ReviewsPCTECH

Kingston Fury Beast DDR5 RGB au șansa să devină unele dintre cele mai populare module de memorie de pe piață (review)

AMD au lansat noua generație de procesoare Ryzen 7000 și au făcut trecerea la o platformă care folosește doar memorie DDR5. Mișcarea asta combinată cu faptul că procesoarele AMD au fost mai mereu pretențioase la memorie, m-au împins de la spate să vă vorbesc puțin despre Kingston Fury Beast DDR5 RGB, un set de module RAM optimizate în mod special pentru procesoarele Ryzen. Desigur, asta nu înseamnă că nu funcționează și pe alte platforme, mai ales că Intel nu prea are pretenții d-astea, dar cum noile bucăți ale taberei roșii sunt la modă, am considerat că se potrivește momentul și contextul.

Kingston Fury Beast DDR5 RGB este o gamă de produse care include module cu frecvențe cuprinse între 4.800MT/s (mega-transferuri pe secundă) și 6.000MT/s. Modulele vin cu certificările AMD Expo (EXtended Profiles for Overclocking) și Intel XMP 3.0 care le atestă compatibilitatea cu noile platforme hardware. În rest, oferă aceeași fiabilitate specifică Kingston și vin cu iluminare RGB pentru aceia dintre voi care iubesc un PC colorat și vor să îl ilumineze din cât mai multe surse.

Capacitate 32GB (2x 16GB)
Viteză 5600MT/s
Latență CL36 (36-38-38)
Tensiune 1.25V
Temperatura de operare 0 °C – 85 °C
Dimensiuni 133.35 mm x 42.23 mm x 7.11 mm

Va spuneam mai sus că setul de module Kingston Fury Beast DDR5 RGB este certificat de către AMD și Intel, astfel vine cu nu mai puțin de cinci profiluri de funcționare. Acestea sunt cuprinse între standardul de 4.800MT/s pe care-l poate atinge orice set de memorie DDR5 și urcă până la viteza din specificații. Mai există și un profil intermediar la 5.200MT/s și latență CL40.

Default (JEDEC): 4800 CL40-39-39 @1.1V
• EXPO Profile #0: 5600 CL36-38-38 @1.25V
• EXPO Profile #1: 5200 CL40-40-40 @1.25V
XMP Profile #1: 5600 CL36-38-38 @1.25V
XMP Profile #2: 5200 CL40-40-40 @1.25V

Kingston susține că aceste module au și un headroom destul de mare atunci când vorbim despre overclock, însă nu am apucat încă să mă aventurez în d-ale jucatului cu frecvențe pe DDR5. Însă pentru cei care sunt curioși, sub radiatoarele de culoare neagră regăsim chip-uri de memorie SK Hynix. Aceste chip-uri sunt mai capabile decât cele Micron care vin pe kit-urile accesibile și își fac apariția pe modulele Kingston Fury Beast începând de la modelele de 5.200MT/s și cam tot ce vine peste.

Review Kingston Fury Beast DDR5 RGB

Kingston Fury Beast DDR5 RGB – Teste sintetice și comparații

Pentru sesiunea de testare de astăzi am păstrat platforma de test pe care am folosit-o în recenzia noilor procesoare AMD, iar configurația sună cam așa. Un procesor AMD Ryzen 7 7700X montat pe o placă de bază MSI MEG X670E ACE, combinate cu o placă video GIGABYTE Radeon RX 6950 XT Gaming OC. Și chiar dacă în sesiunea de testare a noilor procesoare am folosit un kit de memorie RAM cu frecvența la 6.000MT/s, sunt conștient că nu toată lumea își va permite să facă saltul direct la cele mai scumpe module. Cât despre testare, p-asta am realizat-o folosind benchmark-ul Cache & Memory inclus în softul AIDA64.

Pentru comparație am folosit un set de G.SKILL Trident Z5 Neo tactat la 6.000MT/s și latențe CL40 și un kit de Kingston Fury Beast, fără RGB, la 5.200MT/s CL40. Astfel putem vedea diferența dintre cele trei valori și modul în care aceasta afectează rezultatele obținute. Și începem cu testele de citire și scriere, unde diferența dintre kit-urile la 5.600 și 6.000 nu este atât de mare. În schimb, comparate cu kit-ul care rulează la 5.200MT/s, vedem îmbunătățiri destul de mari.

Review Kingston Fury Beast DDR5 RGB

Plecăm de la frecvența de 5.200MT/s și latențe CL40 pentru a compara impactul specificațiilor asupra modulelor de memorie RAM DDR5. Trecerea la 5.600MT/s cu latențe CL36 ne oferă un boost de 8.95% atunci când vorbim despre scriere și 12.22% pe partea de citire. De aici, urcăm încă o treaptă la kit-ul de 6.000MT/s și latențe CL40 pentru o îmbunătățire marginală de această dată, de 3.38% pe scriere și 3.27% pe citire. Sunt niște rezultate pe care mă așteptam să le văd, iar valorile obținute sunt direct proporționale cu viteza.

Situația stă însă diferit atunci când vorbim despre latența memoriei. Aici vedem și impactul setărilor modulelor, astfel kit-ul de Kingston Fury Beast RGB cu latențe 36-36-38 a obținut un scor mai bun decât kit-ul de G.SKILL Trident Z5 Neo. La fel ca și în testul precedent, kit-ul de memorie cel mai ieftin este și cel care oferă cea mai slabă performanță, însă nu este chiar atât de departe de celelalte două seturi.

Review Kingston Fury Beast DDR5 RGB

Concluzie

La fel ca și în cazul generațiilor precedente, putem vedea cum impactul memoriei devine din ce în ce mai important. Și chiar dacă suntem încă la început atunci când vorbim despre RAM DDR5 și trebuie să mai așteptăm până când acesta va fi disponibil peste tot la prețuri bune, ne putem creea o impresie încă de pe acum. Și unde latențele și frecvența trebuiau să fie într-o armonie completă pe platformele DDR4 pentru un maxim de performanță, situația nu se schimbă nici aici.

Am văzut în teste cum kit-ul de Kingston Fury Beast RGB este la mai puțin de cinci procente distanță față de un kit mai rapid, însă se impune cu o diferență bunicică atunci când vorbim despre latențe. Asta ne arată că nu doar frecvența este importantă, ci trebuie să ținem cont și de valoarea CL a kit-ului pe care-l vom cumpăra pentru următorul build.

Memoriile Kingston Fury Beast DDR5 RGB oferă un raport numai bun între frecvență și latențe, vin cu radiatoare metalice de culoare neagră, oferă și iluminare RGB ce poate fi controlată prin software-ul dedicat și au un preț decent care se învârte pe lângă suma de 1.150 LEI. Și dac-ar fi să mă întrebați pe mine, comparativ cu cât costă un set de module DDR4 cu aceeași capacitate, din aceeași categorie de performanță, cred că vorbim despre o sumă mai mult decât decentă care va continua să scadă.

Marinake

Andrei mă numesc, dar lumea mă cunoaște drept Marinake. Am terminat ceva facultate de publicitate, însă drumurile mele nu au condus niciodată spre acest domeniu... așa că mă aflu aici și acum. După câțiva ani în care am tot migrat de pe o platformă pe alta și mi-am lăsat amprenta, scrisă, peste tot unde am apucat, am poposit la Zona. Scrierile mele includ recenzii de jocuri și hardware, cât și produse lifestyle. Când nu scriu review-uri, mă veți găsi adesea cu o cafea în mână, scriind despre ăle mai noi știri din industria tech și nu numai.

Articole asemanatoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to top button