contează producătorul chip-urilor. Interesant e că avem la dispoziție nu mai puțin de trei profile XMP. Mi se pare o idee foarte bună, deși poate ar fi fost o idee și mai bună ca ele să fie mai depărtate între ele. De ce e o idee bună? Pentru că există șanse mari ca sistemul tău să nu fie stabil la frecvența maximă. Practic, profilele XMP/EXPO sunt un overclock „oficial”, deci deși aceste profile există, nu e nicio garanție că XMP-8000 va funcționa pe sistemul tău. Dar despre asta ceva mai încolo.

Până atunci, remarc voltajul foarte mare la care funcționează memoria Kingston Fury Renegade DDR5-8000 atunci când este selectat un profil XMP/EXPO. 1,45V este o valoare cu mult mai mare decât cea JEDEC, de 1,1V. Voltajul mai mare se traduce prin stabilitate mai mare la frecvențe ridicate, dar poate pune o problemă de răcire.

Platforma de test găzduiește noua placă de bază GIGABYTE AORUS X670E PRO X

Înainte să trecem la testarea propriu-zisă, să facem cunoștință cu platforma pe care o vom folosi pentru testarea memoriilor Kingston Fury Renegade 8000MT/s. Avem așa: un procesor Ryzen 7 7800X3D alături de o placă video Nvidia RTX 4090 și o sursă be quiet! Dark Power Pro de 1.200W. Și da, am folosit un cooler Prism pe platformă, pentru că 7800X3D-ul este foarte frugal când vine vorba de consum, și deci și de căldura degajată. În plus, testele la care l-am supus s-au axat pe RAM, deci nu am avut nevoie de ceva mai performant.

Dar poate cea mai importantă piesă a acestui puzzle este placa de bază. Pentru că, dacă vrei să storci frecvența maximă din aceste memorii, ai nevoie de o placă de bază specială. Iar aici intră în scenă GIGABYTE Aorus X670E PRO X, un model de top de la Gigabyte  cu un PCB (Printed Circuit Board) în mai multe straturi și un accent pus pe compatibilitatea cu memoriile rapide.

Suportă PCI-E 5.0, un sistem de montare al SSD-urilor M.2 ce nu necesită unelte, Wi-Fi 7, interfață LAN de 2,5GbE, vine cu USB-C de 20Gb/s, trei porturi USB-A 3.2 Gen 2 cu viteze de 10Gb/s și un sistem de decuplare a plăcii video foarte simplu de înțeles și ușor de folosit, numai bun pentru cineva ca noi, care schimbăm mereu componente pe platformă.

Și la capitolul aspect stăm bine. Design-ul este fără îndoială adresat gamerilor, cu multe unghiuri drepte și elemente tăioase. În plus, culoarea aleasă de producător pentru acest model este un alb superb, care poate da foarte bine în funcție de celelalte componente pe care le alegi. Logo-ul iluminat AORUS din zona I/O este cireașa de pe tort și întregește bine aspectul premium.

De menționat este că, daca ești în căutare de o placă de bază care să suporte fără probleme viteze ale memoriei RAM de 8.000MT/s, trebuie să îți cumperi varianta cu „X” în coadă. Asta simbolizează faptul că modelul pe care ai pus ochii face parte din cea mai recentă serie a producătorului, cu multe îmbunătățiri când vine vorba de stabilitate și performanțe față de modelele anterioare.

Performanțele memoriilor Kingston Fury Renegade RGB DDR5 8000MT/s

Astea fiind zise, am ales cam cele mai bune componente pe care le aveam la îndemână pentru a elimina orice șansă de bottleneck în sistem, tocmai ca să vedem diferențele reale de performanță când vine vorba de memoria RAM. Celălalt kit de memorie pe care îl vom folosi pentru a compara este tot de la Kingston, de această dată din seria „Beast” cu o frecvență de 5.200MT/s și cu latențe de 40-40-40. De ce am ales acest kit? Tocmai pentru a evidenția diferențele (dacă există) între o viteză aproape de standardul JEDEC (4800MT/s) și cei 8000 MT/s ale kitului testat azi.

Acum că am dat toate astea la o parte, să trecem la SINGURUL test sintetic pe care l-am efectuat pe Kingston Fury Renegade 8000MT/s. De ce singurul? Din două motive: unu la mână, testele sintetice dau rezultate similare, iar doi la mână, cu excepția unor scenarii extrem de rare, aceste teste nu arată o imagine reală asupra creșterii de performanță. Acestea fiind spuse, AIDA64 a fost un candidat foarte bun pentru măsurarea vitezelor în mediu controlat, grație tool-ului pentru măsurarea vitezelor de scriere și citire. Iată și rezultatele.

AIDA64 Cache & Memory Read Write Copy
Kingston Fury Renegade RGB DDR5 8000MT/s 76222 87669 76890
Kingston Fury Beast DDR5 5200MT/s 58551 68664 57195

Diferențele sunt de-a dreptul masive și de așteptat de la astfel de memorii. Am rulat și câteva teste de stabilitate cu ajutorul OCCT (program pe care îl folosim și la testarea sistemelor noastre Gamebox), iar rezultatele sunt următoarele: consum maxim 10W și temperatură maximă 56 de grade la nivelul PMIC (chip-ul de alimentare de pe plăcuța de memorie). Nimic exagerat ca temperaturi, deși voltajul este unul destul de mare. Well done! Înainte să tragem concluziile, să ne uităm și la niște jocuri.

Toate jocurile le-am testat la 1080p, pentru a vedea mai bine diferențele. Am ales să rulăm Cyberpunk 2077, un titlu care, deși a fost lansat acum trei ani, continuă să fie unul foarte demanding. În plus, astăzi vom testa și Red Dead Redemption 2, pentru că așteptarea până la GTA 6 mă omoară și vreau să mă mai joc ceva de la Rockstar până nu o iau razna, dar și Forza Horizon 5, unul dintre jocurile de căpătâi atunci când vine vorba de testat și analizat rezultate.

În jocuri, diferențele între memorii sunt semnificativ mai mici, deși vizibile în cele mai multe cazuri. Saltul de la 5.200MT/s la Fury Renegade 8000MT/s conferă un boost de 15 fps în plus în Cyberpunk 2077, 18 fps în plus în Red Dead Redemption 2 și 12 fps extra în Forza Horizon 5. Ce am remarcat este că au fost mai puține microstutters, micro blocaje în gameplay, cu memoriile mai rapide. Ca să mă asigur că nu sunt nebun, am consultat mai multe thread-uri pe forumuri și pe Reddit unde oamenii au raportat lucruri similare, deci instinctele mele par să fie corecte.

Teste în jocuri Cyberpunk 2077 Red Dead Redemption 2 Forza Horizon 5
Kingston Fury Renegade RGB DDR5 8000MT/s 175 fps 224 fps 217 fps
Kingston Fury Beast DDR5 5200MT/s 160 fps 206 fps 205 fps

Sincer, mă așteptam la diferențe mai mici, dar odată cu trecerea la DDR5 se pare că importanța vitezei memoriei a crescut – diferențe de până la 10% în gaming nu sunt deloc de neglijat. Totuși, există un asterisc aici.

Compatibilitatea, bat-o vina

Memoria DDR5 vine cu o grămadă de schimbări față de standardul DDR4. Sunt schimbări la canalele de comunicare, la lungimea pachetelor de date transmise, dar cea mai importantă este mutarea etajului de alimentare de pe placa de bază pe PCB-ul plăcuței. Asta permite o distribuție mai bună a voltajelor și un control mai eficient. Problema cu DDR5 – una care ne-a dat multe bătăi de cap și la Gamebox-urile noastre – este că această tehnologie are probleme mari de compatibilitate.

Jur, parcă producătorii de plăci de bază au decis să nu mai vorbească cu cei de memorii, iar rezultatul este că cu cât urci frecvența XMP/EXPO, cu atât șansele ca memoriile să funcționeze cu placa ta de bază sunt mai mici. Adică sigur, la frecvențele de bază (JEDEC) mai toate plăcuțele RAM merg pe mai toate plăcile de bază, dar la activarea XMP/EXPO, s-a cam terminat distracția. De exemplu, în cazul Kingston Fury Renegade 8000, le-am încercat pe o placă de bază MSI de top (unde nu au mers mai sus de 7200 MT/s stabil) și pe o placă Gigabyte ceva mai veche, unde nu au mers deloc la frecvențele XMP/EXPO.

Situația nu este nici pe departe singulară. Am întâlnit aceeași problemă și la memorii Corsair, ba chiar la astea am întâlnit probleme și la frecvențe mult mai mici de-atât. Nici nu vreau să pornesc discuția cu funcționarea DDR5 în configurația de patru plăcuțe, că deja mă enervez: am încercat diverse memorii în această configurație, dar dacă ai combinația magică de patru plăcuțe a câte 32 GB, nu te aștepta la viteze mai mari de 4000-4800MT/s și nici să nu visezi că îți va merge vreo variantă XMP/EXPO.

Sigur, acest aspect se va îmbunătăți pe măsură ce apar noi versiuni de BIOS pentru plăcile de bază, dar consider că vina este una împărțită: dacă producătorii de plăci de bază ar colabora mai îndeaproape cu cei de memorii DDR5, n-ar mai trebui să vânezi prin lista QVL (Qualified Vendor List) după niște memorii care sunt compatibile cu placa ta. Apropo, pont, verifică neapărat această listă de pe site-ul plăcii tale de bază, din zona de asistență, pentru că altfel va fi pur și simplu noroc dacă memoriile tale noi funcționează la frecvențele și timing-urile XMP/EXPO.

Concluzie

Kingston continuă să impresioneze și cu acest kit, Fury Renegade RGB DDR5-8000. Din experiența noastră, memoriile Kingston sunt printre cele mai stabile și fiabile, ceea ce este confirmat și de garanția lifetime oferită de producător. Faptul că ai la dispoziție trei profile XMP/EXPO este excelent, iar aspectul memoriilor este potrivit atât pentru un build negru, cât și pentru unul alb.

Kingston Fury Renegade RGB DDR5 8000MT/s

Per total, Kingston Fury Renegade DDR5-8000 este un kit excelent de memorii, limitat doar de compatibilitatea cu plăcile de bază. Cu mențiunea asta, eu le recomand pentru orice build performant pe DDR5 – asta dacă le găsești prin magazine. Prețul va fi semnificativ mai mare decât niște memorii la 6000MT/s, de exemplu, dar diferența de performanță este acolo și este măsurabilă.

Tudor Bostan

De la compunerile din clasele primare citite în fața clasei, până la timpul meu petrecut în presă, de mic am avut o pasiune pentru scris. Sunt student la o facultate de inginerie iar la Zona redactez știri din gaming și tech, presărate cu câte o recenzie pe ici-colo. Când nu scriu pentru site, mă prinde soarele dimineții în World of Warcraft sau în orice alt joc bun lansat recent.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button